Resetarea la Poli

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală, atunci când se spun diverse lucruri chiar fără acoperire, doar pentru că poporul este dispus să creadă multe. Când nu propui nimic tu, candidat, ca microbist și alegător te temi că acea situație este greu rezolvabilă până și în imaginarul unuia aflat în situația să împartă daruri celor care merg la urne.

Și când nu ai soluții spectaculoase ori taci din bun simț, ori minți ceva spectaculos. Când este ceva de mijloc, nici nimic, dar nici ceva fulminant, senzația e că mai bine taci. Până acum, în precampania asta electorală, nu a mințit nimeni despre fotbalul alb-violet, dar nici nouă nu ne-a rămas ceva la care să visăm noaptea. Se duc anii și te întrebi dacă tinerii la 18 ani, care socializează deseori în comunități numite galerii de fotbal, vor avea habar de conceptul „Poli”. De unde, căci la vremea lui „Poli Maxima” din perioada Iancu ei erau prea mici?

Iar acum fotbalul nostru este prea mic. Avem doi candidați cu șanse reale și aproximativ egale la Primăria Timișoara și tot doi pentru președinția consiliului județean. Dominic Fritz și Nicolae „Gheorghe” Robu, la municipalitate, iar Alin Nica și Alfred Simonis, cei doi de la județ. Vorbim de ei pentru că dintre acești patru vom alege doi care să contribuie la o formulă juridică pentru viitoarea „Poli”.

La primărie este clar. Dominic Fritz iubește sportul de masă. Gândește că e normal să susțină sportul prin infrastructură și nu e nimic greșit în asta, dar noi ăștia distruși de dorul după o „Poli” performantă nu ne mulțumim cu atât. Nicolae Robu ar ajuta echipa, dar pățit cu ACS-ul din primul mandat și problemele legale cu care l-a întâmpinat Curtea de Conturi nu mai vrea să se bage, eventual oferindu-se să înscrie el ZECE goluri. Mai mult, nu, iar gluma lui e dezarmantă.

Mergem la CJ Timiș. Acolo bugetul nu este atât de generos pentru sport, dar se simte un dinamism ceva mai bun la nivelul unui candidat. Ambii spun că au proiecte, însă ce aflăm de la unul dintre ei este că ideea ar fi o resetare și o reorganizare pe un ONG sportiv care să cuprindă entitățile patronale (UPT) și cele administrative, primăria și CJT. Ca pe vremea ACS Poli, doar că atunci forma legală de organizare se pare că a creat probleme și blocajul ulterior.

Cea mai facilă abordare pentru promisiuni despre fotbal vine din prezentarea în campania electorală a unor machete de stadioane. Fie că e vorba de cel municipal, zis și Lego, zis și Eroii Timișoarei” din Calea Buziașului, fie că vorbim de cel mare, „Dan Păltinișanu”, care va înlocui cândva marea arenă a Timișoarei, cu bani și voință politică de la București. Multora le place să ascundă lipsa de proiecte pentru renașterea fotbalului în spatele lipsei de stadioane, ca și cum apariția unuia nou ar aduce brusc un buget suficient de mare clubului pentru prima divizie.

O formulă de finanțare prin asociație club sportiv, cu participarea primăriei, CJT și UPT, dar și cu sponsori „poftiți” ulterior să bage bani în fotbal, ar presupune transformarea actualului club, nu dublarea lui, cum greșit s-a făcut în urmă cu 12 ani, pe vremea lui Nicolae Robu. Unul dintre candidați a cerut consultanță de la alte patronate publice din fotbalul mare românesc, de la FRF, dar și de la conducerea curții de conturi, pentru a nu porni și de data asta prost.

Nu știu dacă formula asta e cea mai bună, dar alta nu avem. Nu se întrevede la orizont un om de afaceri dispus să arunce cu bani, iar cei care ar vrea să revină nu ar fi bine primiți. Soluția asta e mai mult decât nimic și, împreună cu un nou stadion, poate aduce un suflu nou în oraș la orizontul anilor 2028. De la FRF soluția este văzută printr-o pornire din liga a patra a unui club „Poli”, iar număratul promovărilor se va face deodată cu a anilor rămași până la isprăvirea arenei.

Dar nu spun toate astea pentru a ridica mingi la fileu candidaților, ci pentru că mă tem că nu va fi liniște nici de data asta. Cu atât mai mult cu cât contestatarii unei formule, alta decât cea „fără patroni” și „fără politic”, sunt cei din mișcarea suporterilor. Iar acest moment de cotitură ar putea fi un bun pretext pentru zile tulburi, poate ca o răzbunare și pentru îndepărtarea lor de la „butoanele” clubului.

Prezentul e și el complicat. „Poli” este în cărți pentru o promovare în liga a doua, dar patronatul universitar nu are bani pentru bugetarea la acest nivel. Probabil că reorganizarea clubului după schema unui ONG cu plecare din liga a patra, la care să participe administrația locală, nu se poate coace până în toamnă, când debutează liga secundă. Să nu ne mirăm că după o promovare muncită clubul se va reînscrie tot în al treilea eșalon, un mesaj de criză care să dea adunarea pentru cei din politică.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Leo Baloescu a spus: (aprilie 28th, 2024 at 10:54 )

Forma de organizare de acum (societate pe actiuni) e cea mai potrivita. Cui nu-i convine situtia echipei, n-are decat sa bage mana in buzunar si sa cumpere actiuni. Evident ca pulimea rupta in fund vrea performante pe banii altora, dar lucrurile nu merg asa intr-o societate civilizata. Si oricum, cei care au sustinut echipele lui Iancu si Robu, fiind complici la furaciunile celor doi, nu mai merita in viata asta sa se bucure de performantele unei echipe de fotbal. Amin!

