Lațcău și Nica se duelează în acuzații și rezultate obținute. Viceprimarul Timișoarei cere desființarea județelor din România

Vicepreședintele USR Timiș, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a acuzat Consiliul Județean Timiș este o instituție care nu are niciun fel de activitate și care cheltuie degeaba 400 de milioane de lei pentru că nu furnizează nimic cetățenilor Timișoarei, aceasta în timp ce administrația orașului capitală de județ este una înfloritoare, cu numeroase succese reale. În birourile de la CJT nu există niciun dosar pe masă, deci nu se lucrează, nu există activitate, a mai spus Lațcău.

El a mai spus că situația de la CJ Timiș arată că e necesară reforma administrativă a României, prin desființarea județelor.

”Este foarte clar că în acest moment Consiliul Județean este o instituție fără activitate. E o instituție care dovedește în fiecare zi că e nevoie de o reformă administrativă de a desființa județele. Sunt doi ani și jumătate în care această instituție nu a livrat nimic pentru timișoreni și pentru Timișoara, și pentru timișeni”, a declarat, vineri, Lațcău.

Despre liderii liberali ai administrației județene, el spune că sunt niște ”mărginași care stau pe la uși”, folosind în sprijinul afirmațiilor sale subiectul ”fetiș” al stadionului nou al Timișoarei, care nu are niciun progres, chiar dacă guvernul actual ar fi unul liberal.

”Evident că sunt niște mărginași care stau pe la uși și nu sunt băgați în seamă, probabil nici nu sunt informați despre deciziile care se iau la nivel central”, este rezultatul analizei administrativ-politice făcută de Lațcău.

Desigur, el nu putea să rateze subiectul lărgirii drumului județean care leagă Timișoara de autostradă, pe la Dumbrăvița și Giarmata, spune că vor fi pierduți toți banii, din cauza situației pe tronsonul din Dumbrăvița, aceasta în care cei de la CJ Timiș l-au acuzat chiar pe viceprimar de blocarea proiectului în acea zonă.

”Vorbim de aproximativ 80 de milioane de lei. O sumă uriașă, este cel mai mare proiect cu finanțare europeană pe care CJ Timiș îl derulează și, în mod evident, va fi cel mai mare eșec pe care județul Timiș l-a avut pe fonduri europene. În acest moment, șansele pentru drumul spre Dumbrăvița sunt zero, iar șansele pntru finalizarea pe tronsonul de la centură la autostradă se apropie, din păcate vertiginos, tot de 0. Dacă am fi avut acum echipe în șantier care să lucreze, am mai fi putut vorbi de șanse de a vedea acest drum finalizat în anul capitalei culturale europene. Din păcate, șantierul este abandonat și aici este o cauză administrativă.”, a mai subliniat Lațcău.
Nu scapă de analiza făcută nici situația de la Castelul Huniade, acolo tot actuala administrație a CJT e vinovatî pentru că nu s-a făcut nimic. Situația e aceiași acolo de ani buni de zile, toate administrațiile care au trecut pe la Palatul Administrativ nu au reușit prea multe. La pachet în acest subiect apare și Ministerul Culturii.

”La Castelul Huniade tot ce am putut să primim a fost o vopsire a gardului, un mesh care să ascundă degradarea și este foarte evident că în acest mandat nu vom vedea nici măcar un picior de muncitor pe acest șantier. Este o situație foarte frustrantă inclusiv pentru noi, Primăria Timișoara, pentru că până la urmă proiectul acesta de capitală culturală avea trei parteneri. Nu era doar Primăria Timișoara care trebuia să construiască și să reabiliteze. Ministerul Culturii, CJ Timiș și Primăria Timișoara sunt parteneri într-un contract semnat cu Comisia Europeană. Ministerul Culturii și-a asumat că va face Muzeul Revoluției, iar în acest moment șansele ca lucrarea să înceapă în acest an sunt 0. Timișoara a fost tăiata din nou de pe lista de priorități la nivel guvernamental. Șansele ca CJ să livreze un spațiu reabilitat în Muzeul Huniade sunt iarăși zero”, a mai spus Lațcău.

 Nica îi răspunde lui Lațcău

După ce a fost analizat ”la sânge” de adversarii săi politici, președintele Consiliului Județe an Timiș, Alin Nica, a răspuns cu propria analiză. Iar aceasta spune că TM2023 are succes chiar ca urmare a acțiunilor CJT.

”Programul Timișoara – Capitală Europeană a culturii are succes datorită investițiilor și proiectelor culturale aduse de Consiliul Județean Timiș. Expoziția Brauner a fost vizitată de peste 12.000 de persoane și este departe de a fi încheiată. Pregătirile pentru expoziția Brâncuși sunt în plină desfășurare, astfel că, în septembrie 2023, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023, punctul culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune Nica.

Și pentru Castelul Huniade s-a reușit ceea ce nu s-a făcut de ani buni de zile, mai spune oficialul.

