Organizaţiile PNL din Timişoara şi Lugoj ar avea, împreună, doar 10% din delegaţii care vor vota la Conferinţa Judeţeană de alegeri. Ar fi doar una din anomaliile modului în care conducerea interimară a PNL Timiş a stabilit norma de reprezentare pentru fiecare filială locală la alegerile judeţene. Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, ar putea bloca alegerile.
Liderii interimari ai PNL Timiş au stabilit norma de reprezentare a fiecărei filiale locale pentru alegerile judeţene. Şi, deşi la ultima şedinţă a BPJ s-a stabilit un lucru, secretarul general adjunct Bogdan Ghelbere a transmis cu totul altceva în teritoriu. De menţionat din start că organismul care se ocupă de organizarea alegerilor la nivel naţional, Comisia de Organizare a Congresului PNL, denumită COCON, a reomandat în teritoriu o grilă cu criteriile prin care se desemnează candidaţii. Aceste criterii iau în calcul atât numărul de voturi, cât şi procentele de la alegerile parlamentare şi pentru consiliile judeţene de anul trecut. Cu alte cuvinte, contează atât mărimea localităţii, cât şi performanţele electorale de la ultimele două cicluri de alegeri.
Potrivit acestei recomandări, la alegerile din PNL Timiş ar vota 362 de delegaţi, potrivit calculelor făcute de conducerea interimară a organizaţiei judeţene. La ultimul BEJ s-a stabilit însă că, dacă unei filial locale, pe aceste criterii îi revin mai puţini delegaţi decât numărul de consilieri locali PNL, să fie suplimentat numărul de delegaţi până la maxim numărul de consilieri liberali din acea comună. Numai că Bogdan Ghelbere a suplimentat la fiecare filială numărul de delegaţi cu consilierii locali. De exemplu, Secaş, comună cu 200 de locuitori, a primit în plus 7 locuri de delegaţi, iar Timişoara a primit 9. Adunând la numărul iniţial de delegaţi toţi consilierii locali PNL din judeţ s-a ajuns la un total de 996 de delegaţi.
Ideea era să fie redus procentul delegaţilor din Timişoara şi Lugoj, acolo unde voturile nu pot fi controlate de actual conducere intermară. Astfel, Timişoara (73 delegaţi) ar avea doar 7,33% din numărul total al delegaţilor, în timp ce Lugojul (27 delegaţi) – 2,71%. Şi asta în condiţiile în care PNL are primar şi controlează Consiliul Local din Lugoj. Două localităţi mici, Checea (14 delegaţi) şi Secaş (12) ar avea împreună aproape cât Lugojul. Nu mai trebuie spus că cele două municipii adună peste 65% din populaţia judeţului.
Dacă s-ar respecta normele de la Bucureşti, situaţia ar fi cu totul alta. De exemplu, Timişoara ar avea 17,4% din delegaţi. Şi asta în condiţiile în care există mari dubii în partid privind şi modul în care s-au făcut calculele pe aza criteriilor recomandate de COCON.
De altfel, încă de săptămâna trecută, preşedintele PNL Lugoj, primarul municipiului, Claudiu Buciu, a anunţat că nu va organiza alegeri locale în cazul în care nu va fi de acord cu numărul de delegaţi care îi revin. De menţionat că Buciu ete un opozant al actualei conduceri interimare formată din trio-ul Alin Nica-Dănuţ Groza-Bogdan Ghelbere. Ori potrivit statutului PNL nu pot fi organizate alegeri la judeţ dacă nu s-au făcut în toate municipiile acelui judeţ şi cel puţin 60% din organizaţii.
„Nu vreau să iau încă o decizie până la şedinţa BPJ de joi. Până atunci o să fac şi eu calcule să văd dacă într-adevăr acesta este numărul de delegaţi care ne revine după criteriile de la Bucureşti, Sigur, adăugarea consilierilor locali nu e statutară”, a declarat Buciu pentru deBanat.
Mai amintim că nici la Timişoara situaţia nu este clară, alegerile fiind anulate de conducerea jueţeană, dar considerate corecte de o parte a organizaţiei municipale. Cazul este judecat acum de Curtea de Arbitraj a partidului.
Dacă Buciu va refuza să organizeze alegerile la Lugoj, soluţia ar fi ca el să fie revocat din funcţie (nu mai contează dacă e ilegal) de către actuala conducre interimară a PNL Timiş. Iar în locul lui să fie numit Alin Nica, spun liberalii mai mucaliţi. Şi asta în condiţiile în care Nica este preşedinte interimar şi la PNL Timiş şi s-a pus şi la PNL Timişoara.
Inţial data Conferinţei judeţene a fost stabilită la o dată foarte apropiată, 15 iulie, Nica având bilete de concediu în perioada următoare. În schimb, astăzi are loc o importantă şedinţă a BPJ. După toate aceste scandaluri nimeni nu mai ştie când va fi organizată Conferinţa Judeţeană. Data limită stabilită la Bucureşti este 10 august.
Comentarii prin facebook