Daniel a spus: (aprilie 28th, 2024 at 11:47 )

Ce poate să facă primăria este să construiască și să ofere infrastructură la prețuri rezonabile. În schimb cluburi și echipe nu are de ce finanța pe banii îi publici. Nu este normal ca sportivii să devină bugetari, să li se crească salariile în ritm cu aceștia de parcă nu avem deja suficienți privilegiați. Sportul este o afacere și statul nu trebuie să se bage în afaceri. Deși întotdeauna iese pe pierderi, unii indivizi se îmbogățesc de pe urma asta pe banii contribuabililor.

KROKO a spus: (aprilie 28th, 2024 at 14:34 )

De fapt ,nimeni nu mai poate promite ceva,caci Timisoara la fotbal e UN HAMLET – A FI(CU PATRONI), sau A NU FI( adica CU CUTIA MILEI) !!!E ceva PUTRED si NU in Danemarca, ci aici pe BEGA !!!

Jack a spus: (aprilie 28th, 2024 at 15:45 )

Macar robu fugea dupa minge. Fritz fuge cu steagul curcubeu in mana.

Tiberiu Ramneantu a spus: (aprilie 28th, 2024 at 18:21 )

AC Recas nu e Poli!

vest a spus: (aprilie 30th, 2024 at 15:12 )

Fara „entitati” ar fi cel mai bine. Clubul sa ramana al Politehnicii, iar suporterii si autoritatile sa sprijine. Iar daca exista seriozitate si performanta, sponsorii vor veni.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa Baia Mare, vicecampioana en-titre a întâlnit bronzul ediţiei precedente şi finalista Cupei, SCM USV Timişoara. Dacă mai întotdeauna meciurile dintre cele două echipe erau echilibrate, jucate până în ultima secundă, de această dată gruparea bănăţeană a dominat copios partida şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa Baia Mare, vicecampioana en-titre a întâlnit bronzul ediţiei precedente şi finalista Cupei, SCM USV Timişoara. Dacă mai întotdeauna meciurile dintre cele două echipe erau echilibrate, jucate până în ultima secundă, de această dată gruparea bănăţeană a dominat copios partida şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare
Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în care candidații pentru președintele CJT și pentru viitorii consilieri județeni vor fi pe buletinele de vot pentru alegerile locale din 9 iunie. În urma tragerii la sorți, candidatul PSD – PNL, Alfred Simonis va ocupa poziția 1, iar la Consiliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ
Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui eveniment important şi mult aşteptat. Aşadar, din dorința de a oferi studenților și o altă perspectivă asupra studenției, care nu înseamnă doar cursuri, seminarii, laboratoare și examene, ci și distracție, relaxare, specifice vârstei, Universitatea Politehnica Timișoara s-a implicat în organizarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize
Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua pentru al treilea an la rând în eşalonul secund. Sâmbătă la amiază, bănăţenii au terminat la egalitate cu Ceahlăul, 1-1 şi evită retrogradarea datorită unui paragraf din reglament, care stipulează că la egalitate de puncte, se salvează echipa ce intră...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2
Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima confruntare “ideologică” iniţiată de către gloatele lui George Simion. Aflată în Piaţa Unirii, o bandă de AUR-işti i-a atacat verbal, iniţial, pe reprezentanţii Alianţei Dreapta Unită, care dădeau declaraţii de presă. De la atacurile verbale s-a trecut şi la cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie
Emoţii, competivitate, premii şi mulţi participanţi la un eveniment de marcă organizat anual de UPT. Peste 1000 de elevi din toată țara au participat, și în 2024, la concursurile organizate în cadrul celei de-a XI-a ediții a manifestării „Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, iar pentru cei mai buni dintre ei a venit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, un eveniment de succes cu peste 1000 de participanţi, a ajuns la final
Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin Roşu face un apel tuturor candidaţilor să ducă o campanie decentă în localitatea din apropierea Timişoarei.  Flavius Alin Roşu candidează pentru un al treilea mandat de primar al comunei Şag, fiind susţinut de o largă coaliţie, Alianţa pentru Şag, alcătuită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală
În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor descoperi o expoziție cu peste 300 de caricaturi realizate de artiști români. Timișorenii care vin în Iulius Mall pot beneficia și de o spirometrie gratuită, iar cei care s-au înscris la Timotion au timp până sâmbătă să își ridice kit-urile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town
Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul dintre proiectele sale pus în practică. Este vorba despre amplasarea la Timișoara a unor parcări acoperite și securizate pentru biciclete, proiect pornit de Moș sub numele de ”Velo Timiș”. Cum? Acum Fritz și Nica sunt ”prieteni”, iar municipalitatea nu mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează
Top