Cu tesla-n ideologie

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

La un moment dat mă săturasem să explic unora care mă tachinau cu privire la opțiunea mea de vot că „noi, alegătorii USR” nu e același lucru cu „noi, USR-iștii” și cu atât mai puțin „noi, LGTBQ-iștii”. Dar nu m-am obosit mult, considerând că și tema asta izvorăște din același mojar anti-european, patriotic, de la ultrașii ortodoxiei și chiar până la partide ca PSD plecate după voturi prin periferia județului Teleorman.

Chiar întrebam: ”Măi, oameni buni, unde ați văzut voi useriști să te tragă în boscheți să semnezi adeziunea aia la o minoritate aprig protejată în zilele noastre?”. Curiozitatea asta mi-am exprimat-o și într-o discuție cu un lider local USR de altfel foarte catolic, încercând să aflu de unde eticheta asta pidosnică altundeva decât din afilierea la o familie europeană verde și liberală.

N-am aflat mare lucru și mă gândeam că una este să nu te împotrivești unui curent, unor porniri ale unor concetățeni ai noștri și alta este să simți nevoia de a trece în statutul partidului adâncul amendament al libertății de exprimare sexuale. Am aflat după incidentul cu primarul Elena Lasconi ceva, totuși. Categoric, nu suntem o societate aliniată sută la sută la mentalitatea civilizației euro-atlantice. Și dacă nu vrem să ne aliniem, asta este, cu forța nu merge, mai bine cu răbdare și înțelegere. Numai că aici, cu zburlirea asta a USR și scoaterea Elenei Lasconi de pe listele europarlamentare nu funcționează nici măcar calculul electoral ce pune orice partid normal în mișcare înainte cu un an de alegeri.

Un partid face un lucru bun sau o prostie, un populism sau ideologie sinceră pentru o reacție ce se așteaptă să o primească de la electorat, cuantificabilă în voturi. Să spui tu președinte Cătălin Drulă, altfel un om ce-a dovedit că are „ouă” în lupta de la Metrorex, că nu te poți lupta cu „monstrul PSD-PNL” demobilizând homosexualii pare cumva ciudat, dacă nu cumva chiar sinucigaș pentru o țară ca România. Spuneam că în calitate de alegător USR poate că ai o imagine de ansamblu despre cum ai vrea să fie societatea în care trăiești după o guvernare a USR, dar nu ai neapărat aceleași calcule ca un membru USR, iar dacă ducem pasiunea mai departe spre confortul unei minorități, atunci chiar că nu mai putem vorbi de o omogenitate.

Mulți dintre noi nu am validat acel referendum nu pentru că am avea nu știu ce trăiri sexuale și nici pentru că USR a cerut boicot. Nu am validat așa ceva pentru a nu face jocul lui Dragnea și al unui PSD ce se urca mai tare pe valul schimbărilor nedemocratice prin acea validare la urne. Din ce imi amintesc, USR tocmai pentru asta a cerut boicot atunci, pentru a nu intra în capcana lui Dragnea, nu că s-ar fi bătut pentru altfel de familie decât cea tradițională, cel puțin nu a fost un argument pe care să insiste public prea mult.

Aici nu e vorba de a fi sau nu membru al comunității LGBTQ, de a fi homofob sau nu, dacă Elena Lasconi e o țață care se visează deja președinte al României, nici dacă Drulă e excesiv de neomarxist, ci de tiparul ăsta deja enervant al discriminării pozitive ce dezechilibrează democrația de astăzi. E mai bine cum face neamțul bătrân și nostalgic când îl întrebi astăzi de migrație? Când e treaz și convins că îl aude cineva vorbește de ai zice că de abia așteaptă Oktoberfestul să se legene în halbe de un litru cu vecinul sirian, iar seara, când ajunge beat la frau a lui, se apucă să-l pomenească pe Hitler și ordinea ce-o făcea el în Germania dacă mai trăia azi? E mai bine așa?

