Muşcătura de căpuşă – un pericol cu complicații urâte

Muşcătura de căpuşă – un pericol cu complicații urâte

Muşcătura de căpuşă – un pericol cu complicații urâte

Acest subiect este atât de frecvent discutat, încât poate cauza panică. Muşcătura de căpuşă prezintă un risc mic de îmbolnăvire (1,4%), dar ea poate duce la boala Lyme tardivă, gravă şi fără leac, motiv pentru care merită să schiţăm măsurile de luat, spune Dr. Marius Havrincea, medic primar medicina familiei și instructor First Aid la Clinicile Medici’s Timisoara.

Ce sunt căpuşele?

Căpuşele sunt paraziţi care seamănă cu păianjenii (nu sunt insecte), care trec prin patru stadii de viaţă: ou, larvă, nimfă şi adult, şi trăiesc 2-3 ani. Au nevoie să consume sânge pentru a evolua. Acţionează vara (lunile mai-septembrie). Aşteaptă în arbuşti, tufişuri dese şi ierburi înalte (ferite de soare şi vânt), de lângă poteci, în poziţie iscoditoare, cu a patra pereche de membre întinse. Nu pot sări sau zbura. Când simt căldura, mirosul, vibraţiile omului sau animalului dorit, urcă repede pe gazdă şi caută un loc unde pielea e mai subţire: în/după urechi, pe scalp (păr), în jurul gâtului, inghinal, în jurul taliei, spatele genunchilor, subsuoară, în buric; dar pot muşca oriunde. Pregătirea pentru hrănire poate dura între 10 minute şi 2 ore. Taie prin piele şi introduc trompa. Secretă salivă cu proprietăţi anestezice, anticoagulante şi de cimentare, iar gazda nu simte muşcătura. Se hrănesc 2-3 zile dacă nu sunt sesizate, ingerând şi bacterii. După ce s-au săturat, se desprind şi cad. Transmiterea patogenilor se întâmplă următoarei gazde abia după 36 de ore de la ataşare. Pot transmite chiar şi 3 bacterii diferite deodată.

De ce sunt periculoase căpuşele și ”boala cu o mie de fețe”?

În Europa căpuşele pot transmite oamenilor mai ales boala Lyme (căpuşa rozătoarelor), encefalita de căpuşă, febra butunoasă (căpuşa câinelui), anaplasmoza.

Cea mai periculoasă este boala Lyme, produsă de bacteria Borrelia burgdorferi. Se numeşte şi “Boala cu 1000 de feţe” pentru că afectează multe organe şi diferă de la un om la altul.

Boala Lyme precoce (stadiul localizat): dacă în 7-21 zile de la muşcătură apare o zonă eritematoasă (roşiatică) centrată de locul ataşării, caldă, posibil dureroasă, se recomandă consult la Boli infectioase. Treptat, leziunea roşie se extinde chiar 30 cm, cu o zonă clară centrală semănând cu un “ochi de bou” sau cu o ţintă. Poate apare febră, frisoane, cefalee, artralgii, ganglioni măriţi. Aceste persoane ar trebui să efectueze analizele de sânge specifice: IgG şi IgM Borrelia burgdorferi sensu lato (anticorpii împotriva acestei clase de spirochete) la 3-6 săptămâni de la muşcătură.

Boala Lyme precoce (stadiul diseminat): după luni de zile apar noi pete de tip eritem migrator în alte zone ale corpului, dureri de muşchi şi de articulatţi, cefalee, vertij, palpitaţii, pareză facială, meningo-encefalită, iridociclită / corioretinită (cu dureri de ochi, scăderea vederii, fotofobie, vedere dublă), cardită cu bloc atrio-ventricular.

Stadiul tardiv diseminat: după ani de zile apar: artrita genunchilor, mononevrite (dureri, furnicături), tulburări de memorie scurtă, acrodermatită atrofică.

Cum se extrag căpuşele?

