Dincolo de trei miliarde de euro pierdute, pensiile speciale sunt o problemă de (in)justiţie socială

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În problema pensiilor speciale statul român a capitulat sau mai corect spus ar fi că a fugit ruşinos de pe câmpul de luptă. Şi când zic stat nu mă refer la vreo formă abstractă, ci la exact actuala coaliţie de guvernare cu Klaus Iohannis moţ deasupra. Se întâmplă la peste două decenii de când un preşedinte se declara învins de Sistem. Acum Sistemul a biruit din nou, dar cu larga colaborare a celor înfrânţi, printre aceştia din urmă aflându-se şi un ditamai general, cu nume care te duce cu gândul la bătălii pierdute la tot pasul.

Scriam nu cu mult timp în urmă că e aproape imposibil să se facă o reformă reală în zona pensiilor speciale în  România. Chiar cu riscul pierderii a 3,1 miliarde de euro. Şi asta, în primul rând, din cauza fascinaţiei în melanj cu teamă a politicianului român în faţa epoleţilor, precum şi a spaimei de procurori. Şi asta pe un motiv simplu: mai toţi au cel puţin câte un schelet în dulap, dar sunt destui cărora nu le mai încap dulapurile în casă, fiind astfel nevoiţi să cumpere case după case. Plus că „pensiile speciale suntem noi!”. Parlamentarii au pensii speciale, ministerele sunt pline de foşti poliţişti şi oameni din servicii cu pensii speciale. Nu cred că există vreun ministru care să nu aibă drept consilieri cel puţin un fost securist sau SRI-ist.

În urmă cu trei ani când Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în maxim o lună, această problemă ţinea mai mult de retorica electorală. Nimeni nu o lua în serios, era o chestiune demagogică şi de o imensă ipocrizie, iar mulţi politicieni nu ratau momentul să le desfiinţeze din gură, de dimineaţa până seara. Dădea bine la electorat faptul că te „luptai” cu această îngrozitoare inechitate. Şi în timp ce se tot „luptau” cu aceste pensii, apăreau noi şi noi categorii de beneficiari, printre care aleşii locali. Acum problema a devenit serioasă, odată ce se condiţionează 3,1 miliarde de euro prin PNRR de o reformă în domeniu.

Ce să vezi, acum mai toţi cei care le desfinţau din gură anii trecuţi, ne spun că nu se poate. Că – vezi Doamne! – se şubrezeşte sistemul de siguranţă al ţării, apud Marcel Ciolacu, revoluţionarul de Buzău. (Culmea, în naivitatea mea credeam până acum că oamenii ăştia stau în sistem din patriotism, nu pentru o pensie care-i pune deasupra muritorilor de rând.) Săptămâna aceasta foarte probabil va intra în parlament un proiect de lege privind pensiile speciale. Unul făcut în băşcălie, a la Nenea Iancu: „să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”. La urma urmei, ce poţi să faci cu trei miliarde de euro? Câteva şcoli, spitale şi nişte kilometri de autrostradă?

Dar atât. Fiindcă banii din PNRR nu pot fi furaţi, mai ales pe motiv de LC Kovesi. Sigur, dacă se putea lucra cu ei ca şi cu PNDL, erau mai interesaţi de 3 miliarde de euro, socotind că cel mai mic comision (se paote citi parandărăt) este de 10%. Ar fi cel puţin 300 de milioane de împărţit. Cât despre electorat, se vor ridica iarăşi perdele de fum, cu iz patriotic şi eurosceptic. Cum au şi început. De exemplu cu gogonata minciună că în PNRR s-a scris despre creşterea vârstei de pensionare la 70 de anii. Iar „patrioţii” noştri refuzând vom fi penalizaţi de Comisia Europeană. Că nu-i destul de mare valul „suveranist” şi anti-occidental, trebuie să-l creştem şi prin minciuni ordinare. Doar ca să ne ascundem securiştii şi scheletele din dotare.

