Trecerea la ora de iarnă în 2019 se va face în acest weekend, în noaptea dintre sâmbătă (26 octombrie) și duminică (27 octombrie). Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00, astfel că vom dormi cu o oră în plus. Va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
Duminică dimineaţa ar putea fi ultima dată când românii vor da ora înapoi, în condițiile în care Comisia Europeană a decis să se renunțe la schimbarea orei. Totuși, în România nu se știe încă sigur când se va renunța la schimbarea orei. Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, însă din 2020. Statele membre ale Uniunii Europene vor avea libertatea de a decide pentru totdeauna dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă.
Specialiştii avertizează că trecerea la ora de iarnă poate afecta echilibrul nutriţional, dân peste cap metabolismul. Astfel că, elementul principal pe care nu trebuie să îl uităm iarna este vitamina C. Un alt efect asupra sănătăţii pe care îl are trecerea la ora de iarnă este accentuarea stărilor de depresie.
În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, spre deosebire de trei ore, în ora de vară.
Se va reveni la ora de vară când ceasurile se dau înainte cu o oră și ora 3:00 va deveni ora 4:00, în ultimul weekend din martie 2020, în noaptea de 28 spre 29 martie 2020.
Comentarii prin facebook