Mitul gospodarului bănățean? Cum ar arăta Timișoara dacă UE nu ne-ar zugrăvi blocurile?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Cinsprezece ani s-au odihnit timișorenii cu apartamente în bloc până a apărut Programul Operațional Regional 2014-2020, treabă europeană care venea în ajutorul cetățeanului pentru anveloparea blocurilor de locuințe. Ideea e de eficiență termică, căci acuma vedem ce înseamnă să plătești gazul și el să se ducă sub formă de căldură, prin pereți, în atmosferă. Însă, deodată cu eficientizarea termică, Timișoara ar fi avut și blocuri mai frumoase, vopsite proaspăt, cu tâmplărie nouă din PVC. Poate vreun arhitect de la primărie ar fi zis și în ce culoare să fie ele vopsite, astfel ca orașul să arate nici prea cenușiu, nici prea fistichiu, ci eventual plăcut ochiului.

Cu puține excepții, vreo 20-30 de blocuri mari în tot orașul, bulevardele ne sunt aproape ca la Petroșani, adică urâte, dacă ridici ochii să te uiți stânga-dreapta la clădiri. Multe altele așteaptă maturizarea proiectelor, unele au primit finanțarea, așteaptă executarea, dar oare cât va mai aștepta Timișoara, dacă până acum o duzină, două, trei sunt isprăvite? Spuneam că 15 ani au așteptat cei mai mulți timișoreni cazați la bloc să vină Uniunea Europeană cu banul, apoi au mai așteptat deblocarea unor proiecte, apoi procese între primarul Robu și o rudă a sa prestator de servicii, dar ce se întâmpla dacă nu veneau acești bani, dacă nu exista această oportunitate?

Noi, ceilalți timișoreni, care stăm la case ne mai și zugrăvim pereții? Pe interior, dar și pe exterior. Nu toți. Unii nu au bani, înțelege toată lumea asta, dar să stai peste 30 de ani cu pereții pâșcăviți pe bloc, fără să te deranjeze, fără să pui întrebări sau să propui renovarea din surse proprii, e ceva ce ne îndeamnă la poveștile din trecut despre locuitorii Banatului, harnici și cu casele bine văruite, fără fonduri europene, doar cu bune obiceiuri învățate de la alții. După cele câteva zeci de blocuri mari vor veni bani europeni și pentru blocurile de patru etaje? Au venit. Cele mai multe sunt cu patru etaje, iar dacă nu vine Programul Operațional al UE ce ne facem? Dacă ministerul Dezvoltării n-ar băga bani în programe de eficientizare energetică ce-am aștepta?

Vor spune unii că un bloc mare costă o grămadă de bani, între 1,8-2,8 milioane de lei fără TVA. Împărțiți la o sută, două de apartamente si vom vedea că suma nu e nici mare, cât plătesc cei cu casă, nici mică, cât ar plăti un om care-și angajează firmă pe cont propriu, nu cu banii generosului stat roman, ai primăriilor de aici sau prin programe europene. Un apartament are un front de maximum 10 m de izolat, la o inaltime de 3m, de unde mai scoti ferestrele. Calculați la pretul pieței polistiren/vată minerală, plasă, tinci, vopsea și manoperă și veți vedea că „distracția” administrată instituțional e mult mai scumpă decât cea pe cont propriu. Vreo cinci mii de euro?

În cartierul Dacia, autoritățile se rugau până prin iunie anul trecut de asociațile de locatari să depună proiecte pentru anvelopare gratis, bani de la UE. Nu știu ce condiții sociale se impuneau, dar dacă se rugau cei de la primărie înseamnă ori că era o problemă de eligibilitate, ori că nu erau prea mulți interesați de ceva gratis. E bine să ți se facă, dar dacă lumea vede că cineva dă banul nu va mai face niciodată pe cont propriu. Iar dacă venirea banului întârzie, așa va rămâne blocul, așa va rămâne orașul.

Stăm ca pinguinii să ne minunăm prin Piața Unirii când o clădire veche este dezvelită de prelată și schele, arătându-și strălucirea. Cu toate acestea, bulevardele abundă în clădiri prăfuite cu anunțuri de genul „atenție, cade tencuiala”. Zeci de ani nu mișcă nimeni un deget, doar ne avertizează pe noi, pietonii, că suntem în pericol. Să nu zicem că nu ne-au zis. Banul altuia e al altuia, e mai bun, ce ne interesează pe noi, vine moca! Europa, dă-o dracului! În tot acest timp, alții primesc amenzi că nu-și renovează fațadele… Poate o zugrăveală la generație e cam puțin, totuși.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

