Una dintre cele mai gustate acțiuni organizate de mediul universitar timișorean, Noaptea Cercetătorilor, revine vineri, 24 septembrie, cu o serie de numeroase activități destinate curioșilor de toate vârstele. În acest an, evenimentul organizat la Timișoara de către Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica Timișoara se desfășoară sub genericul „Opening Up Science”.
Sunt pregătite multe activități destinate minților curioase de toate vârstele – zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice și a curiozității. Programul este desfășurat de cercetători, inventatori și exploratori într-un mod interactiv, educativ și distractiv.
Anul acesta activitățile de la Universitatea de Vest din Timișoara se desfășoară în Amfiteatrul Mare „Ioan Mihai” (la parter) începând cu orele 15:00 și apoi la ExperimentariumTM. Participarea la toate activitățile este gratuită și este supusă regulilor de respectare a siguranței medicale. Înscrierea la eveniment se poate realiza doar prin completarea online a acestui formular.
Vor mai conferenția în evenimentul din 24 septembrie și Nichita Cristian, alături de Mircov Vlad, de la CMR Banat Crișana, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, dar și Adina Rău, de la Observatorul Seismologic din Timișoara.
Tot în cadrul evenimentului se vor premia câștigătorii concursului de creație grafică cu tematică științifică intitulat „De la stele către centrul Pământului”, iar lucrările vor fi expuse în Holul Mare al UVT. Tot aici, participanții la eveniment vor putea vizita standurile facultăților UVT. De asemenea, se va organiza și vizita la ExperimentariumTM.
Sâmbătă, 25 septembrie (între orele 11-16), are loc Târgul Științescu și Prietenii, găzduit de Observatorul Seismologic din Timișoara și organizat în cadrul proiectului RecoNnect. Vor avea loc experimente, activități practice, jocuri creative, artă digitală, observații pe discul solar și tururi ghidate ale Observatorului Seismologic.
Evenimentul Noaptea Europeană a Cercetătorilor din 2021 își propune să celebreze știința, cea care a facilitat progresul și deschiderea lumii. Dacă anul 2020 poate fi definit prin cuvântul „Lockdown”, anul 2021 va fi definit prin conceptul „Opening Up”, chiar dacă încă epidemia impune aplicarea de restricții.
Prin „Opening Up Science” e poate vedea ce înseamnă încrederea publicului în știință, o responsabilitate mai mare pentru cercetători de a comunica și de a se deschide publicului. Noaptea Cercetătorilor, cea mai mare manifestare de știință destinată publicului larg din România, este un exemplu de bune practici prin care se evidențiază importanța angajamentului public și a educației științifice ca elemente vitale pentru a face știința mai atractivă și pentru a-i motiva pe tineri să își dorească o carieră în cercetare.
Detalii suplimentare și programul complet pe pagina web specializată și social-media.
Universitatea Politehnica Timișoara păstrează tradiția instituită în urmă cu câțiva ani și participă și acum la „Noaptea Cercetătorilor”. Pentru a sărbători momentul, Universitatea Politehnica a programat mai multe evenimente la Experimentarium TM, Muzeul UPT și Observatorul Seismologic Timișoara.
Vineri, 24 septembrie 2021, între orele 16:00-19:00, Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică dezvoltat printr-un parteneriat între Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest, îi așteaptă pe copii și pe părinții acestora cu peste 300 de experimente inedite și atractive de fizică. Cadre didactice și studenți îi vor conduce pe cei mici într-o lume a experimentelor ce ilustrează legile fizicii, iar cei care și-au dat silința și au învățat la școală pot câștiga premiile puse la dispoziție.
Tot în același cadru, participanții au ocazia de a descoperi și Muzeului UPT, care prezintă istoria științei și tehnologiei din Universitatea Politehnica Timișoara și a regiunii. Echipele UPT vor realiza demonstrații cu aplicațiile și tururile virtuale interactive ale Muzeului UPT cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală și vor prezenta aplicații educaționale pentru copii. De asemenea, participanții vor putea să experimenteze tehnologia de realitate mixtă care le permite să interacționeze cu holograme din jurul lor.
Sâmbătă, 25 septembrie 2021, în intervalul orar 11:00-16:00, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul UPT este implicată în „Noaptea Cercetatorilor 2021” cu un stand la Observatorul Seismologic Timișoara, Str. Glad 59, eveniment organizat de Fundația Comunitară Timișoara.
Comentarii prin facebook