Şi totuşi, ce este mai important? Conotaţiile electorale ale unei şedinţe de guvern sau faptul că se face un stadion la Timişoara?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În mod simbolic, săptămâna trecută, chiar la Timişoara a fost aprobată Hotărârea de Guvern care dă undă verde finanţării de la bugetul naţional a construirii noului mare stadion al Timişoarei. Organizarea şedinţei de guvern la Timişoara n-a constituit chiar o premieră – s-a întâmplat ceva similar la Iaşi în 2014 –, dar fără îndoială a fost un eveniment de anvergură. Fiind în prag de campanie electorală, totul s-a transformat într-o nouă bătălie politică, uitându-se chiar esenţialul.

Fiindcă au trecut câteva zile de la întâmplare, hadeţi să vedem la rece cum au stat lucrurile. Povestea construirii unui nou stadion în Timişoara a început în urmă cu vreo două decenii, perioadă în care a curs cu promisiuni de la lideri ai mai tuturor partidelor politice. Abia acum s-a făcut cu adevărat un pas decisiv, Hotărârea de Guvern însemnând în fapt bugetarea acestei mult aşteptate investiţii. Că organizarea şedinţei la Timişoara a avut şi o încărcătură electorală, este cât se poate de adevărat. Dar la fel de electorale au fost şi ripostele din partea USR şi Alin Nica. Ar fi aici o diferenţă însă, şi nu mi-e uşor să o scriu. Dacă demersul guvernului, cât o fi fost el de electoral, a fost constructiv, cel al unor autorităţi locale a fost distructiv.

S-a început astfel cu bagatelizarea şedinţei, că nu au fost mulţi miniştri, de parcă ar conta asta foarte mult. Apoi Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, a încercat câteva riposte oarecum puerile. A refuzat să pună la dipoziţia Guvernului o sală a Consiliului Judeţean, motivând că se organizează o dezbatere despre regionalizare. O dezbatere organizată pe genunchi, trimiţând în derizoriu un subiect foarte serios. Oricum dezbaterea nu s-a ţinut, organizatorii motivând că participanţii ar fi fost ameninţaţi de PSD. Sigur, fără să fie adusă nicio dovadă în acest sens. De ce aceste piedici de curtea şcolii, când putea foarte bine să se lipească la proiect arătând ce a făcut pentru stadion? De „ciudos”, ca să folosesc un cuvânt din aceeaşi curte a şcolii.

În schimb, USR a organizat un mic protest în faţa clădirii unde se ţinea şedinţa de guvern, solicitând… tăierea pensiilor speciale. Iar un subiect generos, o solicitare legitimă, dar în acel context era ca o nucă izbită cu disperare în perete. Chiar nu-şi avea rostul în contextul în care se lua decizia pentru una dintre cele mai aşteptate investiţii în Timişoara. Tot USR a emis un comunicat de presă, în care acuza PSD de cinism fiindcă oferă timişorenilor un dar (stadionul) din banii lor. Pe fond şi teoretic, USR are dreptate, dar care era alternativa? Exact aceeaşi din ultimii 30 de ani, respectiv ca banii timişorenilor să ajungă în altă parte decât în Timişoara.

Ca atare, ce e mai important în această poveste? Că Guvernul a făcut campanie electorală în Timişoara pentru Alfred Simonis (care oricum s-a bătut pentru această investiţie)? Sau că s-a dat undă verde unei importante investiţii pentru oraş? Ca să nu mai spun că, pe fond, doar faptul că a adus guvernul la Timişoara demonstrează influenţa lui Simonis în cadrul coaliţiei. Altfel, da, în mod normal nu ar trebui ca Timişoara să stea cu mâna întinsă la guvern pentru a primi banii care i se cuvin. Nu e normal ca banii să se împartă pe criterii politice, de clan sau de bătut cu pumnul în masă. Dar pentru asta e nevoie de o legislaţie a descentralizării, prin care nu Timişoara să aştepte bani de la guvern, ci guvernul să… aştepte banii Timişoarei.

De ce banii timișorenilor (dar și ai bucureştenilor, constănțenilor sau clujenilor) să ajungă la Bucureşti, unde să fie împărţiţi pe cele mai subiective criterii posibile ? Banii timişorenilor trebuie să rămână la Timişoara, iar o cotă parte să ajungă la Bucureşti pentru întreţinerea statului, un stat minimal însă. Şi nu mă refer aici în sens libertarian, ci la o guvernare care să se lipsească de toate dansatoarele din buric care împânzesc acum ministerele. Da, statul trebuie să funcționeze, să întrețină o armată, poliţie, diverse instituții, construcția unor obiective de interes național (autostrăzi, drumuri naționale, spitale regionale etc). Da, Timişoara trebuie să contribuie la întreținerea acestui aparat de stat, inclusiv să ajute financiar la ajustarea unor disparităţi regionale. Şi cam atât. Dar până atunci, orice judeţ şi-ar dori politicieni pragmatici şi insistenţi de genul Simonis.

