Consiliul Local Timişoara s-a reunit, miercuri, într-o şedinţă festivă, dedicată sărbătoririi a 30 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara. Documentul care putea schimba decisiv România a fost aniversat în faţa a doar 13 consilieri locali, care au răspuns invitaţiei.
Acum 30 de ani, la Timişoara era lansată Proclamaţia care i-a purtat numele. Documentul conţinea şi celebrul Punct 8, care impunea lustraţia în societatea românească. Ideea nu a prins, iar mediul public suferă şi acum.
Consiliul Local Timişoara a sărbătorit aşa cum se cuvine Proclamaţia. După ce s-a intonat Imnul Naţional, primarul Nicolae Robu a spus celor din sala de consiliu ce a reprezentat această iniţiativă.
„Astăzi se împlinesc 30 de ani de când la Timișoara s-a întâmplat un lucru excepțional. Ne mândrim cu faptul că de aici a început Revoluția, dar și că aici s-a generat practic primul document politic excepțional al acelei perioade, care cuprinde o mulțime de idei care pentru mulți la acel moment poate erau neașteptate și de neînțeles, ba chiar au fost înțelese greșit, pentru că au pus umărul unii să se înțeleagă greșit. Noi am cunoscut Proclamația de la Timișoara așa cum a fost ea, nedenaturată, prin urmare, am aderat la ea și am susținut-o cu toții. În urmă cu 30 ani, la data de 11 martie 1990, Timișoara dădea românilor primul document declarat autentic al Revoluției din Decembrie 1989 – Proclamația de la Timișoara. Proclamația de la Timișoara este un manifest anticomunist al mai multor generații, a celor care s-au jertfit pentru o Românie liberă. Este cel mai important document al României privind spiritul evenimentelor din Decembrie 1989”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
Cu ocazia plenului festiv, Societatea Timişoara, cea care a iniţiat Proclamaţia, respectiv preşedintele acesteia, Florian Mihalcea, au primit câte o displomă. Mihalcea a reamintit că documentul a fost dezbătut şi adoptat şi de Consiliul Local Timişoara, înainte de a deveni realitate.
„Aș dori să vă reamintesc că în 9 martie 1990, Proclamația de la Timișoara, înainte de-a fi definitivată, a ajuns în Consiliul Local Timișoara, unde a fost discutată, dezbătută și apoi votată. Consiliul Local Timișoara și-a asumat, a adoptat această Proclamație de la Timișoara. Ea a suferit mici modificări în Consiliul Local Timișoara, dar importante, și asta îi dă cu atât mai mult o greutate Proclamației, prin faptul că CLT, care este reprezentantul timișorenilor, în numele timișorenilor, a adoptat și semnat Proclamația de la Timișoara”, a precizat Florian Mihalcea.
Deşi sărbătorirea celor 30 de ani includea mai multe acţiuni, organizate de Societatea Timişoarei, acestea au fost anulate, din cauza crizei coronavirusului.
Comentarii prin facebook