Mediul medical din Timișoara este mai aproape în a primi acreditarea pentru realizarea fertilizării in vitro decât pentru transplantul renal, de asemenea oprit în orașul de pe Bega. Motivul, spitalele nu mai au specialiști care să aibă experiență în acest domeniu, ceea ce face acreditarea mai dificilă.
Deschiderea noii clinici Bega oferă perspective pentru redeschiderea operațiunilor de fertilizare in vitro, una care la clinicile de stat din Timișoara era oprită. Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean, de care aparține și Bega, spune că perspective sunt, dar formalitățile sunt dificile, iar la transplantul renal și mai dificil.
”Nu e simplu, zidurile există, dotările există, infrastructura există. Din păcate, e nevoie de training, pentru că de ceva vreme transplantul la Timișoara s-a oprit. Între timp, criteriile s-au schimbat, nu mai poți să începi un operator decât dacă ai experiență. Durează mai mult, nu e simplu deloc. E un domeniu extrem de sensibil, iar cu cât e mai sensibil formalitățile sunt mai lungi”, spune Săndesc. Perspectivele sunt mai bune la fertilizarea in vitro, unde orașul dispune de personal cu experiență, pentru că asemenea operațiuni medicale s-au realizat, dar la clinicile private.
”Diferența la fertilizarea în vitro e că există personal cu experiență în domeniul fertilizării in vitro, care a activat, în domeniul privat. Deci, cumva șansele să obținem acreditarea sunt și mai mari”, a mai spus Săndesc.
Comentarii prin facebook