„Piedonizarea” României şi fronda Timişoarei

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Discutând cu amici şi cunoscuți despre situaţia alegerilor din Bucureşti, mulţi spuneau, mai în serios, mai în derâdere, că bucureștenii îl merită cu prisosinţă pe Piedone ca primar. Că ar fi exact ce văd ei în oglindă, chintesenţă a şmecheriei şi desurcărelii de pe malurile Dâmboviţei. Dar oare chiar aşa o fi? Ar fi de dorit, inclusiv pentru timişoreni, ca un individ caraghios, grobian şi sfertodoct, dar umflat cu tupeu, să ajungă primar al Capitalei? Nu mai discut că reprezintă partidul unuia dintre cei mai toxici indivizi din spaţiul public românesc: Dan Voiculescu, fost turnător la Securite şi fost puşcăriaş. 

Ne place sau nu, ora exactă în România se dă la Bucureşti. Şi nu de azi, de ieri, ci de imediat după 1918, când Marea Unire s-a simţit de această parte a Carpaţilor mai degrabă ca o cotropire. Atunci a început şi centralismul exacerbat, teritoriile care au intrat după unire în componenţa României fiind spoliate la sânge spre uzul Capitalei. Dar nu despre asta sunt rândurile de faţă.

Firava democraţie din România se află acum sub asediul susţinut al noului partid stat (PSD-PNL), care şi-a propus să obţină toate primăriile din România. Evident, mai puţin cele din Secuime, unde e mai greu acest lucru. Doar faptul că îţi propui să razi totul, fără ca nici măcar să mimezi pluripartitismul, demonstrează că alianţa comasaţilor şi-a luat lumină mai degrabă din “manualul de democraţie” al lui Putin.

Dincolo de jocurile de gleznă din aceste zile, e clar că cel puţin PSD-ul, începând cu divinizaţii primari ai sectoarelor 3 şi 4, îl susţine la Primăria Capitalei pe Piedone. Liderii social-democraţi (câtă social-democraţie o fi la un partid populist-conservator), nici măcar nu ascund că electoratul său se calează perfect pe Piedone. Plus că cei din PSD nu prea i-au refuzat niciodată nimic lui Voiculescu, fie şi de teama măciucii Antena3 pe care fostul puşcăriaş o vântură în aer pe post de sperietoare.

Acceptarea lui Piedone de către bucureşteni, confirmarea acestuia prin vot, va da vânt la pupă actualei alianţe. Mai grav, dacă inclusiv locuitorii Capitalei, consideraţi totuşi ceva mai educaţi şi informaţi, acceptă un ţopârlan ca primar, nimic nu-i va opri pe “comasaţi” să încerce noi şi noi experimente pe seama românilor. Fiindcă nivelul de suportabilitate pare destul de mare.

Dacă însă Piedone va pierde alegerile (Cîrstoiu le-a pierdut deja), democraţia din Romînia mai are o şansă. Cu un scor mai mic decât anticipat la europarlamentare, coroborat cu înfrângeri la Timişoara şi Braşov, există toate şansele unei “decomasări”, care ar însemna şi o gură de aer proaspăt pentru democraţie.

Şi fiindcă am amintit de Timişoara, aici un fost primar cu simţul ridicolului pierdut, aflat în siajul noului Fanar, ne spune că trebuie să ne plecăm capul în faţa stăpânirii de la Bucureşti, că doar aşa vom putea primi nişte fărâmituri rămase de la masa comasaţilor. Implicit asta ar însemna că trebuie să-l votăm pe el, ALESUL Bucureştiului. Un fel de Piedone cu mai multă şcoală şi, la fel ca originalul, iubit de şmecheri şi descurcăreţi, ca să nu spun şi interlopi. Ori Timişoara nealterată a însemnat dintotdeauna şi frondă, nesupunere, demnitate. Cel care s-a dat şi fan al lui Poli putea afla această stare de spirit inclusiv pe stadion de la poate cel mai cunoscut cântec al galeriei (“Zece, zece vă vom da!”) Sigur, versurile nu sunt recomandate minorilor, dar e vorba totuşi de stadion.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

