Dincolo de trei miliarde de euro pierdute, pensiile speciale sunt o problemă de (in)justiţie socială

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În problema pensiilor speciale statul român a capitulat sau mai corect spus ar fi că a fugit ruşinos de pe câmpul de luptă. Şi când zic stat nu mă refer la vreo formă abstractă, ci la exact actuala coaliţie de guvernare cu Klaus Iohannis moţ deasupra. Se întâmplă la peste două decenii de când un preşedinte se declara învins de Sistem. Acum Sistemul a biruit din nou, dar cu larga colaborare a celor înfrânţi, printre aceştia din urmă aflându-se şi un ditamai general, cu nume care te duce cu gândul la bătălii pierdute la tot pasul.

Scriam nu cu mult timp în urmă că e aproape imposibil să se facă o reformă reală în zona pensiilor speciale în  România. Chiar cu riscul pierderii a 3,1 miliarde de euro. Şi asta, în primul rând, din cauza fascinaţiei în melanj cu teamă a politicianului român în faţa epoleţilor, precum şi a spaimei de procurori. Şi asta pe un motiv simplu: mai toţi au cel puţin câte un schelet în dulap, dar sunt destui cărora nu le mai încap dulapurile în casă, fiind astfel nevoiţi să cumpere case după case. Plus că „pensiile speciale suntem noi!”. Parlamentarii au pensii speciale, ministerele sunt pline de foşti poliţişti şi oameni din servicii cu pensii speciale. Nu cred că există vreun ministru care să nu aibă drept consilieri cel puţin un fost securist sau SRI-ist.

În urmă cu trei ani când Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în maxim o lună, această problemă ţinea mai mult de retorica electorală. Nimeni nu o lua în serios, era o chestiune demagogică şi de o imensă ipocrizie, iar mulţi politicieni nu ratau momentul să le desfiinţeze din gură, de dimineaţa până seara. Dădea bine la electorat faptul că te „luptai” cu această îngrozitoare inechitate. Şi în timp ce se tot „luptau” cu aceste pensii, apăreau noi şi noi categorii de beneficiari, printre care aleşii locali. Acum problema a devenit serioasă, odată ce se condiţionează 3,1 miliarde de euro prin PNRR de o reformă în domeniu.

Ce să vezi, acum mai toţi cei care le desfinţau din gură anii trecuţi, ne spun că nu se poate. Că – vezi Doamne! – se şubrezeşte sistemul de siguranţă al ţării, apud Marcel Ciolacu, revoluţionarul de Buzău. (Culmea, în naivitatea mea credeam până acum că oamenii ăştia stau în sistem din patriotism, nu pentru o pensie care-i pune deasupra muritorilor de rând.) Săptămâna aceasta foarte probabil va intra în parlament un proiect de lege privind pensiile speciale. Unul făcut în băşcălie, a la Nenea Iancu: „să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”. La urma urmei, ce poţi să faci cu trei miliarde de euro? Câteva şcoli, spitale şi nişte kilometri de autrostradă?

Dar atât. Fiindcă banii din PNRR nu pot fi furaţi, mai ales pe motiv de LC Kovesi. Sigur, dacă se putea lucra cu ei ca şi cu PNDL, erau mai interesaţi de 3 miliarde de euro, socotind că cel mai mic comision (se paote citi parandărăt) este de 10%. Ar fi cel puţin 300 de milioane de împărţit. Cât despre electorat, se vor ridica iarăşi perdele de fum, cu iz patriotic şi eurosceptic. Cum au şi început. De exemplu cu gogonata minciună că în PNRR s-a scris despre creşterea vârstei de pensionare la 70 de anii. Iar „patrioţii” noştri refuzând vom fi penalizaţi de Comisia Europeană. Că nu-i destul de mare valul „suveranist” şi anti-occidental, trebuie să-l creştem şi prin minciuni ordinare. Doar ca să ne ascundem securiştii şi scheletele din dotare.

Dar chestiunea pensiilor speciale nu înseamnă însă doar aceşti bani. Şi fără ei ar trebui să fie pe masa decidenţilor ca o problemă de principiu. Problema echităţii, a egalităţii, a justiţiei sociale. Ori nu există echitate atât timp cât unul care nu contribuie la sistemul de pensii primeşte o pensie de zece ori mai mare, după 20 de ani de muncă, decât unul care a contribuit 45 de ani. Plus că omul cu pensia specială cumulează şi salariul tot de la stat. (Da, mai poate lucra.) Plus că la speranţa de viaţă din România „specialul” se bucură de pensie în medie aproape 30 de ani, în timp ce omul de rând în jur de zece ani. Că inflaţia din România este dată şi de împrumuturile masive pentru a acoperi aceste pensii nesimţit de mari, contează? 2% din PIB se plătesc acum doar dobânzi la datorii. Că sistemul de pensii va ajunge în colaps, în câţiva ani, când vor începe „decreţeii” să iasă la pensie, iar nu-i pasă nimănui. După ei, potopul! Dar, repet, în primul rând e vorba de echitate.

