Dominic şi grajdurile lui Augias

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Pentru Dominic Fritz săptămâna de miere e aproape de sfârşit. A colindat televiziunile centrale, a devenit cunoscut la nivel naţional, dar acum trebuie să-şi suflece mâinile şi să se apuce de treabă. Şi nu-i va fi deloc uşor. Cei care nu-l ştiau au văzut acum că nu e nici pe departe un Bau Bau venit cu misiune din străinătate să ne ocupe Timişoara. În oraş a creat un orizont de aşteptare extrem de mare, mai ales în rândul tinerilor. Lumea l-a aclamat în Piaţa Operei în noaptea victoriei, iar speranţele sunt foarte mari. Cred că, dacă acum s-ar mai organiza alegeri, ar obţine 75%, nu 53% ca duminică.

Dar toate aceste lucruri obligă. Munca la care s-a înhămat va fi extrem de grea. Şi pentru a nu fi ca toţi ceilalţi politicieni, ar trebui ca din vocabularul său să dispară sintagma de “grea moştenire”. Chiar dacă lucrurile chiar aşa stau. A moştenit o instituţie cu extrem de multe datorii la firme. În perioada campaniei electorale, viitorul fost primar a angajat o serie de lucrări care trebuie achitate. Cu toate că aveau doar un rol electoral. Banii sunt foarte puţini, iar la anul nu trebuie să se bazeze pe bugetele din ultimii ani. Ajutoarele financiare promise de guvern nu vor veni, şi dintr-un motiv simplu: nu sunt bani nici la bugetul central.

Dar, dincolo de aceste lucruri, Dominic Fritz trebuie să înceapă cu o restructurare de fond a anchilozatului aparat al primăriei, dar şi a societăţilor din subordine. Asta va fi adevărata muncă de Hercules, de curăţire a grajdurilor lui Augias. Fiindcă primăria şi societăţile din subordine chiar asta sunt: nişte grajduri. Cu şefi incompetenţi şi puturoşi, puşi în funcţii doar fiindcă au fost loiali lui Robu sau au avut carnet de partid.

Problema este că indolenţa e contagioasă şi s-a răsfrânt de la şefi şi la mulţi angajaţi. “Dacă ăla pus de partid nu munceşte, eu de ce aş munci”, spun – şi poate pe bună dreptate – vechii angajaţi când văd politrucii că taie frunze la câini. Nu discut aici de matrapazlâcuri, asta e problema procurorilor, dar şi a unui audit care trebuie făcut cât mai repede. Fiindcă Timişoara nu arată aşa cum ne-am dori cu toţii, nu doar Robu e vinovat, ci şi toată şleahta care conduce Primăria.

Cum este posibil, de exemplu, ca în Timipoara anului 2020, cea mai importantă direcţie din primărie, cea Tehnică, să fie condusă de un personaj absolut bizar precum Culiţă Chiş? Acesta a rămas încă din vremea lui Ciuhandu, dar s-a băgat şi pe sub pielea lui Robu. Şi va încerca asta şi cu Fritz.

La Patrimoniu, sunt cazuri în care terenuri care aparţineau de drept Timişoarei nu au fost intabulate, fiindcă angajaţilor le era… lene. Un caz concret este pe Centura Timişoarei.

Despre Urbanism ce să mai spui? Că Timişoara nu are încă PUG (Plan Urbanistic General)? Şi că acest lucru este cu premeditare, pentru a se construi, în continuare, haotic? Că tot felul de personaje “rezolvă” acolo probleme pe scurtătură. (Se ştie de exemplu că Ionuţ Nasleu şi Sanda Greblă “rezolvau” lucruri aici, mai degrabă decât Robu. Iar înainte era Radu Ţoancă.) Ori toate aceste filiere trebuie scoase din instituţie.