EUGEN a spus: (martie 3rd, 2025 at 08:17 )

Vorba unuia de la Sibiu „După reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri” 🙂

Zdreanță a spus: (martie 3rd, 2025 at 08:21 )

Ce se întâmpla dacă după ’89 nu veneau urmașii celor de prin comunism,reconvertiți în pro-oiropeni ?Ăștia nu pot colora sau anvelopa ce au construit comuniștii😂.Ușor cu odele,prin ’89 aveam zero datorii cu sacrificiul unor generații care s-au supus unor constrângeri.Astăzi ești fericit și supus pe datorie.Bun venit în mult iubita lume nouă,în care venitul individului este cămătărit democratic de către stat,pe modelul fifty-fifty😇.Deci încă se face puțin pentru populație 🤪

Jack a spus: (martie 3rd, 2025 at 08:35 )

Care banateni?! Ca-s aproape in minoritate. Olteni, arabi, negri, asiatici etc

Jack a spus: (martie 3rd, 2025 at 08:55 )

Banatenii sunt tot mai putini si batrani. Politica banatenilot e sa faca un singur copil ( ca juma’ nu se poate). Ca sa nu imparta averea, plus feminismul care a luat mintile multor muieri. Si din copiii aia putini, multi sunt plecati dincolo. Si Atunci cine sa va varuiasca blocurile?! Imigrantii?!

Daniel a spus: (martie 3rd, 2025 at 09:00 )

Asta cu anveloparea și zugrăvirea sunt un lux deoarece în multe cazuri sunt probleme funcționale cu țevi și infiltrați în izolație care nu se rezolvă cu anii. Una este să îți zugrăvești ție casa, pe bucăți, după posibilități și alta este să dai 5000 de euro, chiar și prin împrumut. Asta ca să nu mai spun că la bătrâni, dacă nu primesc banii de la moștenitori, nu li se justifică financiar mai ales dacă sunt singuri. Problema este într-adevăr la cei cu clădiri istorice care au o anumită valoare economică iar acolo există soluții.

Asociatie pacalita a spus: (martie 3rd, 2025 at 09:59 )

Aveți dreptate, doar parțial. Iata de ce. Asociatia din care fac parte, una mica de 20 apartamente a depus în banca in anul 2010, 50% din prețul anveloparii, la prețul de atunci. Asa era atunci programul cu anveloparea, cu o contribuție din partea proprietarilor. Am depus cerere la primarie, am primit un număr de înregistrare, ca și cum nu am fi depus acei bani, adică la rand cu toții. Nu ne-a venit rândul nici acum. Intre timp jumătate s-au mutat la casa sau la cele veșnice si si-au retras contribuția. Asta e jumătatea povestii, pentru ca primaria a organizat și o alta porcărie . Sa ne plătim proiectul. Am făcut și asta cu firma acreditata de primarie. Ne-am ales cu avansul pierdut. Si, sa nu uitam ce tepe se dădeau in astfel de lucrari, de aceea asociațiile nu au încredere în anveloparea pe cont propriu.

NEW a spus: (martie 3rd, 2025 at 10:54 )

Se zice ca-n orase conduse de gospodari, cum ar fi Craiolguta, s-au anvelopat cartiere intregi, si asta e mare lucru, ca sunt cartiere imense, de pe care cadea caramida aparenta pusa olteneste de arata ca-n Donbas. Nu stiu daca asa este, si n-am niciun chef sa verific, poate neobanatenii care mai merg pe acasa ne pot spune. In orice caz, din faptul ca miscarea populatiei e incoace, nu incolo, deduc ca indiferent cat de gospodari au fost sau nu vechii banateni, cei noi se simt bine si-n blocuri nereabilitate, cu cat mai ieftine cu atat mai bine.
O solutie este mizeria numita anvelopare partiala – poate fi admirata „in toata splendoarea” la un bloc in diverse petice de verde, in spatele cimitirului din Buziasului. Presupun ca e bloc de garsoniere, si cum un bloc cu cat are mai multi proprietari, cu atat scad sansele ca acestia sa se poata intelege – unii sunt atat de pasionati de ranchiuna, ca ar sabota orice idee a altuia, oricat ar fi de buna – nu s-a putut gasi o solutie. Cu toate ca acolo suprafata de izolat pe apartament e ridicola, un perete, doi daca stai pe colt.
Si, cum e si logic, daca se ocupa „statul” trebuie platit regeste cei care se ocupa de aceste proiecte, si care „prin lege” au dreptul la bani in plus, ca sa nu mai fie tentati sa-i fure ii primesc direct.

