Bloc cu 10 etaje langa primarie? Vechiul liceu de arte plastice, tot mai aproape de demolare

Terenul pe care se află Liceul de Arte Plastice și sediul în care funcționează Inspectoratul Școlar Județean ar fi fost vândut, iar noul proprietar dă semne că vrea să se apuce de treabă. O primă intenție de elaborare a unui PUZ stârnește deja reacții, dar primarul Nicolae Robu spune că ar fi cazul să se renunțe la „clișee”.

Conform celor de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, Vlad Gaivoronschi, presedinte al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, și Ioan Andreescu, decan al Facultății de Arhitectură a Politehnicii, au propus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Este vorba, de fapt, despre fostul liceul de arte plastice, ansamblu aparținând Fundației Caritatea. „Cei doi grei ai arhitecturii timisorene propun, în trei variante, tot atâtea moduri de demolare a acestor clădiri: «Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Artă) şi Internatul (Inspectoratul Școlar Timis) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban”, spun cei de la ACSPT. Practic, conform propunerii, în locul fostului liceu va apărea un complex modern de clădiri, care, în partea dinspre primărie, ar urma să includă un bloc cu 10 etaje.

Primarul Nicolae Robu nu vede nici problemă într-o astfel de schimbare radicală a imaginii zonei și crede că e cazul să se renunțe la clișee. „Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni. Acest proiect, de fapt această viziune, aparține unor arhitecți foarte valoroși”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul. Conform acestuia, Fundația „Caritas” a vândut terenul, iar noul proprietar vrea să-l valorifice terenul. Totuși, Nicolae Robu spune că e doar „o viziune a ceea ce s-ar putea face acolo”. „Eu aș agrea-o. Are și verdeață, are și parcare subterană, păstrează un colț dedicat Grupului Sigma, păstrează un colț care va fi in memoriam pentru liceul evreiesc… Va fi un hotel și vor fi și birouri, nu știu toate detaliile”, a mai afirmat primarul. Robu promite însă că va fi organizată o dezbatere publică pe această temă.

În toamna lui 2014, Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a acceptat studiul istoric depus de Fundația Caritatea, astfel că atât fostul liceu de arte plastice, cât și actualul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Timiș pot fi demolate, iar suprafeţele de teren pot fi dezmembrate.

Interesant este însă că, între timp, a apărut o reacție oficială a Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș. Acesta „își manifestă dezaprobarea în ceea ce privește neexercitarea dreptului de preemțiune de Primăria Municipiului Timișoara referitor la terenul pe care se află Liceul de Artă și Inspectoratul Județean, precum și asupra contractului de parteneriat dintre aceasta și Fundația Caritatea, prin care se promit anumiți indici, ignorându-se astfel toate forurile de specialitate (…) Dorim să reiterăm și să întărim poziția exprimată publicprin comunicate de presă în perioada 2014-2015: «Interesul public nu justifică implicarea activă a PMT în declasarea unui monument istoric, acest act fiind unul lipsit de viziune de planificare şi de cunoaştere a propriilor strategii şi a spiritului Timişoarei»”, se precizează în acest comunicat. OAR Timiș recomandă, de asemenea, „organizarea de dezbateri publice deschise și constructive cu scopul de a identifica si clarifica interesul public intrinsec fiecăruia dintre aceste proiecte”.

Citește și: Nu mai e cale de intors: Liceul de Arte Plastice va fi demolat!

Citește și: Robu: Exclus sa se faca supermarket peste drum de primarie!

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Costel a spus: (februarie 8th, 2017 at 15:10 )

Concret, ” Vlad Gaivoronschi, presedinte al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, și Ioan Andreescu, decan al Facultății de Arhitectură a Politehnicii, au propus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru…”!! Si putin mai departe, ” a apărut o reacție oficială a Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș … ce își manifestă dezaprobarea în ceea ce privește neexercitarea dreptului de preemțiune de Primăria Municipiului Timișoara „, deci acelasi domn Gaivoronschi…Mai inteleaga cineva ceva!

£a€ Baro$$anu a spus: (februarie 8th, 2017 at 16:15 )

Buey fraerilor, lasati cliseele si hai sa construim ceva ca lumea, ne pica opera aia veche in cap si noi in loc sa o demolam si sa facem un superb zgarie nori cum am vazut eu in dubai stam si ne pierdem in cacaturi cu patrimoniu si alte amanunte, ce grebla mea. buey, eu si parterul de la catedrala vreau sa-l modific, mi-as face un loc de parcare mai bengos pt merzzanu meeu. Va pup, jos coruptia si pesedeu, cine nu ma voteaza e lache.