De departe cea mai importantă revoluţie din istoria lumii, cea franceză, care a marcat profund nu doar istoria Franţei, ci şi cea mondială, a pornit tot de la astfel de inechitate. Atunci Starea a treia (98% din populaţia Franţei) s-a revoltat împotriva „specialilor” din primele două stări, nobilimea şi clerul. Nu am amintit acest lucru ca pe o invitaţie la revoltă, ci doar ca să punctez că sistemul de esenţă feudală a „specialilor” a dispărut în lume de peste două secole. La noi continuă şi la trei ani de când Rareş Bogdan îl desfiinţa

P.S. În problema pensiilor speciale urmează să se pronunţe: Guvernul condus un pensionar special, angajat la stat şi care umează să primească o a doua pensie specială; Parlamentul compus din oameni care vor lua pensii speciale; Curtea Constituţională, care are în componenţă mai mulţi indivizi abonaţi li câte două-trei pensii speciale. Nu sunt aici nişte incompatibilităţi crase?

P.S. Marii „apărători” ai poporului şi „luptători” cu inechităţile din societate, AUR-iştii nu spun nici pâs în chestiunea „specialilor”. Nici da, nici ba. Şi asta în condiţiile în care ei au păreri despre toate. Nu-i lasă creatorii partidului?

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

este unul din acele momente revelatoare (a cărui venire se datorează Bruxelles-ului, să fim sinceri) când nu mai pot fi trimiși plutonierii acoperiți din presă să ridice ziduri de fum. De fapt, sunt trimiși, dar nu au spor. Acum se vede ce vrea casta: să rămână la putere. Cât se va mai putea fura ceva, ei vor fi în prima linie. Dacă se va prăbuși totul, ei vor fi ultimii care vor suferi.
Nu iese niciunul să argumenteze de ce nu vor să renunțe la privilegii. Nu au nicio organizație ca interfață înspre public (un sindicat, o organizație a pensionarilor, etc.) pentru că în umbră s-au născut, din umbră au făcut banii și-n umbră vor să moară – cei mai mulți, dacă ies, își deconspiră copiii care preiau nobila meserie de prăduitori ai RO de la babacii lor.
3 miliarde de euro reprezintă o fracțiune din economia neagră anuală controlată de … Ghiciți de cine e controlată!!!

+ a spus: (martie 29th, 2023 at 09:19 )

Modificarea legii pensiilor de serviciu sau a varstei de pensionare la categorii precum politistii si magistratii , va veni la pachet cu modificarea statutului politistului sau magistratului .
Prin statut aceste categorii au ingradiri si restrictii . Singura sursa de venit este salariul .
Odata ce dispar beneficii ca varsta de pensionare sau pensiile de serviciu , dispar si ingradirile legate de dreptul de a avea si alta sursa de venit , exact ca la medici de exemplu .
Exemplu: un politist de circulatie de la serviciul permise auto cu care dai examenul de conducator auto , va putea detine in paralel si o firma avand obiect de activitate scoala de conducatori auto .
Asa cum mergi la un medic la clinica lui privata , platesti consultatia , analizele , tomograf , etc , iar de operat te opereaza tot el , dar in spitalul de stat unde e de data asta angajat .
Nu ai cum sa-i anulezi beneficiile meseriei , fara sa-i anulezi ingradirile si restrictiile aceleasi meserii .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria a descoperit o nouă vilă unde s-ar realiza intervenții neautorizate. A fost depusă plângere penală/FOTO

Primăria Timișoara descoperit un nou imobil din zona zero a orașului unde ar fi fost efectuate lucrări fără autorizație. Instituția a depus plângere penală împotriva proprietarului vilei de pe bulevardul Loga, nr. 24, pentru ample lucrări nelegale, efectuate fără autorizație, care ar afecta inclusiv structura de rezistență a clădirii, a anunțat PMT. Municipalitatea timișoreană a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a descoperit o nouă vilă unde s-ar realiza intervenții neautorizate. A fost depusă plângere penală/FOTO
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Primul meci, primul derby. Fetele de la Lugoj joacă pe terenul campioanei

După 5 luni revenim la fileu. O nouă ediție a campionatului de volei Divizia A1 va începe vineri, la Pitești, odată cu confruntarea dintre FC Argeș și Dinamo București. Competiția din acest an reunește 11 formații, după ce CS Medgidia s-a retras în ultimul moment și a încurcat din plin socotelile. Derby-ul primei etape se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul meci, primul derby. Fetele de la Lugoj joacă pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sediul ADR Vest Timisoara

