Odată cu depunerea cererii de finanțare pentru achiziția de noi troleibuze, Primăria Timișoara are în vedere și introducerea circulației acestor mijloace de transport în comun pe bulevardul Iuliu Maniu, acolo unde troleibuzele au circulat în trecut. E posibil? Viceprimarul Lațcău spune că da.
Linie de tramvai de la Pasajul Solventul până la Gara de Nord, dar și circulație electrică, cu troleibuze, pe bulevardul Iuliu Maniu, tot de la gară, până pe Calea Șagului, sunt proiectele pe care municipalitatea dorește să le pună în practică în perioada următoare. Problema pe Iuliu Maniu ar fi traficul auto ridicat, plus intersecția cu Calea Șagului.
”Obiectivul nostru următor este acum semnarea contractului de finanțare pentru Stada Gării, pentru podul Iuliu Maniu, tot în preajma gării, unde vom reintroduce și troleibuzul, care a fost eliminat pe Reșiței (n.r. Bulevardul Iuliu Maniu), și vom avea transport public electric non-poluant pebulevardul Reșiței de la Gară. Este o stradă aglomerată, dar traficul va permite. (…) Avem un plan de reconfigurare a acelei intersecții în întregime, legat și de acel proiect, Magistrala Verde (n.r. pentru Calea Șagului)”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, la o emisiune la Radio Timișoara.
Bucurându-se din plin de proiectul Pasajului Solventul, cu chesonul imens împins pe sub zece linii de cale ferată, care luni a ajuns, în sfârșit la destinație pe Calea Bogdăneștilor, administrația orașului a prins curaj și dorește aplicarea metodei și pentru amenajarea a altor pasaje similare în oraș.
”Acest proiect este doar primul din mai multe de acest tip de care Timișoara are nevoie. Mai sunt câteva zone extrem de dificile în oraș unde mai e nevoie de astfel de pasajesubterane pe sub calea ferată și probabil vom dori să refolosim această tehnologie și de altă locație”, a mai subliniat Lațcău.
Întreaga zonă a Gării – Solventul – Maniu reamenajată presupune și ”aducerea la zi” a podului Muncii. Pentru această lucrare a fost depusă vineri o cerere de finanțare din Programul Regio Vest, dar primăria are în vedere și o finanțare alternativă, de la Ministerul Transporturilor.
”În privința podului, noi avem două opțiuni de finanțare, prima opțiune este aceasta, Programul Regional Vest prin care putem să obținem bani. El (n.r. podul) este extrem de costisitor, costă aproximativ 150-170 de milioane de lei podul propriu-zis. O altă opțiune va fi să facem un parteneriat cu Ministerul Transporturilor și să beneficieze de fonduri din Programul Transport și în felul acesta să putem să folosim fondurile pentru mobilitate pentru mai multe proiecte locale. Acum în funcție de unde putem să avem siguranța că putem să obținem banii, așa ne vom și mișca cu podul, dar eu îmi doresc ca în acest an să avem și contract de execuție semnat sau dacă luăm decizia că mergem cu Ministerul Transporturilor, atunci să avem parteneriatul semnat și să demareze licitația”, a mai declarat Lațcău.
Comentarii prin facebook