Suma totală de 34 de milioane de lei este pregătită de Administraţia Bazinală de Apă Banat pentru investiţii în mai multe proiecte din raza de activitate, în cursul anului 2020. în cursul anului precedent, investiţiile realizate s-au apropiat de 31 de milioane de lei, atât din surse proprii, cât şi din cele provenite din fonduri de la bugetul de stat.
Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) are pregătit pentru anul 2020 un portofoliu de proiecte de investiții în spațiul hidrografic Banat, al cărui obiectiv principal este scăderea gradului de expunere a populației la inundații.
În 2019, ABA Banat a investit 30,8 milioane de lei în proiecte de investiții, din care 13.845.000 lei sunt de la bugetul de stat și 17.044.000 lei sunt din surse proprii, iar pentru anul 2020 se propune demararea a șase noi proiecte, având un cost aproximativ de 34.000.000 lei.
Astfel, ABA Banat îşi propune ca în acest an să fie închisă linia de apărare de pe malul stâng al râului Sașa în localitatea Poieni (județul Timiș), afectată de inundațiile produse în 2018. De asemenea, se doreşte punerea în siguranță a nodului hidrotehnic Topolovăț (județul Timiș), prin lucrări de reabilitare și automatizare a instalaţiilor existente, completarea lucrărilor hidrotehnice existente, realizarea de lucrări de decolmatare amonte și aval de barajul stavilar și a canalului de evacuare, retehnologizarea echipamentelor hidrotehnice.
Lucări se vor face şi pe malul drept al barajului de la nodul hidrotehnic Sânmartinu Maghiar și a podului pietonal încastrat în mal, reabilitarea echipamentelor ecluzei și barajului, pentru funcționarea nodului hidrotehnic în condiții de siguranță,
Lucrări similare sunt programate şi pentru protecţia cartierului Aeroport și zona Caransebeșul Nou din localitatea Caransebeş, în localitatea Remetea-Pogănici (județul Caraș-Severin), respectiv în sectorul Comarnic-Orșova (județul Mehedinți), pe Cerna, necesar pentru colectarea peturilor și deșeurilor, provenite din localitățile din amonte, antrenate la ape mari din depozite neorganizate.
“În prima etapă, în anul 2020, se va realiza proiectarea lucrărilor (faza Proiect tehnic), iar ulterior, vor fi achiziționate lucrările de execuție. Deasemenea, ABA Banat va continua lucrările începute anii anteriori, pentru care mai sunt necesare fonduri în valoare de aproximativ 35.000.000 lei”, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Comentarii prin facebook