Scrisoare deschisă din partea FALT. Se cere modificarea legislației asociațiilor de proprietari

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație neguvernamentală care reprezintă interesele a peste 3552 de asociații de locatari/proprietari din Timișoara, membră a Ligii HABITAT România, se vede nevoită să adreseze Guvernului României, partidelor politice, respectiv parlamentarilor de Timiş, o scrisoare deschisă prin care cere modificarea legislației Asociațiilor de Proprietari, care în prezent afectează seminificativ activitatea acestora. Astfel, solicită să fie analizat urgent impactul măsurilor financiare adoptate prin Legea 296/2023.  

Aplicarea restricţiilor prevăzute în lege, pentru asociaţiile de proprietari, aduce grave prejudicii asociaţiilor de proprietari, cât şi furnizorilor de servicii către asociaţiile de proprietari ( furnizori de energie termică, apa rece şi canal, salubritate, energie electrică, gaze naturale etc), spun cei de la FALT.

Problemele apar datorită faptului că băncile în relaţiile cu asociaţiile de proprietari îşi fac propria lege, întrucât asociaţiile de proprietari sunt consumatori de servicii bancare captivi. Deşi în legea de funcţionare a asociaţiilor de proprietari nu se prevede obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a merge la instanţă de câte ori apare o schimbare a Comitetului executiv, băncile solicită acest lucru ca şi când ar fi ONG-uri constituite pe Ordonanţa de urgenţă 26/2000. Procedura de a depune dosar la instanţă este foarte greoaie şi necesită timp de ordinul   a câtorva luni, caz fericit două sau trei luni. În toată această perioadă asociaţiile de proprietari nu pot să facă plăţi către furnizori, chiar dacă au cont în bancă pentru că s-au făcut schimbări în Comitet”, anunță cei de la FALT.

În România există foarte multe asociaţii de proprietari care nu mai au Comitet executiv şi ca atare, nici nu au cont la bancă. Chiar dacă reuşesc să aleagă un comitet tot nu pot face plăţi către furnizori, pentru că procedura de dechidere  a unui cont pentru asociaţiile de proprietari este birocratică şi presupune dosar la instanţă, fapt care necesită câteva luni de zile. În tot acest timp furnizorii de servicii nu pot fi plătiţi, iar prevederea legală presupune întreruperea furnizării serviciilor şi penalizări.

Din acest motiv, au de suferit toţi cetăţenii care locuiesc la bloc, sau în locuinţe colective, dar şi furnizorii, care nu pot să îşi mai desfăşoare activitatea fără plata utilităţilor.

”Nu se poate da vina de către cei care iau decizii şi ne conduc, pe asociaţiile de proprietari pentru că sunt cauze obiective pentru care asociaţiile nu au cont, fapt pe care noi l-am arătat de ani de zile, dar nu s-a făcut nimic pentru o rezolvare. Arătăm câteva motive care au dus la problemele cu care acum  se confruntă asociaţiile de proprietari, şi anume: Legi din ce în ce mai birocratice, greu de aplicat, care au dus la nefuncţionarea asociaţiilor de proprietari; Confundarea asociaţiilor de proprietari de către legiuitor, cu societăţile comerciale, în sensul că se aşteaptă de la proprietarii care fac o activitate voluntară să fie la dispoziţia cuiva non stop, de parcă ar fi angajaţi şi nu ar avea şi serviciu şi alte obligaţii;  Obligaţii şi sancţiuni absurde pentru cei care doresc şi fac muncă voluntară activând în Comitetul executiv; Refuzul proprietarilor de a mai face parte din Comitetul executiv, nici ca preşedinte, nici în Comitet; Atitudinea celor care fac legi, considerând membri Comitetului executiv, ca niște hoți, la modul general; Neimplicarea autorităţilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă asociaţiile de proprietari”, spune FALT.

Situațiile dezavantajoase apărute sunt numeroase. De exemplu, comisariatele pentru protectia consumatorilor nu dau curs solicitării  asociaţiilor de proprietari de a se lua măsuri împotriva furnizorilor de servicii care nu respectă calitatea serviciilor ( motivând că asociaţiile de proprietari sunt persoane juridice, ca şi când nu ar fi alcătuite din proprietari de apartamente).