17 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 18th, 2024 at 09:17 )

Piedone este candidatul ideal pentru PSD pentru ca nu e de la ei dar face ceea ce vor ei. În plus se va înțelege de minune cu primarii de sector PSD pentru că se înțeleg pe fond fiind adepți ai parandaratului iar discuțiile vor fi probabil legate de împărțire adică pe forma.
Legat de Robu, acesta nu este alesul Bucureștiului ci este singura opțiune care se ridică în sondaje la un nivel acceptabil pentru a avea șanse la alegeri contra lui Fritz. Iar când vine vorba de interlopi și șmecheri nu trebuie neglijați cei care sunt mai puțin vizibili pentru că au alte modalități de a-și obține finanțarea de la buget. Sigur că una este să parazitezi regiile și firmele care țin de consiliul local, lucruri care se văd din avion și alta e să rezolvi astfel de probleme prin caiete de sarcini cu dedicație, studii, consultanță și onorarii de succes, lucruri mai puțin vizibile, mai greu de demonstrat în justiție dar care au același efect asupra bugetului local în beneficiul unor interese private.
În concluzie, bine în general nu va fi oricum, ci vor fi doar anumite beneficii localizate.

tm a spus: (aprilie 18th, 2024 at 09:22 )

De ce atata panica , ca Lae se va intoarce la primarie ???
Daca Fritz a facut ceea ce a promis , il va spulbera pe Lae si va fi reales primar cu minim 80 la suta din voturile exprimate .
Tic , tac , tic, tac ….

tm a spus: (aprilie 18th, 2024 at 09:49 )

Se prefigureaza o lupta echilibrata intre doi incompetenti .Fostul primar si actualul primar .
Indiferent cine castiga , de pierdut pierd cu siguranta timisorenii .

caraneanul a spus: (aprilie 18th, 2024 at 10:09 )

vad ca doar supercompetentii isi dau cu parerea despre altii. ei au facut de toate in viata si ii judeca pe altii. un pas inapoi dragilor nu v-ar strica.

Ligia a spus: (aprilie 18th, 2024 at 10:27 )

Vai ce greseala. S-au trezit postacii si Daniel dis de dimineata sa sara pe DeBanat.

Cu cafeluta de dimineata cu indizerabilul de Piedone.

gicacontra a spus: (aprilie 18th, 2024 at 10:35 )

Sa vorbim de aceste alegeri, ca despre un protest si o palma,
data sistemului nasit de Ficus.
Cel putin asa ar trebui sa facem ( eu asa fac )
La cat rau au facut economiei, justitiei si in toate domeniile,
acesti antireformisti ( USL2 ) asa ar trebuie sa facem.
Au acaparat tot.
S-ar putea sa avem ultimile alegeri libere ( parerea mea ).
La vot toata lumea,ca va fi naspa!

@caraneanul a spus: (aprilie 18th, 2024 at 10:37 )

Ca sa-ti spui parerea despre cel care a condus Timisoara , sau cel care o conduce , nu trebuie sa fi supercompetent .
E destul sa platesti taxe in Timisoara , adica sa fi timisorean .
Super-competent trebuie sa fie primarul unui oras ca Timisoara .
Sa ne intelegem , nu te obliga nimeni sa fi primar , iar cand realizarile tale sunt minime , fi sigur ca vei lua picioare in cur …

supapa a spus: (aprilie 18th, 2024 at 11:10 )

Piedone pentru Bucuresti e Robu pentru Timisoara. Ok, in est e nivelul mai scazut dar si asteptarile calibrate catre Istanbul nu Viena.
Respect Nicolae Robu pentru absolut tot ce a facut pana la inceputul celui de al doilea mandat. Ce a venit dupa e model de delir nord corean grapinizat.
Daca ma gandesc bine, Robu e perfect pentru primaria Bucuresti ca tot se retrage medicul.
Ce lupta ar fi intre Robu si Piedone. Am rade toti, ne-am distra, am dansa si macar nu ar fi rahatul la noi in curte.

