Dincolo de trei miliarde de euro pierdute, pensiile speciale sunt o problemă de (in)justiţie socială

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În problema pensiilor speciale statul român a capitulat sau mai corect spus ar fi că a fugit ruşinos de pe câmpul de luptă. Şi când zic stat nu mă refer la vreo formă abstractă, ci la exact actuala coaliţie de guvernare cu Klaus Iohannis moţ deasupra. Se întâmplă la peste două decenii de când un preşedinte se declara învins de Sistem. Acum Sistemul a biruit din nou, dar cu larga colaborare a celor înfrânţi, printre aceştia din urmă aflându-se şi un ditamai general, cu nume care te duce cu gândul la bătălii pierdute la tot pasul.

Scriam nu cu mult timp în urmă că e aproape imposibil să se facă o reformă reală în zona pensiilor speciale în  România. Chiar cu riscul pierderii a 3,1 miliarde de euro. Şi asta, în primul rând, din cauza fascinaţiei în melanj cu teamă a politicianului român în faţa epoleţilor, precum şi a spaimei de procurori. Şi asta pe un motiv simplu: mai toţi au cel puţin câte un schelet în dulap, dar sunt destui cărora nu le mai încap dulapurile în casă, fiind astfel nevoiţi să cumpere case după case. Plus că „pensiile speciale suntem noi!”. Parlamentarii au pensii speciale, ministerele sunt pline de foşti poliţişti şi oameni din servicii cu pensii speciale. Nu cred că există vreun ministru care să nu aibă drept consilieri cel puţin un fost securist sau SRI-ist.

În urmă cu trei ani când Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în maxim o lună, această problemă ţinea mai mult de retorica electorală. Nimeni nu o lua în serios, era o chestiune demagogică şi de o imensă ipocrizie, iar mulţi politicieni nu ratau momentul să le desfiinţeze din gură, de dimineaţa până seara. Dădea bine la electorat faptul că te „luptai” cu această îngrozitoare inechitate. Şi în timp ce se tot „luptau” cu aceste pensii, apăreau noi şi noi categorii de beneficiari, printre care aleşii locali. Acum problema a devenit serioasă, odată ce se condiţionează 3,1 miliarde de euro prin PNRR de o reformă în domeniu.

Ce să vezi, acum mai toţi cei care le desfinţau din gură anii trecuţi, ne spun că nu se poate. Că – vezi Doamne! – se şubrezeşte sistemul de siguranţă al ţării, apud Marcel Ciolacu, revoluţionarul de Buzău. (Culmea, în naivitatea mea credeam până acum că oamenii ăştia stau în sistem din patriotism, nu pentru o pensie care-i pune deasupra muritorilor de rând.) Săptămâna aceasta foarte probabil va intra în parlament un proiect de lege privind pensiile speciale. Unul făcut în băşcălie, a la Nenea Iancu: „să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”. La urma urmei, ce poţi să faci cu trei miliarde de euro? Câteva şcoli, spitale şi nişte kilometri de autrostradă?

Dar atât. Fiindcă banii din PNRR nu pot fi furaţi, mai ales pe motiv de LC Kovesi. Sigur, dacă se putea lucra cu ei ca şi cu PNDL, erau mai interesaţi de 3 miliarde de euro, socotind că cel mai mic comision (se paote citi parandărăt) este de 10%. Ar fi cel puţin 300 de milioane de împărţit. Cât despre electorat, se vor ridica iarăşi perdele de fum, cu iz patriotic şi eurosceptic. Cum au şi început. De exemplu cu gogonata minciună că în PNRR s-a scris despre creşterea vârstei de pensionare la 70 de anii. Iar „patrioţii” noştri refuzând vom fi penalizaţi de Comisia Europeană. Că nu-i destul de mare valul „suveranist” şi anti-occidental, trebuie să-l creştem şi prin minciuni ordinare. Doar ca să ne ascundem securiştii şi scheletele din dotare.

