Şi totuşi, ce este mai important? Conotaţiile electorale ale unei şedinţe de guvern sau faptul că se face un stadion la Timişoara?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În mod simbolic, săptămâna trecută, chiar la Timişoara a fost aprobată Hotărârea de Guvern care dă undă verde finanţării de la bugetul naţional a construirii noului mare stadion al Timişoarei. Organizarea şedinţei de guvern la Timişoara n-a constituit chiar o premieră – s-a întâmplat ceva similar la Iaşi în 2014 –, dar fără îndoială a fost un eveniment de anvergură. Fiind în prag de campanie electorală, totul s-a transformat într-o nouă bătălie politică, uitându-se chiar esenţialul.

Fiindcă au trecut câteva zile de la întâmplare, hadeţi să vedem la rece cum au stat lucrurile. Povestea construirii unui nou stadion în Timişoara a început în urmă cu vreo două decenii, perioadă în care a curs cu promisiuni de la lideri ai mai tuturor partidelor politice. Abia acum s-a făcut cu adevărat un pas decisiv, Hotărârea de Guvern însemnând în fapt bugetarea acestei mult aşteptate investiţii. Că organizarea şedinţei la Timişoara a avut şi o încărcătură electorală, este cât se poate de adevărat. Dar la fel de electorale au fost şi ripostele din partea USR şi Alin Nica. Ar fi aici o diferenţă însă, şi nu mi-e uşor să o scriu. Dacă demersul guvernului, cât o fi fost el de electoral, a fost constructiv, cel al unor autorităţi locale a fost distructiv.

S-a început astfel cu bagatelizarea şedinţei, că nu au fost mulţi miniştri, de parcă ar conta asta foarte mult. Apoi Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, a încercat câteva riposte oarecum puerile. A refuzat să pună la dipoziţia Guvernului o sală a Consiliului Judeţean, motivând că se organizează o dezbatere despre regionalizare. O dezbatere organizată pe genunchi, trimiţând în derizoriu un subiect foarte serios. Oricum dezbaterea nu s-a ţinut, organizatorii motivând că participanţii ar fi fost ameninţaţi de PSD. Sigur, fără să fie adusă nicio dovadă în acest sens. De ce aceste piedici de curtea şcolii, când putea foarte bine să se lipească la proiect arătând ce a făcut pentru stadion? De „ciudos”, ca să folosesc un cuvânt din aceeaşi curte a şcolii.

În schimb, USR a organizat un mic protest în faţa clădirii unde se ţinea şedinţa de guvern, solicitând… tăierea pensiilor speciale. Iar un subiect generos, o solicitare legitimă, dar în acel context era ca o nucă izbită cu disperare în perete. Chiar nu-şi avea rostul în contextul în care se lua decizia pentru una dintre cele mai aşteptate investiţii în Timişoara. Tot USR a emis un comunicat de presă, în care acuza PSD de cinism fiindcă oferă timişorenilor un dar (stadionul) din banii lor. Pe fond şi teoretic, USR are dreptate, dar care era alternativa? Exact aceeaşi din ultimii 30 de ani, respectiv ca banii timişorenilor să ajungă în altă parte decât în Timişoara.

Ca atare, ce e mai important în această poveste? Că Guvernul a făcut campanie electorală în Timişoara pentru Alfred Simonis (care oricum s-a bătut pentru această investiţie)? Sau că s-a dat undă verde unei importante investiţii pentru oraş? Ca să nu mai spun că, pe fond, doar faptul că a adus guvernul la Timişoara demonstrează influenţa lui Simonis în cadrul coaliţiei. Altfel, da, în mod normal nu ar trebui ca Timişoara să stea cu mâna întinsă la guvern pentru a primi banii care i se cuvin. Nu e normal ca banii să se împartă pe criterii politice, de clan sau de bătut cu pumnul în masă. Dar pentru asta e nevoie de o legislaţie a descentralizării, prin care nu Timişoara să aştepte bani de la guvern, ci guvernul să… aştepte banii Timişoarei.

De ce banii timișorenilor (dar și ai bucureştenilor, constănțenilor sau clujenilor) să ajungă la Bucureşti, unde să fie împărţiţi pe cele mai subiective criterii posibile ? Banii timişorenilor trebuie să rămână la Timişoara, iar o cotă parte să ajungă la Bucureşti pentru întreţinerea statului, un stat minimal însă. Şi nu mă refer aici în sens libertarian, ci la o guvernare care să se lipsească de toate dansatoarele din buric care împânzesc acum ministerele. Da, statul trebuie să funcționeze, să întrețină o armată, poliţie, diverse instituții, construcția unor obiective de interes național (autostrăzi, drumuri naționale, spitale regionale etc). Da, Timişoara trebuie să contribuie la întreținerea acestui aparat de stat, inclusiv să ajute financiar la ajustarea unor disparităţi regionale. Şi cam atât. Dar până atunci, orice judeţ şi-ar dori politicieni pragmatici şi insistenţi de genul Simonis.

