Se ridică brazii din faţa blocurilor sau nu? Aceasta este una dintre principalele enigme administrative ale primăriei la început de an, iar instituţia e „faultată” chiar de primar pe acest subiect, băgând cetăţenii şi mai mult în ceaţă asupra enigmei „vegetal-administrative”.
După ce Primăria Timişoara a emis, luni, un comunicat în care preciza imperativ că cetăţenii care îşi aruncă brazii împodobiţi la Crăciun pe stradă vor fi aspru amendaţi, primarul Nicolae Robu vine marţi cu o părere proprie şi o variantă… împăciuitoare pe acest subiect. Timişoreanul comod a putut să-şi ducă pomul tradiţional acasă, dar nu poate să şi-l ducă şi până la unul dintre cele patru puncte de colectare pe care Retim le-a înfiinţat, spune primarul Nicolae Robu. Tradiţia anilor trecuţi spunea că, după sărbători, locatarii scot bradul veștejit în faţa blocului, iar Retim îl ridică. Acum, deşeurile vegetale nu mai fac parte din contractul cu societatea respectivă.
„Ce putem noi să facem? Așa cum cetățeanul a adus bradul de la piață până acasă, ar putea să îl ducă și de acasă până la un punct de colectare. Noi ne dorim un oraș curat și am făcut atâtea eforturi și iată, contractăm încă un operator de salubrizare în bazaconia asta care s-a întâmplat cu mutarea serviciului de salubrizare, că nu mai știe nimeni cine de ce se ocupă. Este o prostie, îți vine o mașină să-ți ridice gunoiul de un fel, apoi îți vine o altă mașină să-ți ridice gunoiul de alt fel. E o prostie toată treaba asta, dar nu am făcut-o noi, ne-a fost impusă și am avut de tras eu cel mai mult, ca primar, pentru că toate nemulțumirile, evident că au fost la adresa mea ca primar”, a declarat, marţi, Robu.
El insistă că pomii tradiţionali se pot preda gratuit la punctele respective, deschise de Retim. Totuşi, el admite că cetăţenii nu sunt cuminţi şi comozi şi spune că se va apela din nou la voluntariatul angajaţilor de la societăţile din subordinea muncipalităţii să facă munca altora. Vă reamintim că aceştia au mai făcut voluntariat obligatoriu şi au lucrat la adunarea gropilor clandestine de gunoi din oraş.
„O să vedem, mai facem campanii de ridicare, care înseamnă voluntariat, de fapt, de ridicare a lor, ca să asigurăm pentru oraș o imagine cât mai bună, pentru că toate lucrurile astea ne-au pătat imaginea. Eu nu am fost niciodată omul sancțiunilor. Mie nu-mi place să dăm amenzi, mie îmi place să fie lucrurile în bună rânduială, așa, din conștiință, din înțelegerea corectă a ceea ce trebuie să facem ca cetățeni în comportamentul nostru. O să vedem ce anvergură are. Să dai amenzi ce presupune, să pui iar polițiștii, în loc să se ocupe de lucruri serioase, să-i pui să meargă să constate unde au apărut brazi, cine i-a pus acolo, să dea amendă. Atunci s-a putut (n.r. să fie ridicați brazii) și așa este normal, cum s-a făcut atunci. O să facem și anul acesta muncă voluntară. Intră pe rol noul contract pentru reziduri vegetale și atunci noul contract va colecta tot. O s-o rezolvăm și pe asta. Vă dați seama cât este de stupid? Să vină echipajul de salubritate să golească pubelele și să se uite cu indiferență la o creangă sau chiar la un pom de lângă, pe motiv că asta nu-i treaba mea. Vin alții, golesc coșurile de pe trotuar, dar se uită și ei la pom și spun că nu e treaba mea. Este absurd, dar suntem în acest absurd, dar vom ieși din el, până la urmă, că ce e împotriva logicii nu rezistă”, a mai subliniat Nicolae Robu.
În concluzie, partea cu amenzile va fi lăsată mai moale de primărie. Dar, odată „păsărica” scăpată de primar, e greu de crezut că acum cineva se va mai chinui să care bradul la punctele de colectare, ştiind că va veni oricum un voluntar să i-l ridice…
Comentarii prin facebook