Angela a spus: (martie 3rd, 2025 at 11:52 )

Nu inteleg comparatia cu Mun.Petrosani? Cum ati ajuns la concluzia ca este cel mai urat oras din tara?

Solo a spus: (martie 3rd, 2025 at 13:06 )

In 1996 am fost prima data în Slovacia. Blocurile erau de un cenușiu îngrozitor. Mai rău decât celin Petroșani, unde se pare ca a contribuit și fumul. Peste zece ani toate blocurile, toate, erau renovate In culori vii de nu-mi vedea sa cred ochilor. Si toate s-au făcut cu fonduri europene. La noi, unde furtul era la baza, folosirea fondurilor europene nu s-a realizat, tocmai din aceasta pricina. Si, uite asa nici peste 20 de ani nu se vor reabilita, pentru ca intre timp altele sunt prioritățile, ca sa nu vorbim de scumpirea materialelor de construcție.

Ghita a spus: (martie 3rd, 2025 at 16:21 )

Timisoara, Girocului.
Aproximativ 2017-18. Adunarea locatarilor aproba anveloparea pe cont propriu.
Vine X, cu propunere de anvelopare prin fonduri de la primarie, dar tintind spre fondurile europene viitoare. Propunere PROIECTARE: 15000EUR!!! L-am luat la fuga pe scari (personal).
Cica atata costa proiectarea prin fondurile europene, sa nu ne facem griji, ca, chiar dc semnam, nu vom plati acesti bani, ci UE. Si ne asteapta fara probleme pana vin banii UE, nu ne vor actiona in judecata pentru onorarea contractului.
Dupa ani si ani… vorba cantecului, cumva, Robu mare domn primar impinge niste acte si se aproba anveloparea pe banii UE.
Rest de plata la ap de 2 camere (contributia UE+oras = 90%): 4900RON.
Costul anveloparii complete cu firma de apartament cu schele, muncitori cu acte, etc.: 5000RON, pret obtinut din piata, cu firma recomandata, cu 3-4 luni mai devreme.

Deci UE a luat teapa, profitorii s-au imbuibat, cu 80% din bani. Risipa totala.
Muncitorii, vietnamezi de felul lor, probabil au facut 5-6 dusuri in cele 9 luni cat au lucrat la bloc. Ii vedeam seara tarandu-se spre locurile de bastina unde aveau cazare, prin zona Take Ionescu.
Morala: dc esti cetatea model, nu vei renova cu fonduri europene odata pt ca preturile sunt umflate cu explozia nucleara si a doua, ca te costa mai mult decat pe cont propriu.
Sunt totusi firme onorabile in oras ce ar putea duce la capat lucrarea!

antiVrajeāla a spus: (martie 4th, 2025 at 00:21 )

@Ghita, unii au opinii bazate pe… concluziile la care vor sa ajunga🤪 Pai degeaba a scris Caragiale schita „Reportaj”? Chiar si Caracudi scria de acasa cand era vreme rea, altfel… se „inspira” din Cismigiu🤪. Vine vreme buna, ma astept la diversificarea articolelor, parcuri avem cat de cat…

Cat despre banatenii sunt asa sau invers fata de altii sau fata de banatenii de nu stiu cand… e ca si cum ai zice ca chinezii de azi sunt mai harnici si mai destepti decat aia de acum 50 de ani cand erau muritori de foame. E vorba de CONTEXT, ca tot e la moda cuvantul asta precum si scosul din context. Sa ajungi la concluzii ca unii dintr-o regiune sunt „superiori” doar fiindca sunt de-acolo denota o „gandire” cam nazista. Si o intalnim de la ultimul esuat social pana la unii intelectuali „realizati” plini de principii inalte🤪

#🤪

Patrioții și competenții comuniști au construit blocuri de rahat pentru ca simpatizanții și nostalgicii lor de azi să-i critice pe Fritz și USR pentru … incompetență! Așa e, nu-i în stare nici măcar să termo-izoleze gardul cimitirului, ca-n Craiova! Sau să construiască trei rânduri de centuri ca Bolojan la Oraghe, ori să ridice prețul unui apartament de 3 camere la un sfert de milion de euro, ca-n Cluuuuuj!

