Credincioşii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii. Sfântul Ștefan este primul sfânt comun al Bisericilor Catolică și Ortodoxă, după Marea Schismă.
Sfântul Ștefan este celebrat de romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie. Sfântul Ștefan a fost primul martir creștin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. De neam ales, misiunea lui Ștefan a fost aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia și, datorită credinţei sale, Dumnezeu i-a dat puterea de a săvârşi minuni. În Sinedriu, Sfântul Ștefan a ținut o cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. El a fost condamnat la moarte, în anul 33, fiind scos din cetate și ucis și cu pietre. Martiriul Sfântului Ștefan a avut loc în valea lui Iosafat. În limba greacă, Ștefan înseamnă „coroană” și se referă atât la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos, cât și la faptul că el este primul dintr-un foarte lung șir de martiri din lumea creștină.
Tradiția spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir, iar pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. În această zi, în biserici sunt pomeniți creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan. Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.
Peste 420.000 de români, cei mai mulți dintre aceștia bărbați, poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan.
Comentarii prin facebook