Protocolul de profilaxie post muşcătură de căpuşă al Ministerului Sănătăţii cuprinde:

PASUL 1: Îndepărtarea completă a căpuşei cât mai curând după muşcătură: Se prinde căpuşa tangenţial la piele cu o pensetă fină şi se extrage ferm, dintr-o singură mişcare. Nu se roteşte şi nu se înţeapă cu acul. Nu se folosesc chibrite, ţuică, ojă, benzină, uleiuri esenţiale pentru că parazitul va elibera bacteriile când e agresat astfel. Se studiază cu lupa sau se face poză (cele mai periculoase sunt căpuşele maronii mici cât o sămânţă de mac). Dacă au rămas bucăţi în piele, ar trebui scoase (cu ac steril sau lamă de bisturiu) de către medic, preferabil chirurg.

PASUL 2: Curăţarea zonei cu multă apă şi săpun şi aplicarea unui dezinfectant (Betadină) până la vindecarea rănii.

Se folosesc antibiotice?

Antibioticele se dau cel mai frecvent pentru liniştirea pacientului. Teoretic se recomandă aşteptare şi supraveghere clinică. Profilaxia cu antibioticul Doxiciclină oral 2 comprimate de câte 100 mg, în doză unică (în acelaşi timp) este recomandată persoanelor care întrunesc toate criteriile următoare:

  1. Adult sau nimfă din specia Ixodes,
    B. Ataşare cutanată cu durată de peste 36 ore,
    C. Prezentarea la medic în primele 72 ore de la extragere,
    D. Când rata de infecţiozitate locală a zonei geografice e > 20%,
    E. Când pacientul nu are contraindicaţie la Doxiciclină (alăptare, sarcină, copil sub 8 ani).

Decizia administrării unui antibiotic rămâne la latitudinea medicului. Antibioticele sunt singurul tratament dovedit eficient pentru boala Lyme, pot vindeca cele mai multe cazuri şi trebuie iniţiate cât mai repede. Terapia antibiotică este indicată teoretic doar în cazul apariţiei manifestărilor precoce ale unei infecţii.

Profilaxia antitetanică nu este indicată.

Care sunt măsurile de prevenire a expunerii la căpuşă?

Se recomandă evitarea zonelor cu iarbă şi arbuşti, păduri, parcuri în care e cunoscută prezenţa căpuşelor. În excursiile cu cortul se dezinfectează intrarea în cort cu insecticide (permetrină / dimetilftalat) şi se folosesc plase de protectie. Se poartă haine lungi de culoare deschisă pe care paraziţii sunt uşor de observat. Se poartă şosete. Se aplică spray-uri, creme şi loțiuni repelente (Dietiltoluamid – DEET 30%, la copii peste 2 ani; nu pe ochi, nas, gură, palme). Se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi a corpului la întoarcerea din drumeţii, duş imediat sau la maxim 2 ore după întoarcerea acasă.

Se recomandă verificarea atentă a copiilor la fiecare 2 ore de stat afară.

Se recomandă verificarea animalelor de companie (nu transmit căpuşele dar le introduc în casă) şi protejarea lor cu produse recomandate de medicul veterinar (vaccin), verificarea animalelor/păsărilor din curte la 2 zile, folosind mănuşi de menaj.

Pentru oameni este în studiu vaccinul Lyme PReP (împotriva bolii Lyme) ce va putea fi administrat în fiecare primăvară persoanelor care locuiesc în zone cu multe căpuşe. Există vaccin împotriva encefalitei de căpuşă.

Articol recomandat de Clinicile Medici’s.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza reabilitarea pentru un nou cinematograf, cel din Freidorf. Acesta va purta numele lui Johnny Weissmuler, de asemenea, s-a renunțat la proiectul pe fonduri europene care prevedea înființarea acolo a unui centru social pentru tratarea adicțiilor. Actorul și sportivul Johnny Weissmuller,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată la Club One din București. Acest eveniment a avut ca misiune recunoașterea meritelor și a implicării celor mai importante companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniul medical. Gala Capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Top