Şi totuşi, ce este mai important? Conotaţiile electorale ale unei şedinţe de guvern sau faptul că se face un stadion la Timişoara?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În mod simbolic, săptămâna trecută, chiar la Timişoara a fost aprobată Hotărârea de Guvern care dă undă verde finanţării de la bugetul naţional a construirii noului mare stadion al Timişoarei. Organizarea şedinţei de guvern la Timişoara n-a constituit chiar o premieră – s-a întâmplat ceva similar la Iaşi în 2014 –, dar fără îndoială a fost un eveniment de anvergură. Fiind în prag de campanie electorală, totul s-a transformat într-o nouă bătălie politică, uitându-se chiar esenţialul.

Fiindcă au trecut câteva zile de la întâmplare, hadeţi să vedem la rece cum au stat lucrurile. Povestea construirii unui nou stadion în Timişoara a început în urmă cu vreo două decenii, perioadă în care a curs cu promisiuni de la lideri ai mai tuturor partidelor politice. Abia acum s-a făcut cu adevărat un pas decisiv, Hotărârea de Guvern însemnând în fapt bugetarea acestei mult aşteptate investiţii. Că organizarea şedinţei la Timişoara a avut şi o încărcătură electorală, este cât se poate de adevărat. Dar la fel de electorale au fost şi ripostele din partea USR şi Alin Nica. Ar fi aici o diferenţă însă, şi nu mi-e uşor să o scriu. Dacă demersul guvernului, cât o fi fost el de electoral, a fost constructiv, cel al unor autorităţi locale a fost distructiv.

S-a început astfel cu bagatelizarea şedinţei, că nu au fost mulţi miniştri, de parcă ar conta asta foarte mult. Apoi Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, a încercat câteva riposte oarecum puerile. A refuzat să pună la dipoziţia Guvernului o sală a Consiliului Judeţean, motivând că se organizează o dezbatere despre regionalizare. O dezbatere organizată pe genunchi, trimiţând în derizoriu un subiect foarte serios. Oricum dezbaterea nu s-a ţinut, organizatorii motivând că participanţii ar fi fost ameninţaţi de PSD. Sigur, fără să fie adusă nicio dovadă în acest sens. De ce aceste piedici de curtea şcolii, când putea foarte bine să se lipească la proiect arătând ce a făcut pentru stadion? De „ciudos”, ca să folosesc un cuvânt din aceeaşi curte a şcolii.

În schimb, USR a organizat un mic protest în faţa clădirii unde se ţinea şedinţa de guvern, solicitând… tăierea pensiilor speciale. Iar un subiect generos, o solicitare legitimă, dar în acel context era ca o nucă izbită cu disperare în perete. Chiar nu-şi avea rostul în contextul în care se lua decizia pentru una dintre cele mai aşteptate investiţii în Timişoara. Tot USR a emis un comunicat de presă, în care acuza PSD de cinism fiindcă oferă timişorenilor un dar (stadionul) din banii lor. Pe fond şi teoretic, USR are dreptate, dar care era alternativa? Exact aceeaşi din ultimii 30 de ani, respectiv ca banii timişorenilor să ajungă în altă parte decât în Timişoara.

Ca atare, ce e mai important în această poveste? Că Guvernul a făcut campanie electorală în Timişoara pentru Alfred Simonis (care oricum s-a bătut pentru această investiţie)? Sau că s-a dat undă verde unei importante investiţii pentru oraş? Ca să nu mai spun că, pe fond, doar faptul că a adus guvernul la Timişoara demonstrează influenţa lui Simonis în cadrul coaliţiei. Altfel, da, în mod normal nu ar trebui ca Timişoara să stea cu mâna întinsă la guvern pentru a primi banii care i se cuvin. Nu e normal ca banii să se împartă pe criterii politice, de clan sau de bătut cu pumnul în masă. Dar pentru asta e nevoie de o legislaţie a descentralizării, prin care nu Timişoara să aştepte bani de la guvern, ci guvernul să… aştepte banii Timişoarei.