Dar chestiunea pensiilor speciale nu înseamnă însă doar aceşti bani. Şi fără ei ar trebui să fie pe masa decidenţilor ca o problemă de principiu. Problema echităţii, a egalităţii, a justiţiei sociale. Ori nu există echitate atât timp cât unul care nu contribuie la sistemul de pensii primeşte o pensie de zece ori mai mare, după 20 de ani de muncă, decât unul care a contribuit 45 de ani. Plus că omul cu pensia specială cumulează şi salariul tot de la stat. (Da, mai poate lucra.) Plus că la speranţa de viaţă din România „specialul” se bucură de pensie în medie aproape 30 de ani, în timp ce omul de rând în jur de zece ani. Că inflaţia din România este dată şi de împrumuturile masive pentru a acoperi aceste pensii nesimţit de mari, contează? 2% din PIB se plătesc acum doar dobânzi la datorii. Că sistemul de pensii va ajunge în colaps, în câţiva ani, când vor începe „decreţeii” să iasă la pensie, iar nu-i pasă nimănui. După ei, potopul! Dar, repet, în primul rând e vorba de echitate.

De departe cea mai importantă revoluţie din istoria lumii, cea franceză, care a marcat profund nu doar istoria Franţei, ci şi cea mondială, a pornit tot de la astfel de inechitate. Atunci Starea a treia (98% din populaţia Franţei) s-a revoltat împotriva „specialilor” din primele două stări, nobilimea şi clerul. Nu am amintit acest lucru ca pe o invitaţie la revoltă, ci doar ca să punctez că sistemul de esenţă feudală a „specialilor” a dispărut în lume de peste două secole. La noi continuă şi la trei ani de când Rareş Bogdan îl desfiinţa

P.S. În problema pensiilor speciale urmează să se pronunţe: Guvernul condus un pensionar special, angajat la stat şi care umează să primească o a doua pensie specială; Parlamentul compus din oameni care vor lua pensii speciale; Curtea Constituţională, care are în componenţă mai mulţi indivizi abonaţi li câte două-trei pensii speciale. Nu sunt aici nişte incompatibilităţi crase?

P.S. Marii „apărători” ai poporului şi „luptători” cu inechităţile din societate, AUR-iştii nu spun nici pâs în chestiunea „specialilor”. Nici da, nici ba. Şi asta în condiţiile în care ei au păreri despre toate. Nu-i lasă creatorii partidului?

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

este unul din acele momente revelatoare (a cărui venire se datorează Bruxelles-ului, să fim sinceri) când nu mai pot fi trimiși plutonierii acoperiți din presă să ridice ziduri de fum. De fapt, sunt trimiși, dar nu au spor. Acum se vede ce vrea casta: să rămână la putere. Cât se va mai putea fura ceva, ei vor fi în prima linie. Dacă se va prăbuși totul, ei vor fi ultimii care vor suferi.
Nu iese niciunul să argumenteze de ce nu vor să renunțe la privilegii. Nu au nicio organizație ca interfață înspre public (un sindicat, o organizație a pensionarilor, etc.) pentru că în umbră s-au născut, din umbră au făcut banii și-n umbră vor să moară – cei mai mulți, dacă ies, își deconspiră copiii care preiau nobila meserie de prăduitori ai RO de la babacii lor.
3 miliarde de euro reprezintă o fracțiune din economia neagră anuală controlată de … Ghiciți de cine e controlată!!!

+ a spus: (martie 29th, 2023 at 09:19 )

Modificarea legii pensiilor de serviciu sau a varstei de pensionare la categorii precum politistii si magistratii , va veni la pachet cu modificarea statutului politistului sau magistratului .
Prin statut aceste categorii au ingradiri si restrictii . Singura sursa de venit este salariul .
Odata ce dispar beneficii ca varsta de pensionare sau pensiile de serviciu , dispar si ingradirile legate de dreptul de a avea si alta sursa de venit , exact ca la medici de exemplu .
Exemplu: un politist de circulatie de la serviciul permise auto cu care dai examenul de conducator auto , va putea detine in paralel si o firma avand obiect de activitate scoala de conducatori auto .
Asa cum mergi la un medic la clinica lui privata , platesti consultatia , analizele , tomograf , etc , iar de operat te opereaza tot el , dar in spitalul de stat unde e de data asta angajat .
Nu ai cum sa-i anulezi beneficiile meseriei , fara sa-i anulezi ingradirile si restrictiile aceleasi meserii .

