Este o pistă folosită tot timpul de bicicliști, pe malul Begăi, din Timișoara către Serbia, pe 37 de kilometri. Un loc unde oamenii ies la o „gură de aer” curat și de… natură. S-ar putea ca acest drum pentru biciclete să rămână al nimănui…
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABAB), care încă are pista în administrare, își „ia mâna” de pe ea în luna martie, în acest an. Se finalizează perioada de cinci prin care erau obligați să o administreze și să o îngrijească prin proiectul european. Titu Bojin, directorul Apelor Banat, vrea să o dea Consiliului Județean Timiș, care, prin Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului să o administreze și să o întrețină. Călin Dobra, liderul CJ Timiș, spune că nu o poate prelua…
„Pista de biciclete este făcută pe domeniul public al statului. Nu se poate prelua decât dacă se obține o Hotărâre de Guvern de preluare. Digul, din ceea ce cunosc eu, este pe sistemul de siguranță al canalului Bega. Niciodată nu se va preda ceea ce înseamnă pista de biciclete către consiliul județean. Există posibilitatea unei administrări, care duce la anumite costuri suplimentare și considerabile la nivelul consiliului județean și nu a fost asumat acest proiect în cadrul consiliului județean. Noi avem asumare în cadrul proiectului să realizăm punctul de trecere a frontierei. (…) Cei de la Apele Române Banat au posibilitatea să administreze în continuare pista de biciclete”, a declarat președintele CJ Timiș, Călin Dobra.
Pista pornește de la ieșire din Timișoara, pe malul Begăi, pe dig, și ajunge până la granița cu Serbia. A fost realizată printr-un proiect european, iar timp de cinci ani reprezentanții ABAB au fost obligați să o întrețină. În martie 2020 se împlinesc cei cinci ani, iar cei de la ABAB vor să o dea altcuiva în administrare. Pista de cicloturism pornește de la marginea Timișoarei, în aval de Podul Modoș și continuă, pe o lungime de 37 de kilometri, de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia, fiind realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Serbia, cu o finanțare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.
„În bugetul pe anul acesta, indiferent la ce unitate va ajunge pista, trebuie gândit și alocată o anumită sumă pentru întreținere și refacere. Pista de biciclete se încheie ca proiect. Nu intră sub nicio formă în atribuțiile Apelor Române ca activitate turismul. Pista a fost făcută, la inițiativa Consiliului Județean, ca pistă de turism. Ea va trebui să se ducă către o unitate abilitată pe zona turismului, care să o administreze. În condițiile acestea, pista de biciclete va fi luată de o unitate care se ocupă de turism, de la consiliul județean, cred eu”, a declarat Titu Bojin, directorul ABAB.
Comentarii prin facebook