De ce banii timișorenilor (dar și ai bucureştenilor, constănțenilor sau clujenilor) să ajungă la Bucureşti, unde să fie împărţiţi pe cele mai subiective criterii posibile ? Banii timişorenilor trebuie să rămână la Timişoara, iar o cotă parte să ajungă la Bucureşti pentru întreţinerea statului, un stat minimal însă. Şi nu mă refer aici în sens libertarian, ci la o guvernare care să se lipsească de toate dansatoarele din buric care împânzesc acum ministerele. Da, statul trebuie să funcționeze, să întrețină o armată, poliţie, diverse instituții, construcția unor obiective de interes național (autostrăzi, drumuri naționale, spitale regionale etc). Da, Timişoara trebuie să contribuie la întreținerea acestui aparat de stat, inclusiv să ajute financiar la ajustarea unor disparităţi regionale. Şi cam atât. Dar până atunci, orice judeţ şi-ar dori politicieni pragmatici şi insistenţi de genul Simonis.

P.S. La orice fel de controverse trebuie să apară în scenă şi un măscărici, unul care vrea neapărat să-şi etaleze ridicolul. Şi aici e vorba de acelaşi Nicolae Robu, care iar a sărit să strige că proiectul şi meritele pentru noul stadion sunt ale lui, pe drum alăturându-i-se totuşi Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:06 )

Atăt de multe discuții pentru un stadion care nu are o utilitate prea mare mai ales că și primăria construiește unul nu foarte departe, dimensionat mai aproape de necesitați. Una este semnarea unor hârtii și alta este finanțarea obiectivului care poate fi făcută cu țârâita și întinsă pe ani buni în funcție de puterea politică iar orașul va rămâne cu un șantier deschis pentru mult timp. Se pare totuși că cei din guvern vor să facă totul pentru ca să îl “promoveze” pe Simonis din funcția care îi conferă statutul de al treilea om în stat la șefia consiliului județean pentru a scăpa de el la centru, la cât de influent este. Probabil că Ciolacu de abia așteptă să ofere funcția vacanta altcuiva pentru favoruri politice de care va avea nevoie la alegerile parlamentare care de fapt sunt și cele mai importante pentru PSD. În concluzie toată această joacă cu stadionul este o mare gogoașă electorală prin care PSD își face jocurile în scopul de a acapara încă un județ dar de această dată unul cu forță economică și financiară însemnată oferind cireașa de pe tort dar fără acesta din urmă care deja s-a mâncat la București, Doar cei naivi pot marșa pe o astfel de fentă, restul probabil îi vor transmite lui Simonis să își introducă undeva șpaga electorală și nu, nu e vorba de cireașă.

Un cititor a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:11 )

Ca de obicei un articol de calitate. Vă mulțumim!

Jack a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:41 )

Sa ma pis pe toti politicienii si pe promisiunile lor!

Zoli a spus: (aprilie 30th, 2024 at 10:29 )

DANIEL,pun pariu că nu esti nascut în Timisoara…

DomTom a spus: (aprilie 30th, 2024 at 10:42 )

Timișorenii n-au ieșit în stradă în decembrie 1989 pentru stadion, ci pentru libertate. (Bine, unii au ieșit cu armele de la unitate și să-i identifice pe protestatari, dar ăia n-au fost niciodată timișoreni, iar copiii lor nu vor ajunge niciodată timișoreni chiar dacă cumpără Domul și Catedrala pe nume propriu.)

Reos a spus: (aprilie 30th, 2024 at 11:04 )

Una este să fii om alta să fii politician care ar vinde pe oricine și orice să rămână la vălău,majoritatea Timișorenilor știu acest lucru..

Daniel a spus: (aprilie 30th, 2024 at 11:14 )

@Zoli
Pariul se bazează pe experiența ta că cei născuți în Timișoara preferă instaurarea unui baronat PSD în schimbul construcției stadionului? Nu de alta dar este o afacere în pierdere pe atâtea niveluri că nici nu are rost să se discute detalii.

dan a spus: (aprilie 30th, 2024 at 13:22 )

Exast asta este nica, un ciudos. Din cauza ca e de fapt un monument de incompetenta axat tot timpul pe conflicte si lipsit de spirit de echipa. Omul e un birocrat lipsit de orice urma de pragmatism si spirit practic pt a face echipa cu oamenii care pot contribui la dezvoltarea judetului. UItati-va la programul lui din 2020 si la ce a realizat. ZERO absolut, tot timpul altii fiind de vina (fritz, latcau, ritivoiu). Omul trebuie debarcat cat mai repede de la butoane ca ne tine in mediocritate