Gătaia și Sculia primesc 15,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru amenajarea a două noi parcuri

Orașul timișean Gătaia și localitatea Sculia vor beneficia de peste 15 milioane de lei, fonduri nerambursabile europene, prin intermediul ADR Vest, care vor fi investite în amenajarea a două parcuri, în locul a două zone abandonate. Locuitorii din Gătaia și Sculia vor beneficia de zone pentru recreere, terenuri de badminton sau mese de tenis. Două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gătaia și Sculia primesc 15,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru amenajarea a două noi parcuri
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va premia cele mai bune companii din județ, la o nouă ediție a Topului Firmelor

Prima zi a lunii noiembrie aduce, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș, cea de-a 31-a ediție a Galei Excelenței În Afaceri – Topul Firmelor Din Județul Timiș, eveniment simbol al elitei afacerilor timișene. 15.854 firme au îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru a fi cuprinse în clasament. Realizat de Camera de Comerț, Industrie și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va premia cele mai bune companii din județ, la o nouă ediție a Topului Firmelor

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cătălin Drulă nu este doar singurul ministru care a demantelat mafia de la metrou, precum şi din alte zone, dar este şi deputat USR de Timiş. Poziţie pe care o deţine de opt ani şi o va prelungi, în mod sigur, după alegerile din 1 decembrie. Ce a făcut Drulă pentru judeţul Timiş în aceşti...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Cred în asigurarea unei susțineri pentru proiectele Timișului şi ale Timișoarei care să nu țină cont de culoarea politică”. Interviu cu Cătălin Drulă (I)
Orașul timișean Gătaia și localitatea Sculia vor beneficia de peste 15 milioane de lei, fonduri nerambursabile europene, prin intermediul ADR Vest, care vor fi investite în amenajarea a două parcuri, în locul a două zone abandonate. Locuitorii din Gătaia și Sculia vor beneficia de zone pentru recreere, terenuri de badminton sau mese de tenis. Două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gătaia și Sculia primesc 15,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru amenajarea a două noi parcuri
Prima zi a lunii noiembrie aduce, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș, cea de-a 31-a ediție a Galei Excelenței În Afaceri – Topul Firmelor Din Județul Timiș, eveniment simbol al elitei afacerilor timișene. 15.854 firme au îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru a fi cuprinse în clasament. Realizat de Camera de Comerț, Industrie și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va premia cele mai bune companii din județ, la o nouă ediție a Topului Firmelor
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a unuia dintre cele mai apreciate evenimente care își propune să pună în contact studenții cu reprezentanții companiilor angajatoare, Career Days. De asemenea, acțiunea oferă o alegere viabilă despre opțiunile și oportunitățile de carieră oferite. „Career Days UVT 2024”, are loc în zilele de 8 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT oferă studenților și absolvenților oportunitatea unui loc de muncă, la o nouă ediție a Career Days
Eveniment important internațional sub egida UPT, care dorește să ofere soluții pentru un viitor mai bun. În vestul țării se investesc fonduri europene pentru a combate efectele schimbărilor climatice, astfel încât populația să fie ferită de calamități generate de secetă, inundații sau incendii de vegetație, prin proiectul Land4Climate. Proiectul își propune să abordeze provocările asociate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT se implică serios în proiecte de combatere a efectelor schimbărilor climatice
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează a XI-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la Români”, în 15-16 octombrie 2024, de la ora 18:30, în sala Convention Center – Hotel Timișoara. Mari nume ale folclorului românesc dau anvergura evenimentului ce aduce pe scenă tradiții autentice din Banat, Ardeal, Oltenia și Moldova....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ne pregătim de Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români”, ediția a XI-a. Peste 25 de nume răsunătoare ale folclorului românesc vin la Timișoara
Am putea circula cu trenuri de calitate superioară, de la Timișoara, din prima parte a anului viitor. Autoritatea de Reformă Feroviară a anunțat semnarea unui act adițional la  proiectul „Achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri”, acord semnat cu cei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenuri noi pe trei rute pe relația Timișoara. Sosirea garniturilor, până la finalul anului viitor
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a găzduit și co-organizat împreună cu European Network of Living Labs (ENoLL) evenimentul Open Living Lab Days 2024 (OLLD), conferință internațională anuală de referință dedicată inovării deschise și colaborării prin intermediul laboratoarelor vii. Reunind peste 350 de participanți din întreaga lume, evenimentul a reunit cercetători, practicieni  și antreprenori din 46...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a găzduit o importantă conferință din domeniul inovării
Top