„Candidatura Educată”, Marcel Ciolacu, moștenirea politică a lui Klaus Iohannis

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă cumva ar mai interesa pe cineva ce moștenire lasă președintele Klaus Iohannis poporului român liberal și de dreapta vom fi tentați să zicem că „România Educată” e praf. Iar dacă n-ar fi așa praf și proiectul ar fi un succes (sau în drum spre el), ne-am pune întrebări adânci despre cum ar arăta România Needucată. Sigur ne-am îngrozi și am căuta altă realizare a domnului președinte Iohannis. Dar nu are sens să mai rafinăm atâta și mai bine mergem direct la proiectul moștenirii politice a dumnealui.

A ieșit ca din spuma mării din administrația sibiană, a cochetat cu laboratoarele USL de la Grivco, deci nu e așa inocent și neșmecher cum ar zice lumea despre un neamț, iar în 2014 a dat lovitura împotriva lui Ponta cel mare mâncător de popcorn. Ăsta e începutul, iar sfârșitul unui mare om politic se lasă de regulă cu desemnarea unui urmaș. N-a fost Eduard Hellvig de la SRI, dar ca mare căpetenie peste instituțiile de intelligence, de siguranță și forță ale statului te-ai gândi că l-a ajutat cineva să scrie un scenariu despre viața de după moarte în politică.

Luăm în serios această treabă serioasă și observăm că din prima frază scrisă de Klaus Iohannis a apărut numele Nicolae Ciucă, general în marea luptă de la Nassiriyah, șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, dus cu misiune în politică să asigure continuitatea în lupta cu istoria. Era și normal ca un președinte serios să se gândească la așa ceva. Ion Iliescu s-a gândit la Adrian Năstase și tot a fost un upgrade pentru felul cum arăta PSD atunci, dar acum, Klaus Iohannis ni-l propune pe Nicolae Ciucă!

Îl luăm, ne uităm la el, îl întoarcem pe toate părțile și nu l-am cumpăra dacă n-ar fi obligtoriu. Vorbește de parcă ar răspunde cu greu la „Vrei să fii milionar?”, are îndoiala în sânge și parcă te întreabă dacă a zis bine ce-a zis. De ce ni l-a propus Klaus Iohannis pe Nicolae Ciucă nu ni s-a zis nici atunci și cred că vom dispărea de pe fața pământului cu această enigmă. O, da, stabilitatea țării în proximitatea războiului.

Am auzit de ea. A scuzat chiar alianța urâtă cu Pe-se-de, dar acum auzim de la Nicolae Ciucă că nici în ruptul capului nu va mai face alianță cu acest partid cu care astăzi guvernează. Dar dacă stabilitatea o va cere din nou? Cum rămâne cu țara asta? Cum rămâne cu noi? Vorbeste pentru a trezi electoratul de dreapta anti-PSD, dar nu este deloc convingător. Nu conținutul textului îl face neapărat caraghios pe Nicolae Ciucă. Sunt convins că și USR ar face alianță cu PSD, finalmente, dacă ar fi pericol să ia toată țara „patrioții”, „suveraniști” și alți semianalfabeți, dar felul cum o spune îl umple de rahat, iar pe noi, de râs. Dacă nu cumva invers.

La capitolul moșternire, Klaus Iohannis iasă mult mai prost cu episodul Ciucă, decât cu „România Educată”. Atât de prost, că îți pui problema dacă nu cumva ceva atât de prost poate ieși numai dacă vrei să iasă așa. Chiar fără conspirații, dar zău, succesul lui Marcel Ciolacu de la PSD pare 100% opera lui Klaus Iohannis. Fără să vrea, căci chiar așa conspirație i-ar fi oricui greu să pună în discuție. Nu poți aranja un parcurs electoral mai ușor unui candidat Marcel Ciolacu decât ridicând la fileu un Nicolae Ciucă.