Nemo a spus: (mai 1st, 2024 at 06:37 )

Odată la patru ani, toți își încep discursul electoral cu ” vom face…”, iar la final de mandat, cu buzunarele pline și după ce fac doar kkt ul praf, vin și vând din nou blana ursului din pădure.
În primii doi ani de mandat își plătesc datoriile către cei care le plătesc campania electorală, iar în ultimi doi ani de mandat se căpătuiesc ei și neamurile lor.
Pleacă ai noștri și vin ai noștri! Noi rămânem tot ca proștii.
La foamea de bani a Guvernului, indiferent care va fi din 2025, puțin probabil să se investească bani in stadioane, da’ na, cine știe ce investitor „strategic” face joc de glezne ca să prindă un contract de o asemenea anvergură, iar după ce semnează mai vede el când îl termină.
A se vedea fosta clinică de dermatologie a cărei reabilitare a pornit cu surle și trâmbițe de către Lae în urma cu 8 ani, dacă nu ar fi vreo zece și care acum este in așteptarea demolării. Asta așa ca mizilic, ca să nu creadă Lae că toți suntem prosti și cu memoria scurtă.
Sponsorii lu’ Lae probabil că au noul proiect deja plătit și așteaptă victoria ultracinstitului și a USL ului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Centrul Dumitru Ciumăgeanu primește 47 de milioane de lei din PNRR, pentru ridicarea unui nou corp de clădire supereficient energetic

Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” primește, prin PNRR, 47 de milioane de lei, dintr-un proiect în valoare de 74,5 milioane de lei, prin care va fi ridicat un nou corp de clădire, cu un grad maxim de eficiență energetică, primind clasificarea nZEB+. Finanțarea a fost obținută de Consiliul Județean Timiș, de la Ministerul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul Dumitru Ciumăgeanu primește 47 de milioane de lei din PNRR, pentru ridicarea unui nou corp de clădire supereficient energetic
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Paula Romocean

Paula Romocean: Timișorenii erau trimiși la privat pentru RMN-uri, Cârpacii le obțineau gratis și peste rând de la Olimpia Oprea

Într-o conferință de presă, susținută alături de Nicolae Robu la sediul PNL Timișoara, fosta directoare a Spitalului Municipal din administrația PNL, Olimpia Oprea, a dezvăluit, râzând, că le-a oferit familiei Cârpaci RMN-uri gratis și peste rând ca să fie de acord cu dezmembrarea unui teren din centrul orașului, pentru care era necesar acordul vecinilor.  După...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Paula Romocean: Timișorenii erau trimiși la privat pentru RMN-uri, Cârpacii le obțineau gratis și peste rând de la Olimpia Oprea
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ghiroda, pas imens spre finala barajului, după ce a învins Politehnica Timişoara pe „Electrica”

Atmosferă de mare derby, miercuri în Fabric. Politehnica Timişoara a întâlnit CSC Ghiroda în semifinalele barajului de promovare în Liga 2, în faţa unui stadion, Electrica, arhiplin. Şi asta pentru că indiferent de vreme şi vremuri la Timişoara se iubeşte… Pe teren, prima repriză a fost pe muzica galeriei… dar a venit şi cu echilibru,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, pas imens spre finala barajului, după ce a învins Politehnica Timişoara pe „Electrica”
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Proprietarul UMB spune că firma sa va termina proiectul tronsonului cu tuneluri pentru urși, Margina – Holdea, până în 2026

Cei de la UMB au oferit Ministerului Transporturilor asigurări că vor finaliza la timp lucrările la tronsonul de A1 cu tuneluri pentru urși și că nu se va pierde niciun leu din banii europeni alocați. Dorinel Umbrărescu, deținătorul UMB, a fost prezent la Timișoara, marți, unde a participat la ședința Comitetului de Monitorizare Programul Transport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proprietarul UMB spune că firma sa va termina proiectul tronsonului cu tuneluri pentru urși, Margina – Holdea, până în 2026