Seringa a spus: (aprilie 18th, 2024 at 11:50 )

Uica Lae NU stie vechea zicala: CAPUL PLECAT LABIA NU-L TAIE! (Balintoni, septembrie 2013)
In acest caz ramane varianta sa devii pasiv, cu conditia sa gasesti o chinezoaica care sa te bubue, asa cum actualul primar Donimic a gasit.

Cum bine remarca Supapa, un duel Piedone – Robu ar bate duetul Robu – Grapini, s-ar termina semintele si popcornu din supermarketuri.
https://cdn.debanat.ro/wp-content/uploads/2020/08/FB_IMG_1597435001341-700×360.jpg

Reos a spus: (aprilie 18th, 2024 at 12:37 )

Foarte ușor să faci pe un om incompetent și totodată să nu amintești cu nici un cuvânt în ce climat și situație a fost preluată primăria,cu facturi neplătite cu datorii plimbate 8 ani din stînga în dreapta,cu demonstrații organizate de mîna dreaptă a veșnic neștiutorului cu căpușe sprijinite de marele sindicat liber,cu înjurii și jigniri la persoană pentru care într-o altă țară ai ajunge după gratii ,multe ar mai fi de spus dar eu zic să mai gîndim înainte de a jigni și înjura pentru că după cum se știe este arma prostului.

@Seringa a spus: (aprilie 18th, 2024 at 13:56 )

ești varză și nu faci parte dintre cititorii Cațavencilor / Academiei Cațavencu (care-s mai inteligenți decât voi)! „Capul plecat labia nu-l taie” era o pagină-rubrică în acea revistă, Niciun Balintoni, 2013.
Mai bine chinezoaice măritate cu Fritz decât copii ilegitimi ai soldatului sovietic, ca tine.

Claudiuioan a spus: (aprilie 18th, 2024 at 15:00 )

Numa prostii vorbiți!
Mai bine ați citi o carte sau mai multe
Ați înțelege situatia.
Ați fi mai buni părinți, vecini, colegi, locuitori ale acestor ținuturi, ați respecta tot ce există.
Credeți ca voi ați fii mai buni decât cei care se prezintă la alegeri?
Noi românii asteptam facatorul de minuni care nu există.
Propun ca toți românii să lucreze și să trăiască într-o țară dezvoltată
cel puțin un an, după care să pună mintea la dezvoltarea țării prin educație continuă atât părinților cat și copiilor.
Când acești copii vor avea 40 de ani vor putea conduce f bine țara.
Până atunci ne îndatorăm pentru cu nu suntem suficienți de educați pentru ceea ce urmează.

Traian Vuia a spus: (aprilie 18th, 2024 at 15:01 )

„fronda Timişoarei” ne-a costat prea mult in ultimii 34 de ani de edili de dreapta sau pretinsi de dreapta. Din Timisoara a mai ramas doar patina imperiala. Iar niste be#inosi si be#inoase s-au urcat pe spiritul ei si da certificate de conformitate pentru toti neaveniti care fac praf orasul de peste trei decenii.

Seringa a spus: (aprilie 18th, 2024 at 15:13 )

Halalela ce esti, nici numele nu ti l-ai trecut, scrumiera de om. Fiu de soldat sovietic esti tu, prietene, si acum crezi ca ii speli rusinea lu ma-ta devenind USRist.

George a spus: (aprilie 18th, 2024 at 15:16 )

@@ Seringa, crezi că mai știe cineva câți copii nelegitimi a lăsat și lasă soldatul sovietic în urmă lui? Problema mare e că lasă o grămadă de idioți utili, care fac jocurile celor ce-i manipulează. Numai dacă citești comentariile suporterilor celor „Z E C E goluri” îți dai seama la ce grad de îndobitocire și curlingere a ajuns o parte a primatelor cu drept de vot.

