Până la final de an, sesiune parlamentară sau chiar mandat, când se fac tot felul de rapoarte privind activitatea unui parlamentar, există şi alte instrumente prin care poţi să-ţi monitorizezi pe parcurs parlamentarii. Sunt apariţii media, conferinţe de presă sau postări pe reţelele de socializare care au luat o tot mai mare amploare. Din astfel de surse putem să ne informăm despre ce fac oamenii pe care i-am trimis în parlament. Şi mă refer acum evident la deputații și senatorii de Timiş.
Se ştie că două au fost evenimentele importante din ultima perioadă. În primul rând, au fost manifestările care au avut loc după „noaptea hoţilor”, când s-a dat celebra ordonanţă în favoarea infractorilor. Probabil mai importante însă decât aceste proteste au fost discuţiile pe marginea bugetului. Se ştie, Timişul şi Timişoara au mai multe proiecte care necesită finanţări guvernamentale de urgenţă. Acestea n-au fost prinse în proiectul de buget, astfel că onor parlamentarii noştri erau cumva obligaţi să facă amendamente pentru ele. Haideţi să vedem cum s-au raportat aleşii de Timiş vizavi de cele două evenimente.
Cum era de aşteptat, cei din PSD, şase la număr, n-au avut nicio treabă cu fondurile pentru Timiş. De altfel, deputatul Matei Suciu a fost sincer şi a spus că guvernul e mai important decât fraierii care l-au trimis să frece menta la Bucureşti: „După cum ştiţi, noi susţinem guvernul, susţinem Ministerul Trnaporturilor. Noi, cei din coaliţia care a dat guvernul n-am depus amendamente”. Cât despre proteste, iniţial toţi au fost mucles. Apoi, încet, încet au mai prins curaj, postând lozinci cu susţinerea Guvernului Grindeanu sau diverse articole din presă favorabile Executivului. Dar fără o prea mare abnegaţie, ci mai pe tăcute. Marian Cucşa (ALDE), care, în campania electorală, promitea autostradă spre Belgrad şi spital regional, tace la rândul lui în păpuşoi când e vorba de amendamente. La fel ca şi confraţii din PSD, se declară mare susţinător al guvernului, plasându-se în aceeaşi tabără cu Floricica Dansatoarea.
Trecem la opoziţie. PNL şi USR s-au declarat suţinătoare ale protestelor, în timp ce la PMP unii le susţin, alţii nu. Senatorul PNL Alina Gorghiu are mai multe postări cu protestele, fiind, pe de altă parte, şi combatantă în comisii pe marginea bugetului. Deputatul liberal Marilen Pirtea nu pomeneşte nimic de proteste, dar este un aprig adversar al bugetului şi susţinător al unor amendamente pentru Timiş şi Timişoara. Liberalul Pavel Popescu a susţinut mai multe amendamente pentru Timişoara (stadion, sala polivalentă etc), fiind şi un mare fan al protestelor. Cornel Sămărtinean (PMP) a depus mai multe amendamente pentru Timişoara, inclusiv în plenul parlamentului, dar nu comentează nimic despre mitinguri. Senatorul USR Nicu Fălcoi este un mare susţinător al manifestărilor, dar vorbeşte mai puţin despre investiţiile necesare Timişoarei. Colegul său de partid Cătălin Drulă a depus amendamente pentru Timiş, fiind şi un mare fan al mitingurilor de protest.
Şi am ajuns la ultimul parlamentar de Timiş, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, fost senator. Omul n-are nici cea mai mică treabă, nici cu protestele, nici cu banii necesari Timişului. E drept, n-a ajuns să laude Guvernul Grindeanu şi să-i ia la mişto pe manifestanţi, dar probabil nici mult nu mai are. Prin această poziţionare, el confirmă acum că nu la PNL dă raportul, ci în altă parte. De exemplu, la Antena 3, televiziune care, se ştie, este un aprig adversar al manifestărilor de protest, susţinând pe de altă parte toate normele legislative care ar veni în favoarea infractorilor. Or, Ardelean nu poate, în aceste condiţii, să susţină protestele. De asemenea, încă din timpul campaniei electorale, despre deputatul PNL se vorbea chiar în partidul său că ar avea un blat cu PSD, inclusiv cu Sorin Grindeanu. Ei bine, la fel ca aleşii PSD, în aceste condiţii, el nu poate să-l atingă pe premier nici măcar cu o floare. Darmite cu un amendament. Ciudat şi suspect totodată este însă de ce PNL mai mizează încă pe acest intrus PSD şi Antena 3 în partid.
Comentarii prin facebook