Tratamentul endodontic se realizează atunci când țesuturile interne ale dintelui au fost afectate. Motivele pot fi de natură microbiană, termică și traumatică.
În cazul în care camera pulpară a dintelui a fost afectată de bacterii vorbim de cauză microbiană, termică atunci când a fost declanșată de o supraîncălzire a dintelui, chiar în urma unor tratamente stomatologice fără răcire şi traumatică în urma accidentelor care au afectat dintele.
Tratamentul endodontic se efectuează la nivelul pulpei dentare până la spaţiul parodontal periapical, adică la vârful rădăcinii.
Tratamentul endodontic presupune o succesiune de manopere care au ca scop de a îndepărta zonele infectate şi apoi de a sigila acele zone decontaminate. Sistemul care se va folosi de către medicul stomatolog endodont poate fi manual, rotativ sau combinate.
Important sau obligatoriu pentru a realiza un tratament endodontic performant şi de durată este ca dintele să fie protejat de o membrană numita diga. Microscopul este de ajutor în a obține un tratament endodontic la dinţii cu aspecte anatomice mai deosebite. Orice tratament endodontic trebuie verificat cu o radiografie imediat după ce s-a realizat şi apoi monitorizat in timp.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Comentarii prin facebook