Unul cu Steinmeier, altul cu Nasleu. Timişoara între “colonia” europeană şi lumea interlopă

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Vineri, Timişoara a fost vizitată, la invitaţia primarului Dominic Fritz, de preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier. A fost prima vizită a unui şef de stat în Timişoara după mai bine de 20 de ani, în 2001 ajungând aici Regina Beatrix a Ţărilor de Jos. Şi, anecdotic, a fost primul şef de stat de limbă germană ajuns la Timişoara după împăratul Franz Josef. Nu a fost o vizită de tip Phenian, nici măcar de genul celei pe care preşedintele german a făcut-o la Sibiu, unde copiii au fost scoşi cu arcanul ca să cânte ce „lume minunată” au ei în perioada grevei profesorilor.

A fost aşadar o vizită absolut normală, cu plimbări prin centrul oraşului, incursiuni la unele obiective, iar joi seara chiar o relaxare pe o terasă. Vineri, centrul Timişoarei chiar era plin, foarte multe grupuri de turişti prin oraş, multe limbi vorbite, râsete şi zâmbete. Cum era de fapt Timişoara de altădată şi la care facem recurs de multe ori, un oraş inovativ, multietnic şi tolerant, cu faţa spre viitor.. A fost normalitatea reconfortantă a unui oraş viu şi european.

Din păcate, există şi o altă Timişoară, „dark”, obtuză, intolerantă, eşuată pe valurile extremismului. O Timişoară reprezentată acum cel mai bine de fostul primar Nicolae Robu, bunul prieten al lui Ionuţ Nasleu şi Florin Răvăşilă, printre alţii. Negru de frustrare, cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui german, Robu îşi revărsa în scris spumele de furie pe „ocultă” şi pe „grupurile de interese” din spatele „Coloniei Timişoara”. De data aceasta a mers chiar foarte departe, atacând pur şi simplu Germania cu multă mânie, nu, nu proletară, ci mai degrabă AUR-istă şi „şoşocară”.

 𝐔𝐧 𝐬̦𝐞𝐟 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚𝐭̦𝐢 𝐯𝐢𝐧 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞”, 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐥 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐳!. Da, d-le, grupurile de interese din spatele dumitale s-au gândit să-i aducă în zbaterea lor de a te salva de la căderea jos de tot în ochii timișorenilor, fără precedent în istorie de jos! Și când spun “să-i aducă”, nu mă refer la ambasadorii, respectiv la ceilalți reprezentanți diplomatici ai diverselor țări, care n-au nicio legătură cu personajul calamitar pentru Timișoara, Dominic Samuel Fritz, ci la cei ce, în mod evident pentru oricine, au! E disperare mare la ideea eșecului proiectului “Colonia Timișoara”, în care s-a investit atât de mult! (…) Pe noi, timișorenii, ne interesează orașul nostru, scos, din păcate, de dumneata și de grupurile de interese ce te-au adus aici, de pe orbita pe care evolua atât de frumos, nu ne interesează demersurile mașinăriei dumitale de propagandă!”, a turbat Robu pe Facebook.

Pe scurt, “Oculta” care stă în spatele proiectului “Colonia Timişoara”, în mare pierdere de viteză, l-a scos la înaintare pe preşedintele Germaniei, Steinmeier fiind doar un jolly joker al “statului paralel”. Vigilenţi, “patrioţii” din jurul lui Robu stau drepţi, cu armele în mâîni în faţa “ocultei” disperate. Dincolo de delirul de “deştept util” Moscovei, prietenul lui Răvăşilă a depăşit cu mult aici o linie roşie. Jignind preşedintele unui stat, Robu insultă o întreagă ţară. Nici nu contează că este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă a Europei. Contează însă că, în spatele frustrărilor fostului primar stau încercările disperate (şi) ale lumii interlope din Timişoara de a-l aduce pe acesta înapoi la butoanele care manevrează conductele de bani.

Da, unii timişoreni sunt bucuroşi şi mândri de apartenenţa lor la Europa, iar alţii scotocesc încă prin gunoaiele şi bălăriile naţionalismului de grotă, eventual în căutarea unui saltimbanc, mare admirator al lui Vadim Tudor, care se filma în urmă cu ceva zile prin Timişoara. În fapt, diferenţa dintre cele două Timişoare este ca şi diferenţa dintre a sta cu Frank Steinmeier la masă faţă de cum ai sta cu Ionuţ Nasleu…

P.S. Stau şi mă întreb dacă oare ar fi chiar aşa dramatic ca Timişoara să fie o „colonie” germană, aşa cum, într-o mare măsură, a fost în perioada ei de mare dezvoltare. Sigur, într-o astfel de „colonie” interlopii din jurul fostului priamr n-ar mai fi mufaţi la fondurile publice.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (mai 28th, 2023 at 09:39 )

Roaba asta e bolnav, nu ar mai trebui bagat atat de mult in seama. Lasati-l sa se dea cu fundul de pamant pana face bataturi la buci.

Spuneți-i babei acre și calamitoase din Bok-szig că în DEX nu există cuvântul „calamitar”. Și că „domnule”, nu se prescurtează „d-le”. Și că pe orbita pe care evolua Timișoara „atât de frumos”, n-are decât să meargă el cu satelitu’. Și că nu există veste mai reconfortantă pentru grupurile de interese, ocultă, franc-masonerie etc. decât să știe că au opoziție făcută de proști gălăgioși.
Și la urma urmei, dacă-i inginer și politehnist de Timișoara, trebuie să vorbească germana, așa că n-a avut decât să iasă și el la o terasă cu președintele venit la vizitat colonia! Lătratul la urs de după un gard solid e pentru pekinezi. Chiar dacă sunt tunși și vopsiți în culori de ciobănesc mioritic, vocea (și limba română) îi trădează.

