Copiii canotori, paravan pentru afacerile imobiliare ale familiei lui Zaher Iskandarani. Povestea bazei demolate de primărie

Cunoaşteţi modul de operare al bandelor Hamas nu doar în actualul război din Gaza, dar şi din trecut. Respectiv se foloseau de populaţia civilă, în primul rând de copii, pe post de scut uman în faţa adversarilor, forţele israeliene. La o scară mai mică, aşa s-au întâmplat lucrurile şi cu baza de canotaj demolată de primărie cu aproximativ zece zile în urmă. Micii canotori de la club erau doar un paravan pentru afacerile imobiliare de pe acest teren, afaceri în care principala implicată este familia infractorului fugar Zaher Iskandarani.

Plânsete, lacrimi, pumni îndreptaţi spre cer, „patrioţi” revoltaţi, „club de 150 de ani demolat de primărie”! Toate acestea s-au întâmplat în momentul în care buldozerele au intrat, cu zece zile în urmă, în al treilea obiectiv ilegal de pe malul Begăi. Pe vremuri, cunoscut şi ca Ştrandul Eminescu. O mică parte din această bază îi găzduia pe micii canotori, victime ale unui vechi război imobiliar, miza fiind un teren de cîteva milioane de euro.

Povestea juridică aici începe în 2008, când Primăria condusă de Gheorghe Ciuhandu demarează un proces pentru a recupera baza, cunoscută la acea vreme ca Terasa sau Ştrandul Eminescu. Baza fusese ocupată în anii 90 de un aşa numit Club Sportiv Banatul Timişoara. Printre membrii AGA ai acestui club găsim nume foarte interesante precum Rami şi Ramela Iskandarani (copiii infractorului Zaher Iskandarani), Mitică Viel (aka Miki Boxeru), antrenorul de box Gheorghe Biea etc. Coincidenţă sau nu, printre membri apare şi o anume Marinela Pomană, în condiţiile în care defuncta soţie a lui Zaher Iskandarani se numea Camelia Pomană.

În 2010, AGA de la Banatul face o „promisiune de vânzare-cumpărare” a bazei cu firma Repulse Bay, aparţinând familiei Iskandarani. Deci, familia Iskandarani, ca membri ai Clubului Banatul, vinde proprietatea firmei familiei Iskandarani. Preţul fixat este de 700.000 de euro, din care 40.000 arvună. Suprafaţa totală a terenului este de 6.434 mp, pe care se află, printre altele: o magazie echipament (300 mp), bac canotaj (460mp), terasă (2540 mp), terenuri de tenis (793 mp), volei (688 mp) şi handbal (1414 mp), Terasa Eminescu (1.046 mp), două bazine de înot etc. „Menţionăm că actul de proprietate asupra imobilelor descrise mai sus urmează să fie obţinut prin  hotărâre judecătorească în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Timişoara”, se mai arată în „Promisiunea de vânzare-cumpărare”. Deci se admite că vânzătorii nu sunt proprietari, aşteptând o decizie în instanţă în acest sens. De menţionat că acest document a fost semnat la un birou notarial din Săvârşin, judeţul Arad. În Timişoara nu s-au găsit notari să semneze aşa ceva?

Odată cu venirea lui Nicolae Robu în funcţia de primar, lucrurile încep să lâncezească. Asta şi fiindcă în primărie ajunge city manager fostul vameş Sorin Drăgoi, un apropiat al lui Robu, dar şi al celor care vor să pună mâna pe teren. Cert este că municipalitatea nu mişcă un deget pentru a se întabula pe acest teren care îi aparţine. E drept, nu se întabulează nici cei de la Clubul Banatul. O tactică pe care, de altfel, Robu o folosea inclusiv în primărie, mai toţi directorii săi fiind interimari.

În acest litigiu lung, cei de la Banatul găsesc un angajat de la OCPI (ulterior se pare arestat) care solicită primăriei să întabuleze clădirile din bază. Situaţia este salvată de Călin Pârva, şef birou în cadrul Direcţiei de Patrimoniu, care arată într-o adresă că toate „construcţiile propuse pentru întabulare au fost construite fără Aurorizaţie de Construcţie”, astfel că nu eliberează Certificatul de Existenţă construcţii. Cu acest certificat, cei de la Banatul făceau un pas mare pentru a se înstăpâni pe întreaga bază. Aşadar avem aici un aşa numit club „Banatul” care s-a pus stăpân peste un teren în centrul Timişoarei pe un teren care nu-i aparţinea şi cu nişte clădiri ridicate fără autorizaţie.

Trebuie spus că în toată perioada de litigii baza a fost lăsată în paragină, cu excepţia unui mic spaţiu, destul de impropriu, unde au fost lăsaţi să se antreneze micii canotori de la Clubul Sportiv Municipal. Atenţie, nu este vorba de un club al municipalităţii, cum greşit s-a scris în unele publicaţii, clubul fiind în subordinera ministerului de resort. În 2017, de altfel, Clubul Sportiv Banatul a cerut intrarea în insolvenţă, probabil tot ca o măsură de-a tărăgăna litigiul.