Am votat și aș mai putea vota USR pentru că îmi promite o societate care să nu mai funcționeze ca acuma pe pile și relații, pentru că știe să calculeze când trebuie spus „stop” la o risipă bugetară, fie că ea e în alimentarea fondului de salarii publice sau a anvelopei pensiilor speciale, pentru că nu-i stă capul numai la furt din banul public, ca prin alte partide. Pot vota USR din o mie de motive, că mi se oferă confortul de a sta liniștit, știind că un partid aflat la putere nu mă deviază ca țară de la parcursul european.

Dar asta nu trebuie să mă facă să nu pot spune într-o societate democratică ce a spus Elena Lasconi, că a votat pentru ceva într-un referendum. Treaba ei. Măcar a zis ce a făcut și în ce crede. USR și Cătălin Drulă trebuie să înțeleagă că au pierdut teren nefăcând ce au promis să facă, adică să încerce să stea la guvernare să repare România, nu să ne arunce din nou pe mâna „monstrului PSD-PNL” de care vorbește acuma. Și vor mai pierde în continuare dacă fac precum producătorii de la Hollywood, preocupați înainte de calitate sau meritocrație de algoritmul corectitudinii politice, poate cu un președinte neaoș heterosexual la Cotroceni, la Senat, un „latino” de pe la noi, un șef de cameră LGBTQ, de ce nu o femeie?, iar premier, o „creatură magică”, că pitic nu-i mai poate spune.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Drule-avem o droaie, dar droaie, ... cam drula !!! a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 09:15 )

Ca și în cazul PNL, nici despre USRiști n-am aflat vreodată ce sunt: neoliberali, ordo-liberali, ultraliberali, libertarieni? Și nici de ce mama dracului nu au lăsat deoparte ideologia și să SALVEZE ce se mai poate? Aveau un câmp de desfășurare imens (spre exemplu, n-au ajuns în rural decât nesemnificativ). Au vrut să se lipească la ideologia macronistă? E falimentară și-n Franța și oricum interesele Franței nu sunt aici, iar noi n-avem o pătură burgheză ca Franța. De ce n-au găsit o cale fie să-l țină pe Cioloș, fie să-l zboare mai repede? De ce pun în funcții băieți de Primăverii ca Ghinea sau Voiculescu (cu un bogat istoric de cățel mondialist trecut prin tot felul de asociații și școli de „young leaders”), ori provinciali precoce-depășiți ca Barna? De ce mi-o flutură pe tanti asta de la ProTV prin față? De ce fac alianță cu PMP? Și de ce s-a apucat Drulă să facă exact ca Ciolacu cu Buzatu (deși cazurile nu se compară), s-o elimine de pe listă la cald, înainte ca să se întrunească forul lor central? Iar după ce-o taie de pe listă, iese și spune că o sprijină în continuare la primărie? Au avut în 2020 șapte europarlamentari (cu tot cu cei plecați la Reper), vor avea cel mult 5 în 2024. Poate s-a făcut loc pentru cineva…
Colac peste pupăză, Drulă mai e și deputat de Timiș. Un om fără harismă, încă neașezat la minte (Fritz a lucrat cu copiii instituționalizați și se vede asta în calmul lui și-n modul de abordare a problemelor!!!). Probabil că Drulă va goni voturi USR din Timiș și Timișoara. Are stilul de puțoi băgăcios, pe care l-am văzut în zeci de exemplare la PDL, iar exemplarele sunt acum în funcții la PNL sau sprijiniți în funcții de PNL și se vede unde-a ajuns PNLul!
Partid tânăr, dinamic, format din oameni tineri, școliți, nu? Ia să vedem acum cât de dinamic!

Poli 21 a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 18:03 )

Mai ino , daca ai votat usr este optiunea ta de cetatean( cam turmentat, dar asta e o alta problema). dar ca ziarist( asta este iarasi o alta problema) te adresezi unor cititori care au pretentia de a fi informati fara partipriurile tale politice.

micRobu a spus: (noiembrie 7th, 2023 at 19:18 )

@ Poli 21
Vezi ca si tu esti (pe jumate) turmentat.
Articolul nu e scris de Ino.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top