Dominic şi grajdurile lui Augias

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Pentru Dominic Fritz săptămâna de miere e aproape de sfârşit. A colindat televiziunile centrale, a devenit cunoscut la nivel naţional, dar acum trebuie să-şi suflece mâinile şi să se apuce de treabă. Şi nu-i va fi deloc uşor. Cei care nu-l ştiau au văzut acum că nu e nici pe departe un Bau Bau venit cu misiune din străinătate să ne ocupe Timişoara. În oraş a creat un orizont de aşteptare extrem de mare, mai ales în rândul tinerilor. Lumea l-a aclamat în Piaţa Operei în noaptea victoriei, iar speranţele sunt foarte mari. Cred că, dacă acum s-ar mai organiza alegeri, ar obţine 75%, nu 53% ca duminică.

Dar toate aceste lucruri obligă. Munca la care s-a înhămat va fi extrem de grea. Şi pentru a nu fi ca toţi ceilalţi politicieni, ar trebui ca din vocabularul său să dispară sintagma de “grea moştenire”. Chiar dacă lucrurile chiar aşa stau. A moştenit o instituţie cu extrem de multe datorii la firme. În perioada campaniei electorale, viitorul fost primar a angajat o serie de lucrări care trebuie achitate. Cu toate că aveau doar un rol electoral. Banii sunt foarte puţini, iar la anul nu trebuie să se bazeze pe bugetele din ultimii ani. Ajutoarele financiare promise de guvern nu vor veni, şi dintr-un motiv simplu: nu sunt bani nici la bugetul central.

Dar, dincolo de aceste lucruri, Dominic Fritz trebuie să înceapă cu o restructurare de fond a anchilozatului aparat al primăriei, dar şi a societăţilor din subordine. Asta va fi adevărata muncă de Hercules, de curăţire a grajdurilor lui Augias. Fiindcă primăria şi societăţile din subordine chiar asta sunt: nişte grajduri. Cu şefi incompetenţi şi puturoşi, puşi în funcţii doar fiindcă au fost loiali lui Robu sau au avut carnet de partid.

Problema este că indolenţa e contagioasă şi s-a răsfrânt de la şefi şi la mulţi angajaţi. “Dacă ăla pus de partid nu munceşte, eu de ce aş munci”, spun – şi poate pe bună dreptate – vechii angajaţi când văd politrucii că taie frunze la câini. Nu discut aici de matrapazlâcuri, asta e problema procurorilor, dar şi a unui audit care trebuie făcut cât mai repede. Fiindcă Timişoara nu arată aşa cum ne-am dori cu toţii, nu doar Robu e vinovat, ci şi toată şleahta care conduce Primăria.

Cum este posibil, de exemplu, ca în Timipoara anului 2020, cea mai importantă direcţie din primărie, cea Tehnică, să fie condusă de un personaj absolut bizar precum Culiţă Chiş? Acesta a rămas încă din vremea lui Ciuhandu, dar s-a băgat şi pe sub pielea lui Robu. Şi va încerca asta şi cu Fritz.

La Patrimoniu, sunt cazuri în care terenuri care aparţineau de drept Timişoarei nu au fost intabulate, fiindcă angajaţilor le era… lene. Un caz concret este pe Centura Timişoarei.

Despre Urbanism ce să mai spui? Că Timişoara nu are încă PUG (Plan Urbanistic General)? Şi că acest lucru este cu premeditare, pentru a se construi, în continuare, haotic? Că tot felul de personaje “rezolvă” acolo probleme pe scurtătură. (Se ştie de exemplu că Ionuţ Nasleu şi Sanda Greblă “rezolvau” lucruri aici, mai degrabă decât Robu. Iar înainte era Radu Ţoancă.) Ori toate aceste filiere trebuie scoase din instituţie.

Cei de la Mediu nu au un Cadastru Verde şi nici nu prea ştiu cu ce se mănâncă acest lucru. La Buziaş, primarul Sorin Muntanu a reuşit acest lucru încă din primul mandat. Ca să dau un exemplu.

