EIT Food RIS PSRAL reprezintă un program educational de consolidare a capacităților institutionale conceput pentru a veni in sprijinul centrelor de cercetare si a universitatilor care dețin infrastructură de cercetare finanțată din fonduri publice legate de sectorul agroalimentar, in scopul promovării in dezvoltarea industrială și antreprenoriat a serviciilor si rezultatelor obtinute. Acest program oferă participanților formare interactivă și sprijin dedicat din partea experților europeni de top în cercetarea și managementul inovării agroalimentare (EIT Food Partner) pe baza celor mai bune practici de comercializare, instrumente și tehnici pentru a îmbunătăți utilizarea comercială și vizibilitatea infrastructurii de cercetare, pentru a identifica potențialii parteneri agroalimentari și pentru a stimula colaborarea știință-industrie.
In perioada 1.04-31.12.2023 Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) a implementat proiectul EITFOOD RIS PSRAL 21061-23, coordonat de Universitatea din Varsovia, Polonia in vederea creșterii vizibilității serviciilor de cercetare/dezvoltare/inovare oferite prin Linia pilot de panificație și patiserie (LPP) si Platforma de cercetare interdisciplinară (PCI) aparținând Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) in domeniul alimentelor făinoase dietetice si functionale. https://hypoglycediet.wixsite.com/website.
Proiectul EITFOOD RIS PSRAL 21061-23 a vizat promovarea serviciilor de cercetare/dezvoltare/ inovare din cadrul LPP și PCI si transferul de cunoastere către mediul economic in domeniul alimentelor făinoase functionale si dietetice cu privire la:
- Tehnologiile de obținere a produselor făinoase funcționale/dietetice (premixuri pe bază de cereale, fructe, leguminoase, fulgi de porumb, paine hipoglucidica, biscuiti hipoglucidici, produse făinoase agluteinice sau îmbogățite în principiu bioactiv din subproduse);
- Analiza materiilor prime vegetale si a produselor alimentare destinate alimentelor făinoase functionale si dietetice (analiza fizico-chimica, parametri reologici de panificatie, analize senzoriale, cromatografice si metode spectofotometrice pentru detectarea și cuantificarea compușilor organici);
- Elaborarea fluxului tehnic și specificațiilor pentru produsele făinoase si dietetice;
- Elaborarea documentaţiei necesare mărcilor şi brevetelor în domeniul alimentar;
- Dezvoltarea de noi produse inovatoare pentru alimentația sănătoasă prin utilizarea în rețete de fabricație pe bază de făină funcțională / leguminoase / produse horticole;
- Valorificarea unor subproduse rezultate din tehnologiile agricole/horticole în industria de panificație și patiserie, în contextul unei economii circulare.
Materialul a fost realizat in cadrul proiectului EITFOOD RIS PSRAL 21061-23, coordonat de prof.dr.habil. Ersilia Alexa, Conf.dr.habil. Diana Raba, s.l.dr.Monica Negrea si s.l.dr.Diana Obistioiu.
Comentarii prin facebook