Iar dacă ne amintim că despre George Simion se spune că este omul serviciilor secrete, lansat ca Marcel Ciolacu să aibă vânt în pupă în turul doi, ce să mai zici de moștenirea politică a președintelui Klaus Iohannis? Să nu uităm. L-a nenorocit și pe Dominic Fritz, făcând praf credibilitatea unui proiect despre un neamț mai corect, mai ordonat, mai responsabil în fruntea țării sau a unor comunități, indiferent ce planuri ar mai avea primarul Timișoarei după 2028.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (octombrie 21st, 2024 at 09:00 )

Se pare că Ciolacului i-au fost ridicați mai mulți candidați ușor de bătut la fileu iar cei care sunt mai cerebrali și cu experiență cum ar fi Cristian Diaconescu, nu sunt populari. Dacă USR scoate un scor peste PNL+UDMR sigur va fi la guvernare alături de PSD mai ales că sunt mulți USR-iști care sunt mult mai la stânga decât PSD-iștii.
În ceea ce privește șansele maestrului Fritz după 2028, el este singur responsabil de ele dar după cum se vede nu s-a putut desprinde de trecutul de activist ecologist când a îmbrăcat haina de politician. Cât despre candidatura la prezidențialele următoare, oricine ar putea avea o șansă mai ales dacă mandatul precedent va fi dezastruos. Un lucru însă trebuie spus clar și anume că maestrul Fritz nu are anvergura, capacitatea și nici cunoștințele necesare pentru a duce la bun sfârșit un mandat de succes chiar dacă va beneficia de un vot masiv contra președintelui în funcție. Asta fără a mai lua în discuție loialitatea și anumite interese pe care acesta le reprezintă.

Roman V. a spus: (octombrie 21st, 2024 at 09:13 )

Iohannis e mai înainte de toate o mare putoare. Plus că viteza lui de vorbire și reacție te duce cu gândul la o formă de autism cu simptome mai discrete. N-a dat niciun interviu în care să-și exprime credo-ul politic. N-a construit nimic. A stricat bani pe fierotanii cu etichetă de dotare militară. N-a obținut mare lucru în Europa, nici măcar de la Germania (a cărei limbă în varianta corectă și literară nu o stăpânește). N-a lăsat nimic. Doar câteva găuri de golf în țărâna patriei și niște hăuri în buget.
Aveți dreptate: între persoanele providențiale pentru Ciolacu, Iohannis îi depășește clar pe Omar Haysam, pe Dragnea și aproape că-i egalează pe părinții nemoldoveanului din Buzău, care i-au dat o educație lăudată în clipurile electorale dar care n-a putut să-l împingă spre promovarea bacalaureatului la timp. Dacă era sub aripa lui Iohannis direct, primea și meditații la engleză mai devreme (dar nu gratis, of course).

Filip a spus: (octombrie 21st, 2024 at 12:39 )

Interesantă analiza despre candidatura lui Marcel Ciolacu. Rămâne de văzut cum va influența moștenirea politică a lui Iohannis această candidatură.

Spânu a spus: (octombrie 21st, 2024 at 13:12 )

Ciucă praf, Iohannis praf, Ciolacul praf, Geoană praf, Simion praf….., a rămas neprihănita Lăsconi, Nuțico de Hațeg, cea tare de… șale!

DanS a spus: (octombrie 21st, 2024 at 15:49 )

Pe naiba, Iohanis e prea prost pentru ca sa faca calcule politice asa complicate.
Am vazut asta de mai multe ori, pur si simplu un sef incompetent isi ia subalterni si mai idioti doar ca sa nu il acopere de cacao…

Wanda89 a spus: (octombrie 21st, 2024 at 19:41 )

Domnilor, până la urmă ce înseamnă al x-lea câine al democrației, dintre toți păzitorii, adică presa?! Acum 10 ani l-am votat pe individ pentru că părea imposibil să aibă dreptate Latrina 3, România TV etc. Pe TVR, aia de stat, se difuza interviul cu Schwarzenegger din Carpați, profesorul cinstit, neamțul, profesionistul Eugeniei Vodă.
https://youtu.be/d75I9BF7Wcw?si=dyKqwZTmmFDDoWyN
OK, am pus botul, acum 10 ani (nu prima oară, în istoria postdecembristă).
Mă doare mai mult, acum, starea presei.