”Am atras, prin PNRR și prin Programul Național de consolidare seismică a clădirilor, peste 13 milioane de euro pentru Castelul Huniade. Lucrările vor începe în scurt timp, ținând cont de programul activităților culturale. În mandatul meu, cu ajutorul unei echipe excepționale de funcționari publici din Consiliul Județean, am reușit ce nu a fost posibil în ultimii 15 ani. Mai mult, avem preaprobați alți 8 milioane de euro în cadrul Programului de Cooperare Transfontalieră RO-HU”, a mai anunțat șeful CJT.

Cele trei muzee, aflate în subordinea județului, au beneficiat de atenție din partea finanțatorului, iar Muzeul Național de Artă Timișoara este cel mai bun exemplu, este singurul regional care poate găzdui exponate de tezaur, mai spune Nica.

”Am investit peste 2 milioane de euro în transformarea Muzeului Național de Artă Timișoara în singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur și avem în derulare lucrări importante pentru dezvoltarea infrastructurii culturale la Bastionul Theresia, Muzeul Satului Bănățean și la Centrul de Cultură și Artă. Cu șase instituții de cultură în subordine, Consiliul Judeţean Timiș este principalul furnizor de proiecte culturale de anvergură, singurele care cresc în mod real numărul de turiști și sprijină industria HORECA. Principalele trei muzee din Timișoara, cel de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean sunt integral finanțate de către Consiliul Județean Timiș, din bugetul județului. Lor li se adaugă, Teatrul Merlin, Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură și Artă Timiș, de asemenea finanțate exclusiv de CJ Timiș. Sunt mândru de activitatea lor și cred că munca lor reprezintă, în bună parte, succesul TM2023”, este poziția lui Alin Nica.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (aprilie 21st, 2023 at 17:54 )

Are dreptate, Nica e praf, dar Fritz si Primaria Timisoara in doi ani și jumătate nu a livrat nimic pentru timișoreni și pentru Timișoara dr asemenea.

Reos a spus: (aprilie 21st, 2023 at 18:15 )

Nu trebuie să fi prieten cu nici unul dar chiar nu am pomenit o instituție cu realizări mai slabe decît CJT și în afară de a da vina pe alții,de a se ocupa de viitorul electorat activitatea acestei instituții tendează spre zero.Mă întreb cîtă nesimțire trebuie un om să aibe în el că să vîndă ruina castelului ca succes de stadion ,parcare,bătătura de la Giarmata și multe altele să nu mai vorbim.

Robul lui Donimic a spus: (aprilie 21st, 2023 at 23:33 )

Inteligentul de viceprimar crede ca dacă taie ilegal orele muncite de funcționarii implicați în proiectele europene și nu le plătește munca , proiectele vor fi înfloritoare? E complet în afara realității. Desigur ca USR-istii si lingaii din proiectele europene iau premiere maxima. Succesori.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss Timişoara este gata de un nou campionat. După perioada pregătitoare cu patru victorii și două eșecuri, trupa lui Dragan Petricevic a debutat oficial în Cupa României, unde a obținut o calificare în turul 3 al competiției, după 82-71 cu Steaua....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din nou, în acest weekend. De vineri și până duminică, în localitatea aflată la mică distanță de graniță vor fi concerte, evenimente, vor fi prezentate standuri cu produse având ca temă dovleacul. Desigur, punctul culminant va fi concursul pentru stabilirea celui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii
Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat contractul de extindere a iluminatului public în acea zonă, unul în valoare de 215.000 de lei. Primăria Timișoara a semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a obiectivului de investiții „Extindere iluminat public pe str. Radu Tudoran (parțial) și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj
Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de cai putere, motoare care pot fi turate și mașini care pot face și drifturi, vor încânta asistența în cadrul primei ediții a Drive Auto Tuning Show. Vorbim despre o expoziție de mașini tunate la Timișoara, un eveniment care dorește să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea
Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe malul Begăi, vizavi de Universitatea Politehnica, în urma procesului de demolare a restului clădirilor care existau acolo, se va deschide pentru public, odată cu organizarea aici a premiilor Beta 2024. Evenimentul transformă clădirea de pe mal în spațiu socio-cultural pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024
Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss Timişoara este gata de un nou campionat. După perioada pregătitoare cu patru victorii și două eșecuri, trupa lui Dragan Petricevic a debutat oficial în Cupa României, unde a obținut o calificare în turul 3 al competiției, după 82-71 cu Steaua....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni
Ziua de 18 septembrie aduce, la Cinema Timiș, o dezbatere extrem de interesantă, despre una dintre cele mai importante zone imobiliare din Timișoara. Primăria, deși nu a anunțat încă evenimentul public, va organiza întâlnirea având ca temă Zona ”Antenelor: din fost spațiu industrial, în cartier modern”. Vorbim de zona care include Iulius Town, acolo au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zona din jurul Iulius Town, în dezbatere publică la cinema. Se va discuta despre modul de dezvoltare a acesteia
Primăria Deta a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea unui furnizor în cadrul proiectului „Sisteme inteligente de management urban în orașul Deta, județul Timiș”. Iar pentru aceasta are la dispoziție peste 834.000 de lei, fonduri europene. Se caută un furnizor de pubele inteligente cu GPS, bănci cu WiFi și încărcare wireless, dar și pentru diferite...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Deta montează în oraș pubele inteligente cu GPS, bănci inteligente cu WiFi și face platformă de monitorizare a consumului de curent
Top