Unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Banat va fi redat circutului turistic în luna iunie. Este vorba de colonada de la Buziaş, construită în 1875, la solicitarea împăratului Franz Joseph, pentru soţia sa, Împărăteasa Sissi. Refacerea structurii grav afectate de intemperii a costat 1,13 milioane de euro, cei mai mulți bani de la bugetul local.
Ajunsă aproape o paragină din cauza intemperiilor, colonada de la Buziaş a intrat, în urmă cu un an, într-un amplu proces de reconstrucție. Primarul Sorin Munteanu spune că sumele alocate acestei importante lucrări sunt „prinse” în bugetul din acest an şi speră ca monumentul să fie redat circuitului turistic până la Festivalul Veveriţei, programat în zilele de 4-5 iunie. „Am prevăzut în buget 2,6 milioane de lei pentru finalizarea colonadei. Se lucrează acum la foc continuu, cu 28 de muncitori. Ar fi însă o problemă. Săptămâna viitoare vom trimite o adresă Ministerului Culturii pentru schimbarea soluţiei tehnice. Potrivit proiectului iniţial, pavajul era din granit. Ministerul a intervenit şi a solicitat ca acesta să fie din lemn. Întreţinerea lemnului este însă foarte costisitoare, având în vedere intemperiile. De altfel, la lucrări, sub podeaua de lemn s-a descoperit cărămidă, astfel că am propus o nouă soluţie tehnică prin care pavajul să fie din cărămidă. În funcţie de răspuns, rămâne de văzut când se termină lucrarea în totalitate. În mod cert, structura de deasupra va fi gata până la începutul lunii iunie. Vom vedea ce va fi şi cu pavajul. Eu sper ca totul să fie gata de Festivalul Veveriţei”, ne-a declarat Munteanu.
Reabilitarea colonadei din Buziaş a costat în total 5,1 milioane de lei. Consiliul Judeţean Timiș a contribuit cu 1,3 milioane de lei, restul de 3,8 milioane fiind contribuţia bugetului local. Colonada de la Buziaş este cea mai lungă din Europa, cu cei 500 de metri ai ei depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden, Construcția colonadei a început în 1875, la comanda împăratului Franz Joseph, pentru plimbările soției sale Elisabeta de Bavaria (împărăteasa Sissi), care venea destul de des la Buziaș. De altfel, chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino.
Comentarii prin facebook