Reos a spus: (mai 28th, 2023 at 12:17 )

Un pensionar frustrat la care se oferă de prea multe ori atenție și totuși oare cum a ajuns profesor cu asemenea gîndire ?

Marius Serbanescu a spus: (mai 28th, 2023 at 14:22 )

Cine nu apreciază vizita președintelui Steinmeier la Timișoara, nu înțelege nimic.
Nici politic, nici economic, nici cultural.
Nu poți compara vizitele din Sibiu și Timișoara.
La Sibiu era și președintele Johannis, protocolul era mult mai strâns, a semănat mult cu vizita lui Niculae oriunde în România.
Cu aplaudaci și șoimi cântători.
La Timișoara, totul a fost firesc, relaxat.
Doi amici care merg la o terasă și deapănă întâmplările recente.
Îl vedeți pe Nicu Robu în postura asta?
Eu, nu. Nu face parte din filmul ăsta.
Robu trebuie să aibă grijă, să nu se muște de limbă, riscă să moară otrăvit.
În rest, numai de bine.
Liberalii timișeni au șansa să facă ceva pentru oraș, nu cu Tabăra care e doar o pojghită de om politic, nu cu Marilen Pirtea – foarte bun rector, dar nu om politic – cu Fritz, dacă își armonizează programele și chiar se țin de cuvânt.
Nica știe ” de ce „. Fără USR nu câștigă consiliul județean. Îl papă PSD.

Pirtea, foarte bun rector????????
Tabără e cam tânăr, mai aveți răbdare cu el. E-adevărat că nu strălucește, dar învață bătaie.
Când s-a dat ordin ca să se asocieze mediatic Fritz cu PNL (niște sticleți și niște pitpalaci peneliști tocmai asta cântau aseară prin oraș, probabil din coincidență)? Să plângem de mila bietului PSD? Care trebuie să se asocieze cu AUR? Ori e vorba doar de niște dosare transpartinice ale maleficului conte (era să scriu colde) de Târnova, din care vom afla lucruri cutremurătoare pentru noi despre fapte curente în lumea lor?

Jack a spus: (mai 28th, 2023 at 20:24 )

Fritz, dupa doi ani jumate arata ca e un incapabil, un mincinos si un impostor. Nu a livrat mai nimic. Iar Robu e doar un mos senil. Sa vina altii!

Dan A. a spus: (mai 28th, 2023 at 20:40 )

Lui Robu i-a aparut sentimentul de „colonizat” in anii in care s-a plimbat cu Mercedesul S Classe facut in Germania. Cat o fi suferit, bietul de el!

Costel a spus: (mai 29th, 2023 at 12:33 )

@Jack, te tine? Hai, ca eu te votez.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”

Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou cel mai greu încercat este mediul antreprenorial, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, într-o analiză la sânge privind aşa-zisa “ordonanţă trenuleţ”. Printre efectele negative ale ordonanţei ar putea fi inclusiv emigrarea tinerilor specialişti, spune Drăgan. Florin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi doar pe rutele dintre localitatea lor de domiciliu și localitatea unde este facultatea unde studiază. CF Călători, principalul operator feroviar din România, a anunțat cum se va acorda reducerea, care, cel puțin deocamdată, poate fi obținută doar în varianta …...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă zi a noului an nu a lipsit nici în acest an. Așadar, prețurile la benzină și la motorină au fost majorate semnificativ, cu câteva zeci de bani, nu pentru că e război prin vreo țară din deșert, ci pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi doar pe rutele dintre localitatea lor de domiciliu și localitatea unde este facultatea unde studiază. CF Călători, principalul operator feroviar din România, a anunțat cum se va acorda reducerea, care, cel puțin deocamdată, poate fi obținută doar în varianta …...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”
22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
După două victorii în calificări şi încă una pe tabloul principal, pentru timişoreanca Anca Todoni a venit şi momentul primei înfrângeri. Aşadar, în turul 2, sportiva din Banat a pierdut în faţa cehoaicei Linda Noskova, favorita 12 a turneului WTA Brisbane 500. Prima manşă nu a avut isoric, Noskova dominând categoric şi impunându-se în mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Final de drum la Brisbane pentru Anca Todoni. Aventura australiană însă va continua
La ora zero a noului an, barierele din punctul de trecere a frontierei de la Cenad, singurul pe care Timișul îl are cu Ungaria, deci cu spațul de liberă trecere Schengen, au fost ridicate, iar orice șofer poate trece liber spre Europa de Vest. Imediat după momentul important, printr-o ceremonie scurtă, polițiștii de frontieră din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Barierele la granița cu Ungaria au fost ridicate. Cenadul nu mai apare pe harta traficului de frontieră
Naționala de rugby a României se va reuni pe 2 ianuarie, la București pentru a pregăti participarea la Campionatul European de Rugby ce va debuta la sfârșitul lunii ianuarie. Stejarii se vor deplasa apoi, pe 3 ianuarie, în Franța, pentru un cantonament de două săptămâni care va avea la Soustons. Pentru această perioadă de pregătire...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara dă aproape o echipă întreagă la naţională! 14 jucători merg în primul cantonament al Stejarilor
Top