Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi a solicitat Comisiei de apărare a Senatului desecretizarea contractului privind achiziţia de transportatoare blindate Piranha V. De asemenea, el vrea ca şi Curtea de Conturi să prezinte rapoartele de audit privind derularea acestui contract.
Contractul privind achiziţioanrea a 227 de transportoare blindate 8×8 Piranha V a fost semnat în ianuarie 2018, acesta având o valoare totală de 900 de milioane de euro. Partea română a plătit deja 111 milioane de euro, dar nu a primit niciun transportator. Mai mult, producătorul american nu a respectat standardele de calitate impuse de Armata Română. Motiv pentru care senatorul USR de Timiş, Nicu Fălcoi, a făcut o solicitare Comisiei de apătare, al cărei membru şi este.
“PSD-iștii nu mai sunt acum la guvernare, dar în urma lor au rămas o serie de necunoscute care, după părerea mea, trebuie clarificate. E și cazul contractului de achiziție încheiat în 12 ianuarie 2018 de Ministerul Economiei și C.N. Romarm S.A. cu producătorul General Dynamics, pentru achiziția a 227 de transportoare Piranha V. La semnarea lui au fost prezenți premierul de-atunci Mihai Tudose, vicepremierul de-atunci (și actualul președinte interimar al PSD) Marcel Ciolacu și ministrul Apărării Mihai Fifor.
Am depus azi la Comisia de Apărare a Senatului o cerere prin care-am solicitat să fie adăugate pe ordinea de zi a ședinței Comisiei:
punerea la dispoziția membrilor Comisiei a contractului de achiziție pentru transportoarele blindate 8 x 8 Piranha V;
înaintarea, în numele Comisiei de Apărare, a unei cereri către Curtea de Conturi, în vederea prezentării tuturor rapoartelor de audit și control realizate în ce privește procedura de achiziție.
Nu de alta, dar decizia de-a achiziționa transportoare blindate care nu sunt TOATE amfibii (ca să poată fi folosite oriunde, în orice misiune și în orice condiții geografice) mi s-a părut a fi una mai mult decât neinspirată”, a menţionat Nicu Fălcoi pe Facebook.
Când ascunderea gunoiului sub preș devine practică
Ulterior, Fălcoi a revenit cu o nouă postare, în care a dat mai multe informaţii despre acest caz. Mai ales după ce s-a lovit de opoziţie în Comisia de apărare privind solicitările sale.
“Când ascunderea gunoiului sub preș devine practică transpartinică. După cum vă spuneam, ieri am depus la Comisia de apărare o cerere (…) În calitate de membri ai Comisiei de apărare nu numai că avem dreptul (ca parlamentari avem acces la documente considerate secret de stat de importanță deosebită), dar avem chiar datoria să cerem acest lucru, ori de câte ori considerăm că este nevoie (…) De ce am făcut acest lucru? Pentru că avem un contract semnat în 12.01.2018, contract care prevedea, cel puțin conform declarațiilor ministrului de atunci Mihai Fifor, ca primele 36 de transportoare să intre în dotarea armatei până la sfârșitul anului 2018, ultimele șase urmând a fi asamblate în România. Iată că suntem în decembrie 2019 și armata română nu a primit nici unul dintre transportoarele pentru care statul român a plătit în avans 111,4 milioane de euro (contractul fiind mult mai mare). Nu voi relua discuția despre oportunitatea achiziționării acestui tip de transportor, am vorbit suficient la vremea respectivă, atunci când s-a semnat contractual (…) Din păcate, astăzi, în Comisia de apărare am întâmpinat o opoziție mult peste așteptări, mai mulți colegi senatori părând de-a dreptul indignați de cererea mea. Am încercat să le explic că ar fi pentru prima dată când am desfășura, cu-adevărat, un act de control serios asupra activității Ministerului Apărării Naționale, dar nu am reușit să-i conving să facem acea cerere”, a scris Fălcoi
În cele din urmă colegii săi de comisie au acceptat ca în ședința viitoare să se ia o decizie dacă să se ceară nu contractul, ci un raport al ministerului legat de desfășurarea acestui contract şi, eventual, raportul Curții de Conturi.
Comentarii prin facebook