P.S. La orice fel de controverse trebuie să apară în scenă şi un măscărici, unul care vrea neapărat să-şi etaleze ridicolul. Şi aici e vorba de acelaşi Nicolae Robu, care iar a sărit să strige că proiectul şi meritele pentru noul stadion sunt ale lui, pe drum alăturându-i-se totuşi Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:06 )

Atăt de multe discuții pentru un stadion care nu are o utilitate prea mare mai ales că și primăria construiește unul nu foarte departe, dimensionat mai aproape de necesitați. Una este semnarea unor hârtii și alta este finanțarea obiectivului care poate fi făcută cu țârâita și întinsă pe ani buni în funcție de puterea politică iar orașul va rămâne cu un șantier deschis pentru mult timp. Se pare totuși că cei din guvern vor să facă totul pentru ca să îl “promoveze” pe Simonis din funcția care îi conferă statutul de al treilea om în stat la șefia consiliului județean pentru a scăpa de el la centru, la cât de influent este. Probabil că Ciolacu de abia așteptă să ofere funcția vacanta altcuiva pentru favoruri politice de care va avea nevoie la alegerile parlamentare care de fapt sunt și cele mai importante pentru PSD. În concluzie toată această joacă cu stadionul este o mare gogoașă electorală prin care PSD își face jocurile în scopul de a acapara încă un județ dar de această dată unul cu forță economică și financiară însemnată oferind cireașa de pe tort dar fără acesta din urmă care deja s-a mâncat la București, Doar cei naivi pot marșa pe o astfel de fentă, restul probabil îi vor transmite lui Simonis să își introducă undeva șpaga electorală și nu, nu e vorba de cireașă.

Un cititor a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:11 )

Ca de obicei un articol de calitate. Vă mulțumim!

Jack a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:41 )

Sa ma pis pe toti politicienii si pe promisiunile lor!

Zoli a spus: (aprilie 30th, 2024 at 10:29 )

DANIEL,pun pariu că nu esti nascut în Timisoara…

DomTom a spus: (aprilie 30th, 2024 at 10:42 )

Timișorenii n-au ieșit în stradă în decembrie 1989 pentru stadion, ci pentru libertate. (Bine, unii au ieșit cu armele de la unitate și să-i identifice pe protestatari, dar ăia n-au fost niciodată timișoreni, iar copiii lor nu vor ajunge niciodată timișoreni chiar dacă cumpără Domul și Catedrala pe nume propriu.)

Reos a spus: (aprilie 30th, 2024 at 11:04 )

Una este să fii om alta să fii politician care ar vinde pe oricine și orice să rămână la vălău,majoritatea Timișorenilor știu acest lucru..

Daniel a spus: (aprilie 30th, 2024 at 11:14 )

@Zoli
Pariul se bazează pe experiența ta că cei născuți în Timișoara preferă instaurarea unui baronat PSD în schimbul construcției stadionului? Nu de alta dar este o afacere în pierdere pe atâtea niveluri că nici nu are rost să se discute detalii.

dan a spus: (aprilie 30th, 2024 at 13:22 )

Exast asta este nica, un ciudos. Din cauza ca e de fapt un monument de incompetenta axat tot timpul pe conflicte si lipsit de spirit de echipa. Omul e un birocrat lipsit de orice urma de pragmatism si spirit practic pt a face echipa cu oamenii care pot contribui la dezvoltarea judetului. UItati-va la programul lui din 2020 si la ce a realizat. ZERO absolut, tot timpul altii fiind de vina (fritz, latcau, ritivoiu). Omul trebuie debarcat cat mai repede de la butoane ca ne tine in mediocritate

Nemo a spus: (mai 1st, 2024 at 06:37 )

