Unul cu Steinmeier, altul cu Nasleu. Timişoara între “colonia” europeană şi lumea interlopă

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Vineri, Timişoara a fost vizitată, la invitaţia primarului Dominic Fritz, de preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier. A fost prima vizită a unui şef de stat în Timişoara după mai bine de 20 de ani, în 2001 ajungând aici Regina Beatrix a Ţărilor de Jos. Şi, anecdotic, a fost primul şef de stat de limbă germană ajuns la Timişoara după împăratul Franz Josef. Nu a fost o vizită de tip Phenian, nici măcar de genul celei pe care preşedintele german a făcut-o la Sibiu, unde copiii au fost scoşi cu arcanul ca să cânte ce „lume minunată” au ei în perioada grevei profesorilor.

A fost aşadar o vizită absolut normală, cu plimbări prin centrul oraşului, incursiuni la unele obiective, iar joi seara chiar o relaxare pe o terasă. Vineri, centrul Timişoarei chiar era plin, foarte multe grupuri de turişti prin oraş, multe limbi vorbite, râsete şi zâmbete. Cum era de fapt Timişoara de altădată şi la care facem recurs de multe ori, un oraş inovativ, multietnic şi tolerant, cu faţa spre viitor.. A fost normalitatea reconfortantă a unui oraş viu şi european.

Din păcate, există şi o altă Timişoară, „dark”, obtuză, intolerantă, eşuată pe valurile extremismului. O Timişoară reprezentată acum cel mai bine de fostul primar Nicolae Robu, bunul prieten al lui Ionuţ Nasleu şi Florin Răvăşilă, printre alţii. Negru de frustrare, cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui german, Robu îşi revărsa în scris spumele de furie pe „ocultă” şi pe „grupurile de interese” din spatele „Coloniei Timişoara”. De data aceasta a mers chiar foarte departe, atacând pur şi simplu Germania cu multă mânie, nu, nu proletară, ci mai degrabă AUR-istă şi „şoşocară”.

 𝐔𝐧 𝐬̦𝐞𝐟 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚𝐭̦𝐢 𝐯𝐢𝐧 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞”, 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐥 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐳!. Da, d-le, grupurile de interese din spatele dumitale s-au gândit să-i aducă în zbaterea lor de a te salva de la căderea jos de tot în ochii timișorenilor, fără precedent în istorie de jos! Și când spun “să-i aducă”, nu mă refer la ambasadorii, respectiv la ceilalți reprezentanți diplomatici ai diverselor țări, care n-au nicio legătură cu personajul calamitar pentru Timișoara, Dominic Samuel Fritz, ci la cei ce, în mod evident pentru oricine, au! E disperare mare la ideea eșecului proiectului “Colonia Timișoara”, în care s-a investit atât de mult! (…) Pe noi, timișorenii, ne interesează orașul nostru, scos, din păcate, de dumneata și de grupurile de interese ce te-au adus aici, de pe orbita pe care evolua atât de frumos, nu ne interesează demersurile mașinăriei dumitale de propagandă!”, a turbat Robu pe Facebook.

Pe scurt, “Oculta” care stă în spatele proiectului “Colonia Timişoara”, în mare pierdere de viteză, l-a scos la înaintare pe preşedintele Germaniei, Steinmeier fiind doar un jolly joker al “statului paralel”. Vigilenţi, “patrioţii” din jurul lui Robu stau drepţi, cu armele în mâîni în faţa “ocultei” disperate. Dincolo de delirul de “deştept util” Moscovei, prietenul lui Răvăşilă a depăşit cu mult aici o linie roşie. Jignind preşedintele unui stat, Robu insultă o întreagă ţară. Nici nu contează că este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă a Europei. Contează însă că, în spatele frustrărilor fostului primar stau încercările disperate (şi) ale lumii interlope din Timişoara de a-l aduce pe acesta înapoi la butoanele care manevrează conductele de bani.