liviu a spus: (martie 5th, 2025 at 09:20 )

orasul este murdar ,trotuarele spalate cand ploua , maturate cand bate vantu.Strazile,pline de tomberoanele galbene negre ale Retim nespalate nedezinfectate unde colcaie in jurul lor oameniisaraci si sobolanii..Orasul nu poate produce atita gunoi menajer si deseuri refolosibile cati bani pot fura pe hartie prin facturile emise de administratia actionarilor de la .retim .
AERULPOLUAT ,APA MIZERABILA TOT MAI SCUMPA ,GUNOAIE PESTE TOT
OAMENI TOT MAI SARACI SI NEFERICITI CARE SE ASCUND IN DROGURI PRECUM SE ASCUNDE PRIMARUL NOSTRU SUN FUSTA LASCONIEI SI BLOCURI VIU COLORATE CARE NE DAU PE SPATE. Asta a ajuns orasul florilor .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Cosmin Tabără acceptă funcţia de la Bucureşti… pentru Timişoara. El va fi înlocuit în Consiliul Local de PSD-istul Răzvan Barta

Fostul viceprimar PNL al Timişoarei, Cosmin Tabără, afirmă că a stat mult în cumpănă pînă să accepte noua sa funcţie, de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), acceptând-o, în cele din urmă, pentru… Timişoara. Cum această nouă poziţie este incomatbiliă cu cea de consilier local, el va fi înlocuit în funcţie de PSD-istul Răzvan...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără acceptă funcţia de la Bucureşti… pentru Timişoara. El va fi înlocuit în Consiliul Local de PSD-istul Răzvan Barta
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Eurogolul lui Sebi Avrămescu a făcut diferența. Poli bate Pecica și e prima în C9

Un meci mult mai greu decât era de așteptat, dar până la urmă o victorie meritată, după multe ocazii irosite și un penalty ratat! A fost nevoie de inspirația juniorului Sebi Avrămescu, acesta marcând de la peste 40 de metri! Pecica a venit să își joace ultima șansă pentru a mai prinde un eventual loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eurogolul lui Sebi Avrămescu a făcut diferența. Poli bate Pecica și e prima în C9
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura au luau cu „asalt” Parcul Rozelor/Foto

În această săptămână echipele Spații Verzi din cadrul SC Horticultura au derulat o serie lucrări în Parcul Rozelor. Aceştia au plivit rabatele de trandafiri, au refăcut pergolele deteriorate și au început operațiunea de înlocuire a gardului viu. Arbuștii de buxus, puternic afectați de dăunători, sunt înlocuiți cu arbuști de laur japonez. “Continuăm lucrările și în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura au luau cu „asalt” Parcul Rozelor/Foto
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Ambasadorul Qatarului a fost invitat să participe la cea de a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri, organizat de CCIAT

Miercuri, 23 aprilie, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a participat la o întâlnire de lucru cu Osama Yousef A.A. Alqaradawi, Ambasadorul Statului Qatar în România, la sediul Ambasadei. Scopul principal al vizitei a fost invitarea ambasadorului Statului Qatar la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara, care va avea loc în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ambasadorul Qatarului a fost invitat să participe la cea de a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri, organizat de CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Banatul, tărâm al multiculturalității și al creativității autentice, continuă să inspire generații de artiști, meșteșugari și vizionari. În mijlocul acestui peisaj cultural divers, în orașul Timișoara – un veritabil hub cultural al regiunii – se conturează un proiect unic în peisajul designului românesc: LUN. Mai mult decât un studio de obiecte, LUN este o stare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul LUN – Design născut în Banat, crescut din suflet și natură/Foto
Fostul viceprimar PNL al Timişoarei, Cosmin Tabără, afirmă că a stat mult în cumpănă pînă să accepte noua sa funcţie, de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), acceptând-o, în cele din urmă, pentru… Timişoara. Cum această nouă poziţie este incomatbiliă cu cea de consilier local, el va fi înlocuit în funcţie de PSD-istul Răzvan...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără acceptă funcţia de la Bucureşti… pentru Timişoara. El va fi înlocuit în Consiliul Local de PSD-istul Răzvan Barta
În această săptămână echipele Spații Verzi din cadrul SC Horticultura au derulat o serie lucrări în Parcul Rozelor. Aceştia au plivit rabatele de trandafiri, au refăcut pergolele deteriorate și au început operațiunea de înlocuire a gardului viu. Arbuștii de buxus, puternic afectați de dăunători, sunt înlocuiți cu arbuști de laur japonez. “Continuăm lucrările și în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura au luau cu „asalt” Parcul Rozelor/Foto
Doritorii de aventură sunt invitați, duminică, 27 aprilie, de la ora 10.00, să redescopere Banatul în mod activ, în cadrul unui eveniment dedicat ciclismului și promovării produselor locale, organizat sub umbrela „Produs în Banat”. Manifestarea include un tur ciclist ghidat care va trece prin unele dintre cele mai pitorești zone din apropierea orașului: Pădurea Dumbrăvița,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cicloturism și produse tradiţionale, pe 27 aprilie într-un eveniment marca  „Produs în Banat”
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.