Zdreanță a spus: (octombrie 21st, 2024 at 21:55 )

Pentru prima dată românii au de ales între două rele mari.Nu mai contează cine ajunge în turul doi.Toți candidații de la Băse și până în prezent au fost obedienti anumitor structuri cu puteri decizionale și definitorii mult peste cele ale așa-zișilor demnitari.Lupta la cataramă între candidații din turul doi este doar de decor ,fapt dovedit și de lipsa unei opoziții politice reale(democrația parcă susținea opoziția).În mandatele lui Klaus toate partidele au fost la guvernare pe modelul ,,guvernul meu 1,2,3,etc „,pentru a acomoda electoratul cu o clasa politică pestrițată, lipsită de doctrină polititică și mai ales aservită străinilor.De ce au loc dezvăluiri despre candidați doar în perioada campaniei electorale? Despre unii aflăm totul iar despre alții prea puțin sau aflăm prea târziu?Într-un cuvânt suntem europeni iar acest lucru este cel mai important.Jos cu Șoșo,Uuuu Putin,Slavă prostiei!Poate avem șanse cu Kelemen?Hai cu votul!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

ora de iarna

Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa se pregătește de vizita pe terenul deținătoarei Cupei României, Corvinul Hunedoara. Partida din etapa a 11-a din Liga 2 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Complexul Sportiv „Corvinul 1921” din Hunedoara. Partida nu va fi televizată, dar va fi transmisă pe canalul de YouTube al gazdelor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Evoluția tehnologiei de pe încheietura mâinii: Ceasurile Smartwatch

Tehnologia modernă a devenit indispensabilă în viața de zi cu zi, iar ceasurile inteligente (smartwatch-urile) au evoluat pentru a aduce funcții avansate direct pe încheietura noastră. De la monitorizarea sănătății și activității fizice, la gestionarea notificărilor și chiar a apelurilor telefonice, smartwatch-urile au devenit un must-have pentru cei care doresc un stil de viață conectat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Evoluția tehnologiei de pe încheietura mâinii: Ceasurile Smartwatch
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri
Societatea care se ocupă de extinderea Clinicii de Balneologie din Timișoara a fost amendată de Poliția Locală cu peste o sută de mii de lei pentru modul în care organizează managementul șantierului. Gunoaie amestecate, lipsa documentației de predare a deșeurilor, lipsa curățeniei, toate au stat la baza sancțiunilor. În plus, primăria cere accelerarea lucrărilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma de construcții care extinde Clinica de Balneologie, amendată de ”beneficar” cu peste o sută de mii de lei/FOTO
Una dintre cele mai vechi clădiri din ansamblul celor de la Gara de Nord Timișoara a devenit istorie. Magazia de mărfuri a funcționat încă din anul 1897, fiindu-i aduse modificări și renovări în anul 1985. Acum a devenit istorie și va face loc unui complex de clădiri noi, ridicate în cadrul proiectului de reabilitare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Una dintre cele mai vechi magazii de la Gara de Nord a fost demolată pentru a face loc unei moderne Clădiri de Mentenanță
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa se pregătește de vizita pe terenul deținătoarei Cupei României, Corvinul Hunedoara. Partida din etapa a 11-a din Liga 2 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Complexul Sportiv „Corvinul 1921” din Hunedoara. Partida nu va fi televizată, dar va fi transmisă pe canalul de YouTube al gazdelor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei
SCM USV Timişoara ia startul și în Cupa României la rugby. Leii înfruntă CSM Știința Baia Mare, într-o reeditare a finalei de campionat. Partida va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, pe stadionul Gheorghe Rășcanu din Timișoara. Jocul contează pentru etapa a doua din faza grupelor. Cele două formații fac parte din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campionii revin pe teren! Un nou duel cu rivala din Baia Mare, de această dată în Cupă
Top