“Bucătarul” cu stele şi otrăvirea cu AUR a românilor

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Ingrediente: trei porţii de populism grosier, două porţii de naţional-ceauşism, tot două de legionarism, una şi jumătate de golănie de peluză. Condimente: dogmatism ortodox, conspiraţionism, trumpism, “viktororbanism”. Dacă aş compara AUR-ul cu o reţetă culinară cam acestea ar fi reţeta. Sigur, o reţetă imposibil de îngurgitat pentru “stomacurile” normale. Şi nu doar stomacuri, fiindcă gusturile trec şi prin creier.  Deoarece, da, o reţetă otrăvitoare, pe termen mediu şi lung, e ca şi cum ai mânca ciupeci halucinogene cu arsenic.

Cât priveşte “bucătarul”, problema e destul de străvezie. Cei mai mulţi “critici culinari” văd nişte stele mari sub tunica lui şi nu poţi să-i contrazici. Foarte probabil, a mai învârtit în oală, pe post de ajutor de bucătar, şi PSD-ul. Ce-i drept cam speriat acum, fiindcă reţeta prea e pe gustul multora din propriul electorat, care s-au şi apucat s-o devoreze. Tocmai de aceea, PSD-ul a început să preia cât mai multe dintre ingredientele de mai sus.

Cu adevărat tragic este că tot mai mulţi români se “otrăvesc” singuri cu o voluptate greu de înţeles. Un ultim sondaj de opinie, cu AUR la 22% şi patru procente peste PNL a produs multe discuţii în spaţiul public. Dar se ştia deja de mult în unele cercuri că AUR-au a depăşit PNL. Unul din liderii partidului, apologet al Căpitanului, plusează afirmând că partidul a depăşit 30%, iar obiectivul e 50%. Curată nebunie! Da, AUR-ul a devenit un fenomen. Unul cu o aromă înşelătoare şi care poate produce o intoxicaţie alimentară în masă, dacă rămân la nivel gastronomic.

Dar cât de condamnabili sunt cei amăgiţi de aceste arome, fetide pentru alţii? E adevărat, electoratul AUR nu poate fi bănuit de prea multă inteligenţă şi instrucţie. Pe de altă parte, acest electorat a fost abandonat în această zonă de o guvernare execrabilă, care excelat doar la minciuni. De aici s-a născut o lipsă de încredere în autorităţi fără precedent, extinsă însă şi la partidele mainstream. Iar neîncrederea în autorităţi eşuează în extremism şi dependenţă de teoriile conspiraţiei. Acest electorat ajunge în final captiv al şarlanilor politici. Fiindcă exact asta face AUR: şarlatanie politică, înşală cu bună ştiinţă oamenii mai naivi, ca să folosesc un cuvânt mai elegant. Sunt foarte blamabili aceşti oameni sau mai degrabă vinovăţia trebuie căutată la cei care i-au predat şarlatanilor?

Dar ce clasă politică avem acum şi cum s-ar putea opri ascensiunea AUR? Principala formaţiune rămâne PSD, partid care se declară social-democrat, dar are prea puţine în comun cu social-democraţia modernă. În schimb e un partid populist (nu la modul grosolan al AUR), cu o doză mare de conservatorism care se manifestă în special prin opoziţie la orice fel de reformă. De corupţie nu discut aici. Apoi avem un PNL, în picaj necontrolat, la care liberalismul se mai regăseşte doar în numele partidului. Un partid care aduce mai mult cu o oaste de strânsură, cu o dublă comandă. În primul rând la Cotroceni, palat al cărui locatar a ajuns la un nivel de neîncredere care sfidează stratosfera. În al doilea rând, PNL-iştii au ajuns “ospătarii” PSD, ca să folosesc o sintagmă a unui vechi politician, Vasile Blaga. Cu un leadership care balanseasă între penibil şi ridicol, PNL este ţinut în viaţă doar de organizaţiile din teritoriu şi funcţiile din administraţie pe care le deţine. Culmea e că, principale responsabile pentru ascensiunea AUR, cele două partide guvernamentale, în lipsa unor soluţii, împrumută fără ruşine din retorica partidului lui George Simion. Cu efect zero însă pe tabela electorală.

În opoziţia democratică, să-i spun aşa, avem, în primul rând, USR, din punct de vedere doctrinar liberalism social. Un partid diabolizat excesiv exact din zona care stă la originea ascensiunii AUR. Asta nu înseamnă că USR n-ar fi făcut multe greşeli. De la USR a pornit şi semnalul unei coagulări a opoziţiei prin formarea unui aşa zis “pol de dreapta”, alături de PMP, în primul rând, dar şi de Forţa Dreptei a lui Ludovic Orban. O alianţă care aduce totuşi ca o formă fără fond. Dă bine simbolic din punct de vedere a aglutinării opoziţiei democrate şi oferta unei alternative. Problema este că USR şi PMP, un partid conservator, au electorate total antagonice, care ar putea să se respingă reciproc. Electorate care au însă un singur punct comun: antipesedismul. Şi să nu uităm totuţi geneza PMP, respectiv un cadou făcut de Traian Băsescu Elenei Udrea drept consolarea pentru pierderea şefiei PDL. Va putea acest pol odată constituit să stopeze alunecarea electoratului către extremismul AUR-ist? Greu de spus.