P.S. La orice fel de controverse trebuie să apară în scenă şi un măscărici, unul care vrea neapărat să-şi etaleze ridicolul. Şi aici e vorba de acelaşi Nicolae Robu, care iar a sărit să strige că proiectul şi meritele pentru noul stadion sunt ale lui, pe drum alăturându-i-se totuşi Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:06 )

Atăt de multe discuții pentru un stadion care nu are o utilitate prea mare mai ales că și primăria construiește unul nu foarte departe, dimensionat mai aproape de necesitați. Una este semnarea unor hârtii și alta este finanțarea obiectivului care poate fi făcută cu țârâita și întinsă pe ani buni în funcție de puterea politică iar orașul va rămâne cu un șantier deschis pentru mult timp. Se pare totuși că cei din guvern vor să facă totul pentru ca să îl “promoveze” pe Simonis din funcția care îi conferă statutul de al treilea om în stat la șefia consiliului județean pentru a scăpa de el la centru, la cât de influent este. Probabil că Ciolacu de abia așteptă să ofere funcția vacanta altcuiva pentru favoruri politice de care va avea nevoie la alegerile parlamentare care de fapt sunt și cele mai importante pentru PSD. În concluzie toată această joacă cu stadionul este o mare gogoașă electorală prin care PSD își face jocurile în scopul de a acapara încă un județ dar de această dată unul cu forță economică și financiară însemnată oferind cireașa de pe tort dar fără acesta din urmă care deja s-a mâncat la București, Doar cei naivi pot marșa pe o astfel de fentă, restul probabil îi vor transmite lui Simonis să își introducă undeva șpaga electorală și nu, nu e vorba de cireașă.

Un cititor a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:11 )

Ca de obicei un articol de calitate. Vă mulțumim!

Jack a spus: (aprilie 30th, 2024 at 09:41 )

Sa ma pis pe toti politicienii si pe promisiunile lor!

Zoli a spus: (aprilie 30th, 2024 at 10:29 )

DANIEL,pun pariu că nu esti nascut în Timisoara…

DomTom a spus: (aprilie 30th, 2024 at 10:42 )

Timișorenii n-au ieșit în stradă în decembrie 1989 pentru stadion, ci pentru libertate. (Bine, unii au ieșit cu armele de la unitate și să-i identifice pe protestatari, dar ăia n-au fost niciodată timișoreni, iar copiii lor nu vor ajunge niciodată timișoreni chiar dacă cumpără Domul și Catedrala pe nume propriu.)

Reos a spus: (aprilie 30th, 2024 at 11:04 )

Una este să fii om alta să fii politician care ar vinde pe oricine și orice să rămână la vălău,majoritatea Timișorenilor știu acest lucru..

Daniel a spus: (aprilie 30th, 2024 at 11:14 )

@Zoli
Pariul se bazează pe experiența ta că cei născuți în Timișoara preferă instaurarea unui baronat PSD în schimbul construcției stadionului? Nu de alta dar este o afacere în pierdere pe atâtea niveluri că nici nu are rost să se discute detalii.

dan a spus: (aprilie 30th, 2024 at 13:22 )

Exast asta este nica, un ciudos. Din cauza ca e de fapt un monument de incompetenta axat tot timpul pe conflicte si lipsit de spirit de echipa. Omul e un birocrat lipsit de orice urma de pragmatism si spirit practic pt a face echipa cu oamenii care pot contribui la dezvoltarea judetului. UItati-va la programul lui din 2020 si la ce a realizat. ZERO absolut, tot timpul altii fiind de vina (fritz, latcau, ritivoiu). Omul trebuie debarcat cat mai repede de la butoane ca ne tine in mediocritate

Nemo a spus: (mai 1st, 2024 at 06:37 )

Odată la patru ani, toți își încep discursul electoral cu ” vom face…”, iar la final de mandat, cu buzunarele pline și după ce fac doar kkt ul praf, vin și vând din nou blana ursului din pădure.
În primii doi ani de mandat își plătesc datoriile către cei care le plătesc campania electorală, iar în ultimi doi ani de mandat se căpătuiesc ei și neamurile lor.
Pleacă ai noștri și vin ai noștri! Noi rămânem tot ca proștii.
La foamea de bani a Guvernului, indiferent care va fi din 2025, puțin probabil să se investească bani in stadioane, da’ na, cine știe ce investitor „strategic” face joc de glezne ca să prindă un contract de o asemenea anvergură, iar după ce semnează mai vede el când îl termină.
A se vedea fosta clinică de dermatologie a cărei reabilitare a pornit cu surle și trâmbițe de către Lae în urma cu 8 ani, dacă nu ar fi vreo zece și care acum este in așteptarea demolării. Asta așa ca mizilic, ca să nu creadă Lae că toți suntem prosti și cu memoria scurtă.
Sponsorii lu’ Lae probabil că au noul proiect deja plătit și așteaptă victoria ultracinstitului și a USL ului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.

