Albirea dentară este una dintre cele mai frecvente manopere care se fac în ziua de azi în cabinetele de medicina dentară. Pentru ca albirea să fie corect efectuată, trebuie însă ca înainte să fie tratate toate afecţiunile stomatologice prezente.
Albirea dentară este de mai multe tipuri: cea cu ajutorul lămpii pentru a accelera albirea – “externă” şi cea endodontică – “internă”.
Albirea dentară cu ajutorul lămpii presupune izolarea prealabilă a buzelor cu un depărtător special, iar protecţia ochilor se realizează cu ajutorul unor ochelari şi gingia se protejează cu ajutorul unui material. Ulterior se aplică un gel pe suprafaţa dinţilor, el fiind reîmprospătat la anumite intervale. În anumite situaţii pacientul va putea repeta albirea dentară şi acasă cu ajutorul unei gutiere şi gel.
Albirea endodontică, “internă”, se face prin îndepărtarea obturaţiei coronare a dintelui, apoi se va proteja obturaţia de canal prezentă cu un ciment. Ulterior se aplică un gel de albire în interiorul coroanei dentare şi se va pune o obturaţie provizorie. Gelul se lasă sa acţioneze câteva
zile, iar acest procedeu se poate repeta dacă rezultatul nu este satisfăctor.
Este important de ştiut că sunt situaţii în care albirea dentară nu este recomandată, cum ar fi: pacienţii cu retracţii gingivale majore; în perioada sarcinii; pacienţii cu dinţi demineralizaţi; pacienţii cu dinţi sensibili; pacienţii cu dinţi temporari (copiii) şi pacienţii cu lucrări protetice. Lucrările protetice şi obturaţiile coronare (“plombe”) nu se pot albi prin metodele mai sus descrise.
Există şi metode de albire dentară care se găsesc în magazine şi in farmacii, doar că este recomandat ca înainte pacientul să se consulte cu medicul stomatolog.
Pentru a menţine pe o perioadă mai îndelungată rezultatul obţinut în urma albirii dentare, trebuie evitat consumul excesiv al: băuturilor colorate, carbogazoase şi al fumatului.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Comentarii prin facebook