Da, unii timişoreni sunt bucuroşi şi mândri de apartenenţa lor la Europa, iar alţii scotocesc încă prin gunoaiele şi bălăriile naţionalismului de grotă, eventual în căutarea unui saltimbanc, mare admirator al lui Vadim Tudor, care se filma în urmă cu ceva zile prin Timişoara. În fapt, diferenţa dintre cele două Timişoare este ca şi diferenţa dintre a sta cu Frank Steinmeier la masă faţă de cum ai sta cu Ionuţ Nasleu…

P.S. Stau şi mă întreb dacă oare ar fi chiar aşa dramatic ca Timişoara să fie o „colonie” germană, aşa cum, într-o mare măsură, a fost în perioada ei de mare dezvoltare. Sigur, într-o astfel de „colonie” interlopii din jurul fostului priamr n-ar mai fi mufaţi la fondurile publice.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (mai 28th, 2023 at 09:39 )

Roaba asta e bolnav, nu ar mai trebui bagat atat de mult in seama. Lasati-l sa se dea cu fundul de pamant pana face bataturi la buci.

Spuneți-i babei acre și calamitoase din Bok-szig că în DEX nu există cuvântul „calamitar”. Și că „domnule”, nu se prescurtează „d-le”. Și că pe orbita pe care evolua Timișoara „atât de frumos”, n-are decât să meargă el cu satelitu’. Și că nu există veste mai reconfortantă pentru grupurile de interese, ocultă, franc-masonerie etc. decât să știe că au opoziție făcută de proști gălăgioși.
Și la urma urmei, dacă-i inginer și politehnist de Timișoara, trebuie să vorbească germana, așa că n-a avut decât să iasă și el la o terasă cu președintele venit la vizitat colonia! Lătratul la urs de după un gard solid e pentru pekinezi. Chiar dacă sunt tunși și vopsiți în culori de ciobănesc mioritic, vocea (și limba română) îi trădează.

Reos a spus: (mai 28th, 2023 at 12:17 )

Un pensionar frustrat la care se oferă de prea multe ori atenție și totuși oare cum a ajuns profesor cu asemenea gîndire ?

Marius Serbanescu a spus: (mai 28th, 2023 at 14:22 )

Cine nu apreciază vizita președintelui Steinmeier la Timișoara, nu înțelege nimic.
Nici politic, nici economic, nici cultural.
Nu poți compara vizitele din Sibiu și Timișoara.
La Sibiu era și președintele Johannis, protocolul era mult mai strâns, a semănat mult cu vizita lui Niculae oriunde în România.
Cu aplaudaci și șoimi cântători.
La Timișoara, totul a fost firesc, relaxat.
Doi amici care merg la o terasă și deapănă întâmplările recente.
Îl vedeți pe Nicu Robu în postura asta?
Eu, nu. Nu face parte din filmul ăsta.
Robu trebuie să aibă grijă, să nu se muște de limbă, riscă să moară otrăvit.
În rest, numai de bine.
Liberalii timișeni au șansa să facă ceva pentru oraș, nu cu Tabăra care e doar o pojghită de om politic, nu cu Marilen Pirtea – foarte bun rector, dar nu om politic – cu Fritz, dacă își armonizează programele și chiar se țin de cuvânt.
Nica știe ” de ce „. Fără USR nu câștigă consiliul județean. Îl papă PSD.

Pirtea, foarte bun rector????????
Tabără e cam tânăr, mai aveți răbdare cu el. E-adevărat că nu strălucește, dar învață bătaie.
Când s-a dat ordin ca să se asocieze mediatic Fritz cu PNL (niște sticleți și niște pitpalaci peneliști tocmai asta cântau aseară prin oraș, probabil din coincidență)? Să plângem de mila bietului PSD? Care trebuie să se asocieze cu AUR? Ori e vorba doar de niște dosare transpartinice ale maleficului conte (era să scriu colde) de Târnova, din care vom afla lucruri cutremurătoare pentru noi despre fapte curente în lumea lor?

Jack a spus: (mai 28th, 2023 at 20:24 )

Fritz, dupa doi ani jumate arata ca e un incapabil, un mincinos si un impostor. Nu a livrat mai nimic. Iar Robu e doar un mos senil. Sa vina altii!

Dan A. a spus: (mai 28th, 2023 at 20:40 )

Lui Robu i-a aparut sentimentul de „colonizat” in anii in care s-a plimbat cu Mercedesul S Classe facut in Germania. Cat o fi suferit, bietul de el!

Costel a spus: (mai 29th, 2023 at 12:33 )

@Jack, te tine? Hai, ca eu te votez.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top