Primăria Timișoara a realizat o estimare a prețurilor care vor fi practicate la furnizarea de energie termică pentru populație, în sistem centralizat. Calculele au fost făcute ca parte a documentației aferente depunerii unei noi solicitări de fonduri nerambursabile, în vederea îmbunătățirii sistemului de termoficare și reprezintă o actualizare a tarifelor deja stabilite în prima parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea

După o perioadă de instabilitate, echipa de fotbal Politehnica Timișoara are o nouă conducere executivă și tehnică, după plecările lui Costel Pantilimon și Paul Codrea. Consiliul de Administrație este format din conf. univ. dr. ing. Simon Pescari (președinte), Călin Pașca (vicepreședinte), prof. univ. dr. ing. Matei Tămășilă, Cristian Romoniță și Sașa Moza. Astfel, prof. univ....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După o perioadă de instabilitate, echipa de fotbal Politehnica Timișoara are o nouă conducere executivă și tehnică, după plecările lui Costel Pantilimon și Paul Codrea. Consiliul de Administrație este format din conf. univ. dr. ing. Simon Pescari (președinte), Călin Pașca (vicepreședinte), prof. univ. dr. ing. Matei Tămășilă, Cristian Romoniță și Sașa Moza. Astfel, prof. univ....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea
Potrivit unei inițiative legislative a senatorului USR de Timiş, Raoul Trifan, autoritățile vor notifica cetățenii că urmează să le expire cartea de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere. Doar că, adoptată de Senat, iniţiativa USR este ţinută la sertar de PSD-PNL. Totuşi, de la 1 iulie, toți posesorii de permis sunt notificați automat prin SMS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Apel la normalitate. Iniţiativa senatorului Raoul Trifan în care statul te notifică la expirarea actelor, pusă în practică… parţial!
Abandonul de deșeuri rămâne o problemă de actualitate, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului acționând permanent pentru descurajarea acestui fenomen. Deși sancțiunile sunt semnificative, în special acolo unde este vorba despre depozitatea pe domeniul public de cantități semnificative de deșeuri, dar și pentru cei care le predau unor operatori neautorizați, există persoane care încalcă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sancțiuni mari aplicate de polițiștii locali celor care abandonează deșeuri
Jocurile Olimpice de vară de la Paris încep oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfăşurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franţei. Practic Jocurile au început de miercuri, fotbalul deschizând balul. Începând cu ora 20:30, cele 206 de delegaţii vor „defila” pe 85 de ambarcaţiuni pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate drumurile duc la… Paris! 10.500 de sportivi se întrec în peste 300 de probe, iar România are 106 olimpici
Primăria Timișoara a realizat o estimare a prețurilor care vor fi practicate la furnizarea de energie termică pentru populație, în sistem centralizat. Calculele au fost făcute ca parte a documentației aferente depunerii unei noi solicitări de fonduri nerambursabile, în vederea îmbunătățirii sistemului de termoficare și reprezintă o actualizare a tarifelor deja stabilite în prima parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.
Lucrările de reparații realizate pe Coșevița s-a încheiat, iar de joi noapte se circulă din nou fără restricții pe sectorul Coșava – Margina al DN68A. Acesta ține loc pentru porțiunea autostradă lipsă din A1. Timp de o lună, șoferii au avut parte, pe lângă traficul intens, și de restricții de circulație datorate efectuării reparațiilor. ”Ca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările de reparații de pe Coșevița s-au încheiat. Liber la trafic pe drumul național/VIDEO
Trei echipe de tradiție se întâlnesc într-un triunghiular atractiv pe parchetul sălii Constantin Jude. Joi, 1 august de la ora 18.00, SCM Poli Timişoara întâlneşte AHC Potaissa Turda, iar vineri echipele din Turda și Baia Mare se întâlnesc de la ora 12.00. Turneul se va încheia sâmbătă, când începând cu ora 12.00, SCM Politehnica Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici
După ce a organizat, în urmă cu doi ani, finala internațională a competiției, Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a găzduit din nou ultimul act al concursului studențesc ICEC 2024 (International Civil Engineering Competition). Acest eveniment organizat de IACES LC Timișoara (Comitetul Local al Asociației Internaționale a Studenților în Inginerie Civilă din Timișoara), are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a găzduit o nouă finală a unei importante competiţii internaţionale din domeniul construcţii
Anunțul mutării Codru Festival, din Parcul Central la fosta Grădină Zoologică a orașului face necesară o curățenie serioasă în locația părăsită de ceva ani. Primarul Dominic Fritz spune că e nevoie și de casarea unor bunuri de acolo, semn că prea curând nu se va mai deschide în locația amintită o activitate ca și cea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Grădina Zoologică Timișoara se trage tare și se face curățenie, pentru a face loc Codru Festival
Top