Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune Simonis.
”Știți că zicea un domn ieri că pentru a construi stadionul, citez, e nevoie de două etape: să-l demolăm pe cel actual și să-l construim pe cel nou. Am încheiat citatul. Hotărârea de Guvern de astăzi de aprobare a finanțării practic pentru stadionul Dan Păltinișanu permite Companiei Naționale de Investiții să declanșeze procedura de achiziție a proiectării și a execuției a arenei, a bazei sportive. Din cele 30 de luni pentru proiectare și execuție opt luni sunt pentru proiectare. Dacă suntem inteligenți, în aceste opt luni de zile în care proiectanții vor proiecta noua bază, Consiliul Județean, în calitate proprietar al stadionului inițiază pașii și demersurile pentru a demola în aceste opt luni de zile baza actuala bază. Procedura începe cu o solicitare a proprietarului bazei, a Consiliul Județean către Agenția Națională pentru Tineret. Agenția Națională pentru Tineret inițiază hotărârea de guvern, obține avizele și Guvernul, dă o nouă HG pentru a putea demola baza. Nu e necesară demolarea bazei pentru a începe achiziția construcției noii baze. Repet, avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza. Poate și cei de la Consiliul Județean vor învăța pașii aceștia nimic. După ce acest HG este publicat și s-a publicat deja Monitorul Oficial, se poate solicita hotărârea de Guvern de către CJ de demolare, dar Compania Națională de Investiții, și va face lucrul ăsta, începe pașii pentru licitație nu sunt condiționate, sunt în paralel”, a declarat Simonis.
Conform indicatorilor tehnico-economici adoptați joi de guvern, noul stadion nu are pistă de atletism, tribunele fiind construite în jurul terenului. Tribunele pentru spectatori sunt divizate în două inele: superior și inferior, între acestea găsindu-se inelul intermediar, de distribuție către sectoarele de scaune pentru spectatori. Pe latura estică a stadionului se găsește tribuna 1, cea care adăpostește locurile pentru spectatorii VIP și presă, iar sub tribună, spațiile pentru echipe, presă, oficiali și spații de protocol pentru publicul VIP. Tribuna 1 concentrează, sub planul gradenelor, singurele spații închise încălzite ale stadionului. Acesta va beneficia, sub întreaga amprentă a tribunelor, cu excepția tribunei 1, de spații construite ce nu sunt necesare pentru funcțiunea de bază, urmând ca acestora să li se dea o destinație distinctă, complementară. Spațiile complementare, ce însumează o suprafață de aproape 15.000 mp, urmează să fie amenajate după inaugurarea clădirii. Parterul tribunei 1, fiind direct accesibil de la nivelul stradal, respectiv dinspre zona de debarcare, va adăposti spațiile pentru sportivi, precum și funcțiunile conexe desfășurării meciurilor, ce au nevoie de o relație funcțională facilă și directă cu spațiile sportivilor ori cu incinta de joc, respectiv: spații pentru presă (conferințe, lucru presă scrisă și fotografi), securitate meciuri, birouri organizator, birourile administrative ale clubului etc. Regimul de înălțime local al tribunei 1 este S+P+6E, fără însă ca volumul construcției în această zonă să crească. Practic, cele 4 nivele suplimentare parțiale se înscriu în volumul etajului 2 general al stadionului.
Etajele 1 și 2 ale tribunei 1 adăpostesc spațiile pentru VIP, etajele 3 și 4 adăpostesc spații pentru spectatorii VIP 0 – lojele. La etajele 5 și 6 se găsesc spațiile pentru presă pe perioada meciurilor, atât presa scrisă, cât și presa radio/tv, precum și încăperile pentru supravegherea incintei stadionului și regia spectacolelor.
Subsolul tribunei 1 se extinde în afara stadionului, rezultând o suprafață de peste 8.000 mp. Aici se găsesc parcarea pentru publicul VIP și parțial pentru presă, gospodăria de incendiu și centrala termică.
Comentarii prin facebook