Jack a spus: (aprilie 18th, 2024 at 16:09 )

Timisoara e alterata! Grav! Vad foarte multi negrotei si arabeti pe strazi. Micul Mumbai in curand

@Jack a spus: (aprilie 18th, 2024 at 18:14 )

Inseamna ca nu ai fost in ultimii doi ani in Germania …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt

CSS Bega Timişoara şi-a calificat toate echipele de fete la turneele finale naţionale, iar la ultima competiţie de gen, Lugojul a luat medalie. Voleiul este un sport de mare succes în această parte de ţară şi la junioare, şi la senioare. Zilele trecute, Craiova a fost gazda turneului final al Campionatului Național U13 la volei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Nicolae Ciuca

Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Salariul minim va crește din această vară cu 400 de lei, la pachet cu menținerea unei sume neimpozabile de 300 de lei, ca sprijin pentru mediul de afaceri, a declarat, marți, la Timișoara, Nicolae Ciucă. El a spus că a discutat cu liderul partenerului de coaliție, Marcel Ciolacu, de abia luni, după ce mărirea fusese...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Dumbrăviţa consilierii locali din opoziţie nu votează pentru interesele comunităţii, ci pentru a-l bloca pe primarul Horia Bugarin. A recunoscut-o chiar un consilier, oficial încă PSD, dar plecat din partid. El a admis că s-a votat împotriva alocării unor bani în bugetul comunei pentru reciclarea unor străzi, doar pentru ca primarul Horia Bugarin să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (19). Un consilier PSD din Dumbrăviţa s-a autodetonat: Nu s-a votat bugetul pentru a nu câştiga Horia Bugarin un nou mandat de primar
Senatul Universității Politehnica Timişoara s-a reunit marți, 28 mai 2024, în ședință festivă în vederea decernării celei mai înalte distincții pe care o poate acorda o instituție de învățământ superior, titlul academic de Doctor Honoris Causa, profesorului dr.ing. Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională. Profesorul Dan M. Frangopol,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere! Profesorul Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională, Doctor Honoris Causa al UPT
Localitatea campioană! Ghiroda a cucerit trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezență cu sute de artiști, recitatori în grai bănățean, expoziții, colecții etnografice și gastronomie tradițională, acumulând în total 187 de puncte. Județul Timiș și-a deschis ”lada cu zestre” într-un festival-concurs cu peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, cu un total...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, marea câştigătoare a unui trofeu important şi preţios: Lada cu Zestre
Performanţă, este termenul cu care se „hrăneşte” fără încetare institutul timişorean de învăţământ cu peste o sută de ani de istorie. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 27 mai 2024, conferința de închidere a proiectului Perform-CDI, în valoare de 5.800.000 de lei, ce a vizat creșterea performanței Universității Politehnica Timișoara prin consolidarea capacității de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect pe filiera cercetare-dezvoltare din care UPT are doar de câştigat
Universitatea de Vest Timișoara oferă copiilor, cu ocazia zilei de 1 Iunie, un program special de acțiuni. Instituția lansează către comunitate „Bulevardul copiilor la UVT”. Acest eveniment este conceput pentru a încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase și pentru a stimula participarea activă a copiilor în activități sportive, de învățare și experimentare. Ateliere interactive și activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest sărbătorește 1 Iunie, printr-un proiect lansat comunității
Totul pentru spectacol, totul pentru spectatori. În premieră națională, principala instituție muzeală din vestul României își deschide larg porțile și așteaptă publicul oferind acces fără costuri grație unui parteneriat strategic cu compania timişoreană CONSTRUCTIM SA. Prima lună de vară este una specială la Muzeu. Iunie este Luna CONSTRUCTIM SA la Muzeul Național al Banatului (MNaB),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timp de 30 de zile, accesul la toate expozițiile și evenimentele Muzeului Național al Banatului din Timișoara va fi gratuit, pentru toate categoriile de public datorită CONSTRUCTIM
Devenită noul subiect al zilei (zilelor) disputa ”imobiliară” dintre două familii, una de tip ”clan” și vecinii lor români, din cartierul Fabric, care s-a lăsat cu o prezență a primarului Dominic Fritz la adresa disputei, a adus o luare de poziție și din partea deputatului de Timiș, Alfred Simonis. Președintele interimar al Camerei Deputaților, candidat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis schimbă legea pentru protecția cetățenilor amenințați de clanuri pentru a-și vinde locuințele către acestea
Top