 

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Stelu a spus: (iunie 19th, 2023 at 09:51 )

AUR are ca si baza doctrinara ideologia Partidului Lege și Justiție (Prawo i Sprawiedliwość) din Polonia. Famile, patrie, credinta, adica cam tot ceea ce nu mai este protejat intr-o pseudo-stat precum Romania. Fel de fel de neaveniti isi dau cu presupusul despre filorusismul AUR insa nici macar unul nu are curiozitatea de a parcurge fara sa arunce initial cu scarna declaratiile reprezentantilor partidului si programul acela schitat lunile trecute.
Problema AUR este ca indiferent ceea ce ar face, el tot filorus va fi catalogat de catre cei precum domnul Ino Ardelean. In fine, fiecare cu pasaricile lui.
Sanatate!

Un USR-ist a spus: (iunie 19th, 2023 at 11:04 )

Multă sănătate dom `Stelu. Multă sănătate !!!!!
Dar dispari de pe site-ul ăsta.

@Un USR -ist a spus: (iunie 19th, 2023 at 12:23 )

Uneori a(b)uriștii mi se par mai oameni decât voi. Cândva v-am dat un vot în lipsa de altceva mai bun. Îmi pare sincer rău pentru asta.
Acum voi sta acasă.

AA_Alex a spus: (iunie 19th, 2023 at 13:23 )

Da e problematic, dar ce facem? Votam iarasi PNL? Iarasi votam raul cel mic? Despre USR nu zic nimic ca a devenit o gluma proasta.

Nu! In caz ca nu am alternative viabile prefer sa-mi anulez votul decat sa il acord PNL-ului pentru a evita o victoria AUR. Mizeria PNL-ilista nu trebuie votata!

Bucătarul cu stele este Generalul Foame.
AUR este o tumoare deja bine vascularizată, pe care mulți nici nu s-au obosit s-o analizeze. N-am văzut (există?) niciun studiu științific asupra membrilor și simpatizanților, care vor deveni viitori votanți, AUR. Doar părerologie. Care se joacă pe terenul desenat de AUR: umori, țipete, ficați, scuipați etc. Singurii care reacționează până acum sunt PSDiștii, dar ei o fac așa, tot instinctiv și chiar ca o continuare a retoricii lor naționalist-prostești de care noi am crezut că s-au îndepărtat.
Însă dincolo de faptul că reprezintă apelul edentaților, ne-educaților, masculilor și femelelor balcanice de secol XV ajunși și ajunse în sec. XXI, interlopilor, AUR merită o analiză mai atentă (orice adversar merită luat în serios). Per ansamblu, ne putem întreba dacă cei săraci, excluși, uneori împinși din propria lor țară), cu job-uri simple, dar care nu le mai pot plăti cele bazice pentru traiul în alt oraș, cu pensii de rahat și cu perspectiva morții tot mai uriașă, inculți și incultați de generații de profesori inepți și prost plătiți, cu frica vreunei boli pentru a cărei tratare nici banii din vânzarea eventuală a casei nu ajung, cei „useless”, pierzătorii la frenetica atoateînșfăcătoare cursă neoliberală, au altă alternativă. Votanții fideli și stabili ai AUR cred c-ar fi undeva pe la 5-10% din electorat, restul până la 30% (posibil 40% la alegerile viitoare) sunt nemulțumiții care strigă și cărora li se oferă un singur megafon prin care s-o facă: AUR.
AUR e o mizerie și pute, dar e în mediul nostru, atrage semeni de-ai noștri, iar noi ne revoltăm în loc să facem curat. Dar până la alegeri nu prea mai e timp…
Un partid autointitulat SOCIAL-DEMOCRAT, împreună cu o alianță a ROMÂNILOR divizează și înjosesc ROMÂNIA, sub supravegherea unor servicii ROMÂNEȘTI: ce ironic să botezi RENAȘTERE o sinucidere și SUVERANISM o slăbire a națiunii pe mai multe decenii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sincer, cred că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-și intre în rolul cel mare și să se delimiteze de fariseii violenți ai ortodoxismului pentru a-și salva turma de la multiple pericole, toate foarte mari.

M.A. a spus: (iunie 19th, 2023 at 13:56 )

Cred că partidul extremist Aur a intrat în parlament și pentru că la alegeri era pandemie,motiv pentru care multi oameni nu au fost la vot.
Bineînțeles că în această conjunctură au profitat cei care stau in spate și coordonează bunul mers al „bucătăriei” de partid.
Sper ca partidele democratice să-și ia rolul in serios și să nu ne lase la mana unor asemenea „oameni politici”.
In Timișoara au murit oameni pentru libertate și democrație și nu trebuie studii universitare ca cineva să inteleagă cum ar fi fără aceste drepturi caștigate atât de greu.

liviu a spus: (iunie 22nd, 2023 at 07:52 )

Domnule INO,
Uun jurnalist talentat a facut un ghiveci rau la gust, deci, un bucatar prost Stii bine,INO, SA NU TE BAGI UNDE NU TREBUIE.Daca castiga AUR o sa ceri azil politic la Londra dar si acolo TITI te va gasi si va face din tine spalator de vase NU BUCATAR.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Top