Cert este că acum există o hotărâre definitivă și irevocabilă, care a tranșat problema dreptului de proprietate în favoarea Primăriei Timișoara. Drept urmare, există hotărâri ale două instanțe (Tribunal și Curte de Apel) prin care dispoziția privind demolarea construcțiilor neautorizate amplasate pe acest teren a rămas în vigoare. Şi mai cert, copiii canotori au fost scoşi în faţă, fără niciun fel de scrupule. în acest război imobiliar. Oricum, potrivit informaţiilor din primărie, în scurt timp, clubul de canotaj va primi un nou spaţiu, unul mai bun decât cel prezent.

Cine este Zaher Iskandarani

Supranumit „Prințul Banatului”, Zaher Iskandarani a fost/este un om de afaceri de origine siriană. A fost cercetat pentru mai toate infracţiunile din Codul Penal începând cu contrabandă de ţigări, încă de la mijlocul anilor 90. A fost un apropiat şi sponsor al PSD. Abia în 2014 Zaher Iskandarani a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare și la plata (în solidar cu alți 2 condamnați) a 1.874.000 lei, plus dobânzi către statul român. Condamnarea a fost pentru „inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat având drept scop comiterea de infracțiuni grave, respectiv contrafacerea și contraband de mare anvergură cu țigări”.. După condamnarea definitivă din 4 aprilie 2014, Iskandarani a fugit din ţară. Fiul său, Rami, continuă însă să deruleze  afaceri în România.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Mica terorista a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 12:42 )

F frumos. In schimb, nu m-am prins de unde rezulta povestea cu afacerile imobiliare. Pe aia cu Iskandarani am prins-o – numele atrage. In rest numai povesti fritziste. Nu ma mira.

Ion a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 12:43 )

Neam saturat de mafioti acestui oras. bravo primare in sfarsit cineva are curaj sa se lupte cot la cot cu ei .

vest a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 14:21 )

Cand va da socoteala fanfaronul de Bocsig pentru toate hotiile din mandatele lui?

Scursurile Orientului Apropiat, de la Yasser Arafat, de la Hafez Al-Assad, venite în RO să se antreneze pentru a lupta împotriva Occidentului și Israelului, făcând școli de formă, trecuți în afaceri după 1990. Singuri? Nu, nu se putea, ci doar într-o frățească colaborare cu băieții care sunt plătiți regește să apere România! Am putea spune, după libertatea de mișcare a „bretenilor” lor ,că la Timișoara a bântuit o adevărată epidemie de cecitate și surzenie Căreia i-a căzut victimă nu numai primarele Robu, ci și specialiștii în văzut și auzit! Despre anosmia nenumăratelor alte structuri ale statului, nu mai vorbim: un ditamai rahatul întins pe kilometri de-a lungul Begăi și nimeni n-a mirosit nimic! În ritmul ăsta, în vreo 10 ani, adevărații proprietari ai României vor cere în justiție să se schimbe denumirea aceasta nepotrivită. Hoțistan sau Jafomania ar putea fi mai aproape de adevăr.

Radoi a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 14:27 )

Marinela Pomană, fosta asistenta medicală la Balneofizioterapia de pe Loga, este sora defunctei Camelia Pomană ( nevasta lui Iskandarani )!
De fapt ea este mătușa care l-a crescut pe Rami Iskandarani!!!!

@mica teroristă a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 14:45 )

Nickname-ul tău de apărătoare a unor arabi se potrivește de minune cu realitățile zilelor acestea! Ca nuca-n perete. Stupiditate involuntară sau natural-permanentă?

@Mica terorista a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 15:14 )

Mai citește odată și dacă nu funcționează fă un pas în stînga s-au dreapta probabil stai pe cablu .

Reos a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 16:49 )

Veșnic neștiutorul și ultracinstitul a avut grijă de soare să încălzească și să lumineze Timișoara nicidecum nu a făcut parte din atribuțiile sale să descopere asemenea mîrșăvii pentru care au existat profesioniști bine aleși și competenți .

Simona a spus: (noiembrie 16th, 2023 at 21:07 )

Pentru o poveste completa sa nu uitați și de alte procese deschise de acest club privitor la clădiri și de procesul deschis în 2017 de SNCFR și finalizat in 2021 prin care aceștia au solicitat recunoașterea dreptului de proprietate asupra imobilelor menționate în articol…

Prostimea USR=PSD a spus: (noiembrie 17th, 2023 at 21:55 )

Știre pentru prostime, voi nu va gândiți când scrieți ca poate mai citește câte un inginer, pe vremea lu Ceaușescu majoritatea erau fără AC, ulterior in baza legii se puteau intabula, însoțite de o expertiza, in fine, presa de p… folosește fel și fel de nume din 90 poate vinde, nu ne interesează povesti de-astea, ne interesează ca vom da bani pe niște Demolari, bani cu care se puteau face baze in paragina de pe malul Begai, capital de imagine pentru prosti, la fel ca PSD dau câteva zeci de milioane de euro pt spitale și Etc Etc in Banat, baaaa nenorociților este decoratorilor voastră, este serviciul vostru sa faceți pt ce sunteți plătiți nu sa faceți campanie de tip bolșevică

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Top