Cei de la Mediu nu au un Cadastru Verde şi nici nu prea ştiu cu ce se mănâncă acest lucru. La Buziaş, primarul Sorin Muntanu a reuşit acest lucru încă din primul mandat. Ca să dau un exemplu.

Discutăm de Poliţia Locală, condusă cu titlu de interimat de şase ani? O instituţie al cărei principal rol a fost de-a se constitui într-o gardă pretoriană a viitorului fost primar şi să păzească panseluţe. Nimic de siguranţa cetăţenilor şi poliţia de proximitate.

Să amintesc de şefa de la Personal, Rodica Aurelian, cea care s-a ocupat de fraudarea  concursurilor de angajare?

De societăţile din subordine ce să mai spui? Că la una extrem de importantă a fost pus şef unul înalt, doar pentru că filma bine miuţele lui Robu? Că alta e condusă de prietenul interlopilor?

 “Nu pot fi înlocuiţi legal”, o să pună mulţi. Dacă nu vrei cu adevărat, nu o să poţi. Dominic Fritz spunea în Piaţa Operei că “se poate”, chiar dacă mulţi spuneau că nu. Norocul noului primar este că unii sunt doar interimari, aşa că pot fi schimbaţi mai repede. Dar un prim pas pe care Fritz ar trebui să-l facă este să le explice că Timişoara trebuie să iasă din provincialism, iar acest lucru nu se poate cu ei. Iar în acest sens să le ceară demisiile. Nu vor, există şi alte moduri, până la schimbarea organigramei. Iar cum salariile sunt deja mari în administraţie, cred că există în Timişoara mulţi specialişti care să se înhame la adevărata modernizare a oraşului, nu doar cea clamată din gură. Poate există chiar şi în primărie, dar au fost marginalizaţi, fiindcă au refiuzat roluri de trepăduşi.

În fine, Fritz trebuie să înţeleagă: ori el, ori ei. E un război în care nu se iau prizonieri, iar armistiţiu nu există. Asupra lui vor veni multe presiuni pentru păstrarea unora. Însă dacă Fritz va pierde lupta cu aceştia, o va pierde şi pe aceea, mult mai importantă, respectiv cu rezistenţa la schimbare.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

alf a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 07:57 )

Afara cu toate pilele,prostii si incompetentii.Peste tot sunt pensionari si cu pensie si salarii(enorme) dar fara chef de munca.Sa plece acasa sa lase locul tinerilor ce vin cu inovatie si dornici de munca.

nu-i bai a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 09:49 )

dar vasile, ce o sa faca vasile?

nu-i bai a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 09:50 )

la cumparaturi cu pavianul

Viorel Coifan a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 13:31 )

Pentru că tot facem referiri la mitologia greacă, cred că parcursul noilor lideri ai administrației timișorene/timișene se aseamănă cu Odiseea lui Ulise. Acesta, trecând pe lângă insula sirenelor, a vrut să le audă seducătorul cântec dar sfătuit de Circe, știa că ascultând-ul riscă să moară împreună cu mainarii (consilierii) săi. Prin urmare le solicită acestora șă-și pună ceară în urechi, iar pe el să-l lege de catarg. Aude cântecul sirenelor, dar legat fiind nu părăsește corabia iar marinarii rămân surzi la cântecul acestora. Morala acestei istorii este că dacă vrei să ajungi la destinație (Ithaca) și să-ți urmezi destinul, trebuie să fi surd la cântecul sirenelor. Și ele vor apare în curând!

Anca S. a spus: (octombrie 3rd, 2020 at 23:59 )

De ce credeți că acest fritz va vrea, va sti și va putea să facă schimbările pe care le așteptați ?