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă ediție a Turului ciclist Timișoara – Szeged. a treia, așteaptă pasionații plimbărilor cu bicicleta să pedaleze de la Timișoara la Szeged și retur în acest weekend. Asociaţia Bastion-Varbastya şi Clubul Velocitas organizează între 25 și 26 mai 2024 a treia ediție a turului ciclist „Bartok”, pe ruta Timişoara (România) – Szeged (Ungaria),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul ciclist Timișoara-Szeged se mută sâmbătă și duminică, odată cu Zilele Triplex Confinium
Atmosferă de mare derby, miercuri în Fabric. Politehnica Timişoara a întâlnit CSC Ghiroda în semifinalele barajului de promovare în Liga 2, în faţa unui stadion, Electrica, arhiplin. Şi asta pentru că indiferent de vreme şi vremuri la Timişoara se iubeşte… Pe teren, prima repriză a fost pe muzica galeriei… dar a venit şi cu echilibru,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, pas imens spre finala barajului, după ce a învins Politehnica Timişoara pe „Electrica”
Bucurie mare în sânul prim-divizionarei de handbal SCM Poli. Dacă în ultimele două sezoane echipa a trecut prin emoţii mari, reuşind să se menţină în elită după turneele de baraj, acum alb-violeţii au reuşit să evite partidele suplimentare. Pentru acest lucru era nevoie de o mică minune. Care însă de această dată s-a produs. Bănăţeanii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli învinge clar Minaur, iar Turda încurcă Steaua. Timişoara scapă de baraj
Cei de la UMB au oferit Ministerului Transporturilor asigurări că vor finaliza la timp lucrările la tronsonul de A1 cu tuneluri pentru urși și că nu se va pierde niciun leu din banii europeni alocați. Dorinel Umbrărescu, deținătorul UMB, a fost prezent la Timișoara, marți, unde a participat la ședința Comitetului de Monitorizare Programul Transport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proprietarul UMB spune că firma sa va termina proiectul tronsonului cu tuneluri pentru urși, Margina – Holdea, până în 2026
Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” primește, prin PNRR, 47 de milioane de lei, dintr-un proiect în valoare de 74,5 milioane de lei, prin care va fi ridicat un nou corp de clădire, cu un grad maxim de eficiență energetică, primind clasificarea nZEB+. Finanțarea a fost obținută de Consiliul Județean Timiș, de la Ministerul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul Dumitru Ciumăgeanu primește 47 de milioane de lei din PNRR, pentru ridicarea unui nou corp de clădire supereficient energetic
Și în acest an, la Triplex Confinium, la punctul de întâlnire al granițelor României, Serbiei și Ungariei, autoritățile din cele trei țări se vor reuni la punctul de trecere al frontierei situat între Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) și Rabe (Serbia), pentru a sărbători cooperarea transfrontalieră în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, o frumoasă tradiție anuală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschid din nou granițele între România, Serbia și Ungaria, la Triplex Confinium
Într-o exacerbare la maxim a unor declarații făcute, marți, de fosta directoare a Spitalului Municipal Timișoara de pe vremea primarului Nicolae Robu, Olimpia Oprea, referitoare la mai multe RMN-uri realizate pentru un membru al familiei Cârpaci, primarul Dominic Fritz folosește la maxim mingea ridicată la fileu și anunță că a decis azi să trimită Corpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Dominic Fritz a decis că va trimite corpul de control să verifice RMN-urile de care ar fi beneficiat familia Cârpaci
În urma celor 24 de percheziții domiciliare, efectuate de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au fost reținute 11 persoane, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai puţine droguri pe stradă. Lovituri date traficanţilor din Timiş/FOTO
Într-o conferință de presă, susținută alături de Nicolae Robu la sediul PNL Timișoara, fosta directoare a Spitalului Municipal din administrația PNL, Olimpia Oprea, a dezvăluit, râzând, că le-a oferit familiei Cârpaci RMN-uri gratis și peste rând ca să fie de acord cu dezmembrarea unui teren din centrul orașului, pentru care era necesar acordul vecinilor.  După...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Paula Romocean: Timișorenii erau trimiși la privat pentru RMN-uri, Cârpacii le obțineau gratis și peste rând de la Olimpia Oprea
Top