Enumerăm câteva situaţii în care asociaţiile de proprietari nu pot face plăţi prin cont şi din ce motive: Schimbări frecvente a celor care fac parte din Comitetul Executiv, din cauze obiective: schimbarea domiciliului, deces, plecare în străinătate, neînţelegeri în asociaţie, vârsta înaintată, inactivitate, refuzul unor proprietari de a mai fac parte din comitet (demisie), schimbarea lor în urma unei adunări generale, pierderea dreptului de locuinţă şi ca atare, nu mai au dreptul să fie aleşi etc.

În toate aceste cazuri, din cauza pretenţiei băncilor, asociaţiile sunt trimise în instanţă, procedură care durează luni de zile, perioadă în care asociaţiile nu pot plăti furnizorii de servicii. Este trist că cei care decid, deşi cunosc aceste aspecte, pentru că noi le-am adus mereu la cunoştinţă, nu s-au gândit atunci când au restricţionat atât de sever plăţile în numerar”, conform FALT.

Doar schimbarea prevederilor legale poate duce la rezolvarea problemelor.

Solicităm pe acestă cale o analiză urgentă şi găsirea de soluţii pentru ca cetăţenii să nu rămână fără servicii esenţiale, iar furnizorii să îşi poată încasa prestaţiile.

Precizăm că în tot ce s-a invocat putem veni cu dovezi  şi argumente pertinente, dacă cineva e interesat să ne asculte”, mai spun cei de la FALT.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Georgeta Petrescu a spus: (noiembrie 6th, 2023 at 22:18 )

Observatiile sunt corecte. Bancile se comporta ca stapani ai AP. Legea ar trebui modificata esrntial si ar trebui sa fie insotita de norme metodologice. Este o lege care nu corespunde cu realitatea .

Petre petre a spus: (noiembrie 6th, 2023 at 23:34 )

Ce tupeu!
Se auzea ceva despre desființarea acestor organizatii și trecerea la o contorizare individuala. Cf art.20 (C.Drepturilor omului)nimeni nu poate fi obligat sa faca parte din vreo asociație, grupare etc…

Ciocoiu Gheorghe a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 06:03 )

La blocurile unde absolut toate utilitățile sunt contorizate separat , aceste forme comunistoide vetuste nu își mai justifică utilitatea
Trăntorii care s-au obișnuit să bage mana hoțeste in buzunarul cetățenilor , sa meargă la muncă cinstită daca vor bani !😡

un cetatean a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 11:26 )

Atotstiutorilor ,nu a obligat nimeni pe nimeni sa se asocieze acolo unde serviciile sunt individuale in tot condomeniul sau sub condomeniu(scara de bloc)

Eu a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 18:24 )

Domnule Ciocoiu Gheorghe, chiar și dacă aveti fiecare apartament cu contorul lui, tot e nevoie să plătești femeia de serviciu, administratorul, președintele, cenzorul. Facturile pentru consumul comun se emit pe asociație lumina de pe scara, liftul, gunoiul.. Așa că nu e nimeni trântor.. doar bateți câmpii fără să vă cunoasteti obligațiile față de condominiu..
Dacă nu va convine viața la bloc, unde aveti obligații, mutati-va la casa la curte! Acolo dumneavoastră hotărâti, dumneavoastră dati cu capul..

Calistrat silivestru a spus: (noiembrie 8th, 2023 at 11:52 )

Sunt multe anomali,de exemplu. O persoana plătește consumul la curent pe scară și liftul în funcție de câți m2 are apartamentul.unde într-o garsoniera cu 4 persoane care consuma de 3ori mai mult, plătește mai puțin. Trăim în România.

Florin Mihalcea a spus: (noiembrie 9th, 2023 at 11:48 )

În temeiul art 21 din legea asociației de proprietari pe baza convocatorului a PV.HG a tabelului cu semnături unde se precizează noul comitet.,actele se depune la judecătorie unde sa acordat personalitatea juridica. În 5 zile instanță va răspunde cereri.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top