Discutăm de Poliţia Locală, condusă cu titlu de interimat de şase ani? O instituţie al cărei principal rol a fost de-a se constitui într-o gardă pretoriană a viitorului fost primar şi să păzească panseluţe. Nimic de siguranţa cetăţenilor şi poliţia de proximitate.

Să amintesc de şefa de la Personal, Rodica Aurelian, cea care s-a ocupat de fraudarea  concursurilor de angajare?

De societăţile din subordine ce să mai spui? Că la una extrem de importantă a fost pus şef unul înalt, doar pentru că filma bine miuţele lui Robu? Că alta e condusă de prietenul interlopilor?

 “Nu pot fi înlocuiţi legal”, o să pună mulţi. Dacă nu vrei cu adevărat, nu o să poţi. Dominic Fritz spunea în Piaţa Operei că “se poate”, chiar dacă mulţi spuneau că nu. Norocul noului primar este că unii sunt doar interimari, aşa că pot fi schimbaţi mai repede. Dar un prim pas pe care Fritz ar trebui să-l facă este să le explice că Timişoara trebuie să iasă din provincialism, iar acest lucru nu se poate cu ei. Iar în acest sens să le ceară demisiile. Nu vor, există şi alte moduri, până la schimbarea organigramei. Iar cum salariile sunt deja mari în administraţie, cred că există în Timişoara mulţi specialişti care să se înhame la adevărata modernizare a oraşului, nu doar cea clamată din gură. Poate există chiar şi în primărie, dar au fost marginalizaţi, fiindcă au refiuzat roluri de trepăduşi.

În fine, Fritz trebuie să înţeleagă: ori el, ori ei. E un război în care nu se iau prizonieri, iar armistiţiu nu există. Asupra lui vor veni multe presiuni pentru păstrarea unora. Însă dacă Fritz va pierde lupta cu aceştia, o va pierde şi pe aceea, mult mai importantă, respectiv cu rezistenţa la schimbare.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

alf a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 07:57 )

Afara cu toate pilele,prostii si incompetentii.Peste tot sunt pensionari si cu pensie si salarii(enorme) dar fara chef de munca.Sa plece acasa sa lase locul tinerilor ce vin cu inovatie si dornici de munca.

nu-i bai a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 09:49 )

dar vasile, ce o sa faca vasile?

nu-i bai a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 09:50 )

la cumparaturi cu pavianul

Viorel Coifan a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 13:31 )

Pentru că tot facem referiri la mitologia greacă, cred că parcursul noilor lideri ai administrației timișorene/timișene se aseamănă cu Odiseea lui Ulise. Acesta, trecând pe lângă insula sirenelor, a vrut să le audă seducătorul cântec dar sfătuit de Circe, știa că ascultând-ul riscă să moară împreună cu mainarii (consilierii) săi. Prin urmare le solicită acestora șă-și pună ceară în urechi, iar pe el să-l lege de catarg. Aude cântecul sirenelor, dar legat fiind nu părăsește corabia iar marinarii rămân surzi la cântecul acestora. Morala acestei istorii este că dacă vrei să ajungi la destinație (Ithaca) și să-ți urmezi destinul, trebuie să fi surd la cântecul sirenelor. Și ele vor apare în curând!

Anca S. a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 23:59 )

De ce credeți că acest fritz va vrea, va sti și va putea să facă schimbările pe care le așteptați ?

Anamaria a spus: (octombrie 5th, 2020 at 09:38 )

Ori el ori ei ???Să fim serioși ….e mulți !!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Nicolae Robu

La Drumul Boilor s-a ”ieșit” din blocaj, dar degeaba. Primarul desemnat, sfătuit să scoată banul pentru rezolvarea problemei

Nicolae Robu îi lasă moștenire lui Dominic Fritz un proiect care pare veșnic, e plin de încurcături și se pregătește să mai ”sugă” și bani în plus din bugetul Timișoarei, pentru că ”actualul” a vrut să forțeze puțin mâna Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Desigur, vorbim despre Drumul Boilor, șoseaua făcută de Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Drumul Boilor s-a ”ieșit” din blocaj, dar degeaba. Primarul desemnat, sfătuit să scoată banul pentru rezolvarea problemei
Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Probleme înainte de joc! Poli ar trebui să joace mâine la Ghiroda