Daniel a spus: (februarie 8th, 2017 at 16:28 )

Și în cealaltă parte a primăriei este un bloc de 10 etaje.

Și să lase loc de patru benzi.

Nas0leu a spus: (februarie 8th, 2017 at 16:39 )

Amatori. Toti.

poli21 a spus: (februarie 8th, 2017 at 16:54 )

Marele urbanist BOUR dixit.

Antal Tibor a spus: (februarie 8th, 2017 at 19:05 )

cum le place sa se autointituleze cei doi (Andreescu si Gaivoronschi), din care unul presedinte OAR Timis si altul Decan al FAT, au avut la activ vreo 13 licitatii trucate si castigate evident, celebrul caz CFR marfa, in care sotia lui Andreescu, fostul director tehnic SImona Andreescu a fost condamnata de DNA la 7 ani cu executare, cei doi ahitecti avand si ei dosare pentru dare si luare de mita. Cred ca este singurul caz din UPT in care profesori universitari certati ci legea, cu dosare penale la DNA , inca mai predau in facultate si nu oricum, unul este chiar decan. Dupa ce au distrus iremediabil in anii 90 Castelul conac Banloc, se pare ca a venit randul Liceului de Arte sa cada prada acestor , niste aventurieri care nu arata niciun respect fata de Timisoara. Cred ca OAR ar trebui sa se impuna, insa avem o problema de fond… Gaivoronschi este presedintele OAR Timis…dinnou Timisoara a pierdut si timisorenii tac si inghit. Probabil urmeza sa demoleze si Loga si sa faca vreo cladire de birouri, la astia doi te poti astepta la orice. Pe Gaivornschi in cunosc din anii 70 de cand lucra la Iprotim, a ramas la fel de aerian si la fel de arogant ca acum 40 de ani, nu a invatat nimic. Angajeaza din facultate pe cei mai buni studenti care ii fac proiectele, majoritatea luate din reviste.

anteconbega a spus: (februarie 9th, 2017 at 08:04 )

Cei doi jmecheri din neamul arhitecţilor manelişti aduc aminte de perioada Ceauşescu. Un bloc la nici 50 de metri de Catedrala Mitropolitană cu o inălţimea apropiată de cea mai mare catedrală din Vestul României aduce aminte de povestea frumoasei biserici-catedrală a bulgarilor catolici din Vinga. Într-una din vizitele de lucru ale analfabetului dictator bolşevic în Banat, venind Ceaşcă dinspre Arad, aspectul maiestos al catedralei bulgarilor i-a sucit minţile nebunului. A dat ordin ca să se construiască un turn de apă din ciment care să acopere minunea de biserică. Politrucii comunişti din Arad i-au îndeplinit ordinul şi aşa a ieşit o mizerie de construcţie de camuflaj comunist. Un caz asemănător a fost cel al bisericii romano catolice din Dumbrăviţa. Arhitectul lăcaşului de cult, Fackelmann, şi sculptorul Peter Jecza, doreau ca biserica plasată în centrul comuneisă aibă un turn adiacent. De frica isteriei lui Ceauşescu, care trecea prin comună când mergea la vânătoare la Pişchia sau la Săvârşin, autorităţile comuniste din Timişul anilor ’70 au permis construcţia bisericii doar retrasă de la frontul stradal, primind şi un regim de înălţime asemănător clădirilor învecinate. Adică, parter şi un pic. Bravo Gaivo, bravo Adreescule. Baftalo, gagiilor!

anteconbega a spus: (februarie 9th, 2017 at 08:08 )

Scuze, maiestuos.

timisorean a spus: (februarie 9th, 2017 at 13:02 )

la bucuresti constructia catedral plazza de lângă catedrala catolica sf iosif…a ieșit cum nu se poate mai rău. s-a lăsat cu ordin de demolare…si un scandal cât catedrala !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Buziașului, din municipiul Timișoara, un tânăr ar fi fost rănit, în timp ce încerca să ajute la mutarea unui panou ce s-ar fi desprins de deasupra unei clădiri, din cauza vântului. Polițiștii s-au deplasat, de urgență, la fața...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum, dar și celor care vor să își perfecționeze tehnicile. La AIM School poți învăța să cânți la pian, tobe, chitară clasică/ acustică/ electrică sau ukulele, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai mult decât o alegere politică — este o șansă de a îndrepta România către un viitor integru și prosper. Ce opțiuni avem? Dacă analizăm candidaturile principale, devine evident că fiecare dintre contracandidații săi vine cu bagaje semnificative care ridică întrebări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Top