Dar chestiunea pensiilor speciale nu înseamnă însă doar aceşti bani. Şi fără ei ar trebui să fie pe masa decidenţilor ca o problemă de principiu. Problema echităţii, a egalităţii, a justiţiei sociale. Ori nu există echitate atât timp cât unul care nu contribuie la sistemul de pensii primeşte o pensie de zece ori mai mare, după 20 de ani de muncă, decât unul care a contribuit 45 de ani. Plus că omul cu pensia specială cumulează şi salariul tot de la stat. (Da, mai poate lucra.) Plus că la speranţa de viaţă din România „specialul” se bucură de pensie în medie aproape 30 de ani, în timp ce omul de rând în jur de zece ani. Că inflaţia din România este dată şi de împrumuturile masive pentru a acoperi aceste pensii nesimţit de mari, contează? 2% din PIB se plătesc acum doar dobânzi la datorii. Că sistemul de pensii va ajunge în colaps, în câţiva ani, când vor începe „decreţeii” să iasă la pensie, iar nu-i pasă nimănui. După ei, potopul! Dar, repet, în primul rând e vorba de echitate.

De departe cea mai importantă revoluţie din istoria lumii, cea franceză, care a marcat profund nu doar istoria Franţei, ci şi cea mondială, a pornit tot de la astfel de inechitate. Atunci Starea a treia (98% din populaţia Franţei) s-a revoltat împotriva „specialilor” din primele două stări, nobilimea şi clerul. Nu am amintit acest lucru ca pe o invitaţie la revoltă, ci doar ca să punctez că sistemul de esenţă feudală a „specialilor” a dispărut în lume de peste două secole. La noi continuă şi la trei ani de când Rareş Bogdan îl desfiinţa

P.S. În problema pensiilor speciale urmează să se pronunţe: Guvernul condus un pensionar special, angajat la stat şi care umează să primească o a doua pensie specială; Parlamentul compus din oameni care vor lua pensii speciale; Curtea Constituţională, care are în componenţă mai mulţi indivizi abonaţi li câte două-trei pensii speciale. Nu sunt aici nişte incompatibilităţi crase?

P.S. Marii „apărători” ai poporului şi „luptători” cu inechităţile din societate, AUR-iştii nu spun nici pâs în chestiunea „specialilor”. Nici da, nici ba. Şi asta în condiţiile în care ei au păreri despre toate. Nu-i lasă creatorii partidului?

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

este unul din acele momente revelatoare (a cărui venire se datorează Bruxelles-ului, să fim sinceri) când nu mai pot fi trimiși plutonierii acoperiți din presă să ridice ziduri de fum. De fapt, sunt trimiși, dar nu au spor. Acum se vede ce vrea casta: să rămână la putere. Cât se va mai putea fura ceva, ei vor fi în prima linie. Dacă se va prăbuși totul, ei vor fi ultimii care vor suferi.
Nu iese niciunul să argumenteze de ce nu vor să renunțe la privilegii. Nu au nicio organizație ca interfață înspre public (un sindicat, o organizație a pensionarilor, etc.) pentru că în umbră s-au născut, din umbră au făcut banii și-n umbră vor să moară – cei mai mulți, dacă ies, își deconspiră copiii care preiau nobila meserie de prăduitori ai RO de la babacii lor.
3 miliarde de euro reprezintă o fracțiune din economia neagră anuală controlată de … Ghiciți de cine e controlată!!!

+ a spus: (martie 29th, 2023 at 09:19 )

Modificarea legii pensiilor de serviciu sau a varstei de pensionare la categorii precum politistii si magistratii , va veni la pachet cu modificarea statutului politistului sau magistratului .
Prin statut aceste categorii au ingradiri si restrictii . Singura sursa de venit este salariul .
Odata ce dispar beneficii ca varsta de pensionare sau pensiile de serviciu , dispar si ingradirile legate de dreptul de a avea si alta sursa de venit , exact ca la medici de exemplu .
Exemplu: un politist de circulatie de la serviciul permise auto cu care dai examenul de conducator auto , va putea detine in paralel si o firma avand obiect de activitate scoala de conducatori auto .
Asa cum mergi la un medic la clinica lui privata , platesti consultatia , analizele , tomograf , etc , iar de operat te opereaza tot el , dar in spitalul de stat unde e de data asta angajat .
Nu ai cum sa-i anulezi beneficiile meseriei , fara sa-i anulezi ingradirile si restrictiile aceleasi meserii .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Top