1 Trackbacks pentru acest articol

Revista presei–29.03.2023 – Info Timișoara Says:

[…] Dincolo de trei miliarde de euro pierdute, pensiile speciale sunt o problemă de (in)justiţie socia… […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

ENEL
Enel

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Patrimoniul Art Nouveau al Timișoarei va fi prezentat turiștilor prin intermediul unui tur ghidat, realizat în compania unui personaj de epocă/FOTO

Timișoara va beneficia de un tur ghidat pentru turiști, special pentru descoperirea patrimoniului Art Nouveau al orașului, în urma unei inițiative a Asociației pentru Promovarea Timișoarei (APT). Primul tur ghidat al patrimoniului Art Nouveau local, desfășurat în compania unui personaj de epocă, face parte dintr-o serie de acțiuni realizate de APT de la începutul acestui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Patrimoniul Art Nouveau al Timișoarei va fi prezentat turiștilor prin intermediul unui tur ghidat, realizat în compania unui personaj de epocă/FOTO
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

A fost semnat primul contract pentru drumul expres Lugoj – Filiași

Compania de Drumuri a semnat, vineri, primul din cele 4 contracte pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate necesare construcției drumului de mare viteză Filiași-Lugoj, în lungime de 230 km. Valoarea contractului, finanțat prin Programul Transporturi 2021-2027 este de 21,05 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost adjudecat de Asocierea S.C. D P Consult S.A. –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat primul contract pentru drumul expres Lugoj – Filiași

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara a găzduit cea de a șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans”. Conferința, organizată în cadrul parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center și sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, a devenit un eveniment anual de referință ce aduce în prim plan vechile și noile provocări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest și New Strategy Center au organizat la Timișoara o nouă ediție a conferinței Security Challenges in Balkans
Timișoara va beneficia de un tur ghidat pentru turiști, special pentru descoperirea patrimoniului Art Nouveau al orașului, în urma unei inițiative a Asociației pentru Promovarea Timișoarei (APT). Primul tur ghidat al patrimoniului Art Nouveau local, desfășurat în compania unui personaj de epocă, face parte dintr-o serie de acțiuni realizate de APT de la începutul acestui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Patrimoniul Art Nouveau al Timișoarei va fi prezentat turiștilor prin intermediul unui tur ghidat, realizat în compania unui personaj de epocă/FOTO
Școala generală care deservește cartierul Fratelia va intra în reabilitare. Primăria Timișoara pregătește documentația pentru achiziționarea lucrărilor de execuție și actualizarea în buget a sumelor necesare pentru investiție. Procesul de reabilitare a Școlii Gimnaziale nr. 15 include etajarea imobilului existent, astfel încât se vor crea patru noi săli de clasă, o sală multifuncțională și grupurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația timișoreană pregătește licitația pentru reabilitarea Școlii Generale 15
Vineri, 9 iunie, Sebastian Yvan Legrand, ar fi plecat de la after school, în vârstă de 9 ani, de pe strada Eroilor de la Păuliș din Timișoara, într-o direcție necunoscută, iar până în prezent nu a mai revenit la domiciliu.  Copilul are următoarele semnalmente: înălțime 1,53 metri, 43 de kilograme, păr brunet, ochi albaștri. Îmbrăcăminte:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A dispărut un copil de nouă ani. A plecat de la after school şi nu a mai fost văzut! UPDATE: Minorul a fost găsit
Timișoara a avut parte, vineri după-masă, de o ploaie cum nu a mai avut de mult. Multe zone din oraș s-au umplut de apă, clădiri publice și private au fost inundate în zona subsolurilor sau prin acoperiș. Printre zonele afectate, un ”clasic”, pasajul Brediceanu, inundat, cu mașini blocate inițial, ulterior rezolvat de echipele ISU și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Același pasaj rutier, o ploaie zdravănă, două constatări diferite. Fostul viceprimar, Dan Diaconu, și primăria au analizat inundația
De vineri, Timișoara are oficial deschis un Muzeu al Apei. Inițiativă a companiei locale de apă și canal, Aquatim, acesta este situat la prima uzină de apă a orașului, acolo unde erau primele utilaje industriale de extragere, prelucrare și epurare a apei din capitala Banatului. Locația revine în viața comunității, în urma unui amplu program...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat oficial Muzeul Apei. Va funcționa la fosta Uzină de Apă Urseni, a societății Aquatim/FOTO
Deschiderea primei creşe din Dumbrăviţa vine în sprijinul tinerilor părinți din zonă. Noua creșă are o capacitate de 80 de locuri și va asigura accesul copiilor la educație de calitate, chiar de la cea mai fragedă vârstă. În acest an, creșa va găzdui grupa de vârstă 2-3 ani. Primarul Horia Bugarin (USR) inaugurează prima creșă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prima creșă din Dumbrăvița își deschide porțile. O investiţie de opt milioane de lei cu 80 de locuri
Top