Anamaria a spus: (octombrie 5th, 2020 at 09:38 )

Ori el ori ei ???Să fim serioși ….e mulți !!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Legende! Aur şi la Mondial pentru cele mai bune canotoare din lume

Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au câştigat medalia de aur la dublu vâsle feminin (W2x), duminică, la Campionatul Mondial de la Racice. Radiş şi Bodnar, campioane europene şi olimpice, au fost urmate de echipele Ţărilor de Jos şi Irlandei. Româncele au încheiat cursa în 06.47.77. Este a treia medalie de aur pentru România, după cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Legende! Aur şi la Mondial pentru cele mai bune canotoare din lume
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș va fi gazda Adunării Generale a Federației Camerelor de Comerț Dunărene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș găzduiește, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, luni, 26 septembrie, cu începere de la ora 10, Adunarea Generală Anuală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene (FCCD). Camera timișoreană este membru fondator al Asociației Camerelor de Comerț Dunărene, devenită ulterior Federației Camerelor de Comerț Dunărene. La eveniment vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș va fi gazda Adunării Generale a Federației Camerelor de Comerț Dunărene

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sâmbătă, polițiștii rutieri timișeni, sub coordonarea Serviciului Rutier Timiș, au desfășurat acțiuni cu efective mărite pe principalele artere din județ, în vederea combaterii principalelor cauze generatoare de accidente, depistării conducătorilor auto care nu respectă limitele legale de viteză, precum și pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. Au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 500 de amenzi dintr-o singură lovitură
Zone pietonale, spaţii verzi, piste de biciclete sau zone de recreere; aşa va arăta în viitor zona Traian, care va trece printr-un amplu proces de transformare. Luni, va fi prezentat proiectul de regenerare urbană a zonei, urmând 30 de zile de consultare publică, pentru ca la final să aibă loc o dezbatere pe această temă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbarea la faţă a zonei Traian. Dominic Fritz anunţă cel mai mare proiect de regenerare urbană din Timişoara
După doi ani de pandemie, în care majoritatea cursurilor au fost online iar interacțiunile dintre studenți sau între studenți și cadrele didactice au fost reduse la minim, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere, în special bobocilor din anul I, dar și colegilor din anii mai mari, o experiență memorabilă la prima interacțiune cu reprezentanții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara a deschis noul an universitar cu un weekend de excepție/Foto
SCM Poli a obţinut a doua victorie în Liga Zimbrilor la handbal masculin, în etapa a V-a, 35-29 cu CSM Odorheiu Secuiesc, după un meci pe care în mare parte la dominat categoric. Primele 25 de minute au fost însă echilibrate, cu răsturnări de scor, oaspeţii dând o replică bună, 3-1 (min. 6), 4-6 (min....
Citeşte tot articolul Citeste articolul La pas. Poli s-a impus în duelul cu Odorhei
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș găzduiește, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, luni, 26 septembrie, cu începere de la ora 10, Adunarea Generală Anuală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene (FCCD). Camera timișoreană este membru fondator al Asociației Camerelor de Comerț Dunărene, devenită ulterior Federației Camerelor de Comerț Dunărene. La eveniment vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș va fi gazda Adunării Generale a Federației Camerelor de Comerț Dunărene
Amatorii sportului cu motor din Timișoara au avut parte, sâmbătă, de o surpriză de zile mari, în orașul de pe Bega fiind adus un monopost de cel mai înalt nivel tehnic, alături de pilotul Nick Heitfeld. Pilotul german nu mai concurează în Formula 1, dar a făcut-o cu succes în Formula E, varianta ”electro” a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara, gazda unei superdemonstrații Formula E. Nick Heitfeld și monopostul M8Electro Mahindra Racing au fost în orașul de pe Bega/FOTO
Petrecere cu final… neaşteptat! În noaptea de vineri, spre sâmbătă, după miezul nopţii, un telefon la 112 a alertat autorităţile. Polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara, au fost sesizați prin apel 112, cu privire la faptul că într-un imobil, situat pe strada Tineretului, din localitatea Giarmata, județul Timiș, ar fi avut loc o altercație între câțiva...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Majorat cu scandal la Giarmata. Un adolescent de 17 ani a lovit trei tineri mai mari ca el
Top