Până sâmbătă, 15 martie, ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale, în total 24 de candidaţi şi-au depus dosarele la Biroul Electoral Central. Dintre acestea, opt au fost respinse defintiv, opt au trecut prin BEC, iar şapte trebuie să fie verificate. Un candidat, Anton Pisaroglu, s-a retras din cursă.
Sâmbătă a fost ultima zi în care au mai putut fi depuse candidaturi la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale din mai. Fostul consilier al lui Călin Georgescu, Anton Pisaroglu, a anunțat că se retrage. BEC a anunțat că va analiza luni ultimele dosare de candidatură la alegerile prezidențiale.
BEC a înregistrat următoarele candidaturi:
- Nicușor Dan (independent)
- Crin Antonescu (Alianța România ÎnainteŞ PSD-PNL-UDMR)
- Victor Ponta (independent)
- Elena Lasconi (USR)
- Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- George Simion (AUR)
- Lavinia Șandru (PUSL)
- John – Ion Banu – Muscel (independent)
BEC urmează să se pronunţe pe înregistrarea candidaturilor depuse sâmbătă de:
- Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Remus Pricopie (independent) – n-a depus semnături
- Anamaria Gavrilă (POT)
- Daniel Funeriu (independent)
- Oana Creţu (PDSU)
- Gelu Drăgan (independent)
- Constantin-Titian Filip (independent)
BEC a respins înregistrarea candidaturii lui:
- Călin Georgescu (independent)
- Diana Șoșoacă (S.O.S. România)
- Petru Mîndru (independent cu dosar incomplet)
- Maria Marcu (independent cu dosar incomplet)
- Ion Popa (independent cu dosar incomplet).
- Matei Vanea (independent)
- Paul Ispas (independent)
- Constantin Vieriu (independent)
În termen de cel mult 48 de ore de la depunerea candidaturii, cel mai târziu la data de 17 martie, are loc înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale.
BEC a anunțat că va analiza luni ultimele dosare de candidatură la alegerile prezidențiale.
Cel mai târziu la data de 18 martie, se pot formula contestații la CCR.
Pe 19 martie, CCR soluționează contestațiile, prin hotărâri definitive, ce se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial.
Până la data rămânerii definitive a candidaturilor, cel mai târziu la data de 19 martie, candidații pot renunța la candidatură.
Pe 20 martie candidaturile rămân definitive.
În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor – 22 martie – se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.
Calendarul alegerilor prezidenţiale
Campanie electorală: 4 aprilie – 3 mai 2025, ora 7.
Votul pe teritoriul României – 4 mai 2025 – de la ora 7.00 la ora 21.00 (cu precizarea că alegătorii care la ora locală 21.00 se află în sediul secţiei de votare, ori se află la rând pentru a vota, îşi vor putea exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23.59).Votul în străinătate se va desfăşura pe durata a 3 zile astfel:
- Vineri, 2 mai 2025, de la ora locală 7.00 la ora locală 21.00.
- Sâmbătă, 3 mai 2025, de la ora locală 7.00 la ora 21.00.
- Duminică, 4 mai, de la ora locală 7.00 şi se închide la ora locală 21.00 cu o condiţie, ca ora locală 21.00 din străinătate să nu depăşească ora României 21.00. La ora 21.00, ora României, se va închide votarea în toate secţiile de votare, inclusiv din străinătate.
Turul II – Votul pe teritoriul României – 18 mai, începând cu ora 7.00 până la ora 21 (alegătorii care la ora locală 21.00 se află în sediul secţiei de votare ori stau la rând pentru a vota, îşi vor putea exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23.59).
Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin se va desfăşura pe durata a trei zile, în aceleaşi condiţii valabile pentru primul tur.
.
Comentarii prin facebook