Conform programului, Politehnica Timişoara urmează să întâlnească mâine, de la ora 14.30, formaţia CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, în turul IV al Cupei României. Din păcate gruparea din eşalonul trei a înregistrat zece cazuri pozitive la ultima testare COVID-19 iar marţi la amiază disputarea acestui meci era cu semnul întrebării. Gruparea din comuna aflată la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Probleme înainte de joc! Poli ar trebui să joace mâine la Ghiroda
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Plătiți obligațiile fiscale la timp și primiți reducere de la stat

Dacă datorați bani la buget pentru activitatea economică desfășurată și plătiți la timp, primiți de la stat o bonificație de zece procente. Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, precum și cei plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenul scadent, 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Plătiți obligațiile fiscale la timp și primiți reducere de la stat

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Conform programului, Politehnica Timişoara urmează să întâlnească mâine, de la ora 14.30, formaţia CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, în turul IV al Cupei României. Din păcate gruparea din eşalonul trei a înregistrat zece cazuri pozitive la ultima testare COVID-19 iar marţi la amiază disputarea acestui meci era cu semnul întrebării. Gruparea din comuna aflată la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Probleme înainte de joc! Poli ar trebui să joace mâine la Ghiroda
PSD Timiş a întocmit listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Cele două liste sunt deschise de Eugen Dogariu (Senat) şi Sorin Grindeanu (Camera Deputaţilor). Printre candidaţi nu se mai regăsesc doi actuali parlamentari: Matei Suciu şi Bianca Gavriliţă. Aşa cum am anunţat deja, primul loc pe lista de Senat este ocupat de actualul senator...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD a închis listele pentru alegerile parlamentare. Cine sunt candidaţii
În judeţul Timiş numărul de persoane confirmate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore a fost de 147. Dintre acestea, 65 sunt din Timişoara. Coeficientul de infectare la mia de locuitori, în Timiş, a ajuns la 2,12. Persoanele infectate din judeţul Timiş sunt din următoarele localităţi: Timișoara –65; Ghiroda -12; Giroc-7, Lugoj – 7; Sânandrei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, alte 147 de persoane infectate cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. Din ce localităţi sunt
Nicolae Robu îi lasă moștenire lui Dominic Fritz un proiect care pare veșnic, e plin de încurcături și se pregătește să mai ”sugă” și bani în plus din bugetul Timișoarei, pentru că ”actualul” a vrut să forțeze puțin mâna Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Desigur, vorbim despre Drumul Boilor, șoseaua făcută de Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Drumul Boilor s-a ”ieșit” din blocaj, dar degeaba. Primarul desemnat, sfătuit să scoată banul pentru rezolvarea problemei
În ecuația legată de problema sediului Uniunii Scriitorilor din Timișoara, din Piața Sfântu Gheorghe au apărut mai multe elemente noi. În primul rând, primarul Nicolae Robu a anunțat că, de fapt, spațiul respectiv nu ar fi al municipalității, ci e doar în administrarea primăriei, fiind al statului român. În al doilea rând, un sediu cât...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spațiul unde se află Uniunea Scriitorilor nu e al Timișoarei! Organizația ar putea să se mute la Incuboxx, dar locația nu e bună, fiind la Pasajul Jiul
Secția Clinică de Recuperare Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara devine secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase, conform unui Ordin al ministrului Sănătății Nelu Tătaru. Secția Clinică de Recuperare Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara devine secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, prin Ordinul ministrul Sănătății Nelu Tătaru,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de paturi pentru pacienții cu Covid-19 pregătite la o clinică din zona centrală a Timișoarei. Devine secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase
În Timiș au loc la această oră percheziții ale DIICOT. Sunt percheziționate mai multe locații unde locuiesc componenții unei grupări care îi ajutau pe migranți să ajungă spre țări din Vestul Europei. Au loc percheziții în Timișoara și în județ pentru a fi reținuți și duși la audieri componenții unei grupări care ajutau migranți veniți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziții în Timiș pentru a destructura o grupare care se ocupa cu traficul de migranți spre Vestul Europei/ Update/FOTO
Top