Odată la patru ani, toți își încep discursul electoral cu ” vom face…”, iar la final de mandat, cu buzunarele pline și după ce fac doar kkt ul praf, vin și vând din nou blana ursului din pădure.
În primii doi ani de mandat își plătesc datoriile către cei care le plătesc campania electorală, iar în ultimi doi ani de mandat se căpătuiesc ei și neamurile lor.
Pleacă ai noștri și vin ai noștri! Noi rămânem tot ca proștii.
La foamea de bani a Guvernului, indiferent care va fi din 2025, puțin probabil să se investească bani in stadioane, da’ na, cine știe ce investitor „strategic” face joc de glezne ca să prindă un contract de o asemenea anvergură, iar după ce semnează mai vede el când îl termină.
A se vedea fosta clinică de dermatologie a cărei reabilitare a pornit cu surle și trâmbițe de către Lae în urma cu 8 ani, dacă nu ar fi vreo zece și care acum este in așteptarea demolării. Asta așa ca mizilic, ca să nu creadă Lae că toți suntem prosti și cu memoria scurtă.
Sponsorii lu’ Lae probabil că au noul proiect deja plătit și așteaptă victoria ultracinstitului și a USL ului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l vota pe Nicolae Robu a fost doar o strategie de campanie electorală a lui Dominic Fritz elaborată de Ocultă împreună cu clanurile ţigăneşti. Acesta a fost „verdictul” dat de cei care se hrănesc cu conspiraţii şi lupte cu statul paralel....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional în proba feminină pe echipe la floretă, vineri, în Sala de scrimă ”Ana Pascu” din Bucureşti, după ce a învins-o în finală pe CSA Steaua 1, cu 45-35. CS Rapid, condusă de proaspăta campioană de la individual, Emilia Corbu, alături...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT care a umplut Teatrul Naţional. În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc în Timiș, dar și locul cinci la nivel național. O analiză realizată de imobiliare.ro arată că la Dumbrăvița sunt cele mai scumpe locuințe din periurbanul timișorean, în timp ce la Sânmihaiu Român ar fi cele mai ieftine, dar trebuie spus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta se vede efectiv pe șantier. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat vineri șantierul, acolo progresul fizici a ajuns la aproape 85 la sută din total, iar termenul final, adică luna iulie, va fi, cel mai probabil, anticipat, centura urmând să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat
Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc în Timiș, dar și locul cinci la nivel național. O analiză realizată de imobiliare.ro arată că la Dumbrăvița sunt cele mai scumpe locuințe din periurbanul timișorean, în timp ce la Sânmihaiu Român ar fi cele mai ieftine, dar trebuie spus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin
Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete vechi. Municipalitatea a anunțat că a reușit amenajarea a 100 locuri de parcare noi, în zona Lipovei. Acestea au fost amenajate pe locul vechilor garaje. Astfel, pe strada Silistra, la intersecția cu strada Verde, după demolarea a 16 construcții, au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje
Aleșii PSD (și nu numai) nu se lasă și convoacă o nouă ședință de plen a Consiliului Județean Timiș pentru împărțirea banilor alocați pentru reparațiile de drumuri județene. La precedenta ședință, luni, proiectul a picat la un singur vot, iar inițiatorii au acuzat conducerea instituției că ar fi manipulat ”tehnic” votul, nu toate opțiunile fiind,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai încearcă o dată. Consilierii județeni, plus PNL, au convocat un nou vot pe modul de alocare a banilor pentru drumurile județene
Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid București. Jocul va avea loc sâmbătă, 18 mai, ora 11.00, la stadionul Gheorghe Rășcanu. Partida contează pentru etapa a V-a, ultima din turul Ligii de Rugby. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan s-au oprit asupra următoarei formule: Ciprian Chiriac, Eugen...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby
Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT care a umplut Teatrul Naţional. În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO
Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l vota pe Nicolae Robu a fost doar o strategie de campanie electorală a lui Dominic Fritz elaborată de Ocultă împreună cu clanurile ţigăneşti. Acesta a fost „verdictul” dat de cei care se hrănesc cu conspiraţii şi lupte cu statul paralel....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani
Pentru cei care se bucură de zilele de primăvară și vor să întâmpine vara cu entuziasm, brandurile din Iulius Town au pregătit sugestii interesante pentru completarea garderobei de sezon! Sezonul acesta se poartă relaxarea și stilul quiet luxury, iar catalogul fashion de la Iulius Town îți oferă inspirația de care ai nevoie pentru vacanțe reușite....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul catalog Enjoy Life a ajuns la Iulius Town Timișoara!/Foto
Așa cum ”partenerul” său de alianță, Nicolae Robu, a avut parte de o lansare grandioasă în cursa pentru primăria Timișoara, la fel și Alfred Simonis, candidatul alianței PSD – PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Locul ales pentru eveniment a fost sala Constantin Jude, cea în care a avut loc și lansarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis și-a lansat candidatura la șefia consiliului județean în cadrul unui show electoral la sala Constantin Jude
Top