Mii de puieți de arbori vor fi plantați în zona Săcălazului și la Giarmata. Vor fi create noi perdele forestiere

Ieșirea din Timișora spre Săcălaz, respectiv Giarmata, sunt zonele alese de către Asociația Verde de Banat pentru realizarea celei de a doua ediții a proiectului ”10. Un județ de nota 10!”. Câteva mii de puieți vor fi plantați pentru a duce la crearea de perdele forestiere în zonele amintite. Acțiunile au loc cu susținerea Consiliului Județean Timiș și a Inspectoratului Județean Școlar.

Organizația nu este la prima astfel de plantare, acțiuni similare au avut loc și în Uivar, Checea, Jebel, Timișoara și Giarmata, încă din 2015.

„Județul Timiș are una dintre cele mai scăzute rate de împădurire, 12%, iar media europeană este de 40%, cea românească fiind de 30%. Fiecare oră petrecută de copiii noștri în natură este de mare folos, iar fiecare copac fixează în trunchi circa 20 de tone de oxigen”, a declarat Iosif Martinescu, din partea Asociației Verde de Banat.

Sunt 3000 de arbori deja parte a perdelelor forestiere. Dorința este de a crea un inel forestier în jurul Timișoarei.

„În 18 și 19 noiembrie vom planta salcâm la perdeaua forestieră a Săcălazului, în spatele Pieței Mehala, iar în 25-26 noiembrie vom continua să plantăm la Giarmata, unde vom schimba puieții care nu s-au prins. Mai plantăm stejar roșu, frasin”, a mai declarat Iosif Martinescu.

Sunt cteva specii de arbori care se potrivesc perfect pentru zona de pustă a Banatului, iar Pădurea Verde din Timișoara este oglinda hărții speciilor din zonă.

„Toată pusta Banatului este pretabilă pentru stejar, pentru stejar roșu, pentru gârniță, frasin și salcâmul merge peste tot. În general plantăm stejar în aceste zone care au foarte multă apă, se prinde foarte ușor, iar rădăcinile merg peste un metru în primul an. Și dacă reușim să conducem aceste perdele doi, trei ani, suprafețele sunt salvate”, a explicat Martinescu.

Consiliul Județean Timiș este alături de organizație. Alin Nica a propus ca aceasta să aplice pentru bani pe programul TimCultura.

„Venim cu sprijin logistic și organizatoric. Ne ocupăm de partea de promovare, e important să asigurăm relația cu primăriile pentru organizatori, sprijinul interinstituțional, să capacităm toate instituțiile care pot fi implicate în acest demers. Una e să vină solicitarea să vină de la Consiliul Județean, alta e să vină de la un simplu ONG”, a declarat, luni, Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș susține acțiunea.

„Am făcut o solicitare a școlilor care doresc să participe în proiect, așteptând înscrierile din partea lor. Observând că avem deja 60 de școli înscrise, am luat legătura cu domnul Martinescu, am încercat să distribuim acești puieți care au ajuns în fiecare unitate de învățământ care a fost înscrisă. În fiecare unitate de învățământ am încercat să creăm un eveniment pentru a promova acțiunile de ecologizare, de conștientizare a grijii pe care trebuie să o purtăm naturii. Copiii, mai ales cei mici, au fost foarte încântați. O astfel de plantare a fost la grădinița din Albina și acolo au fost o mulțime de copii deosebit de bucuroși când au văzut modul în care se plantează, cum se udă, cum e fac gropile și toate aceste activități care i-au atras”, a declarat Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

galben-albăstrui-săgețiu de verde de Banat a spus: (noiembrie 13th, 2023 at 21:52 )

Salcâmul și stejarul roșu sunt specii de origine americană. E-adevărat că salcâmul a ajuns în Europa acum vreo 400 de ani, dar … Gârnița e o cvercinee mai de deal. Frasinul merge (dar aș pune pariu că-i vorba despre un frasin american!).
În fine, pentru un partid care a plantat palmieri la Timișoara, e un progres! Totuși, entuziasmul este lăudabil (în balta noastră de individualism tembel plantat de … liberalism), voința ecologistă e ceva rar, dar trebuie să vină dimpreună și cu ceva putirință ecologică. Din întâmplare cunosc oameni din sau de pe lângă PNL care-ar fi putut face o încadrare tehnică a evenimentului mai de Doamne-ajută. Meseria nu-i ca politichia.
Și o frază de mare rahat:
„Una e să vină solicitarea să vină de la Consiliul Județean, alta e să vină de la un simplu ONG.”
!!!!
În democrație, simplele ONG-uri nu sunt atât de simple. Chiar și părerile simplilor cetățeni contează . Și nu numai la 4 ani o dată (când de fapt cetățeanul nu are nicio inițiativă, ci doar alege din puținul care i se dă).
Încă ceva: o astfel de acțiune nu are nevoie atât de promovare, cât de punere în practică. Mai pe scurt, A FACE înseamnă mult mai mult decât A VORBI despre cum trebuie făcut. Dar, în an pre-elecctoral, gura păcătosului adevăr grăiește despre interesul lui: PROMOVARE.
(Nota 4 pentru dl Martinescu: arborii fixează dioxid de carbon, nu oxigen, E adevărat că în lemn există și compuși organici care au în molecula lor atomi de oxigen, însă importanța arborelui pentru noi constă în degajarea oxigenului și fixarea / sechestrarea carbonului din CO2. Pentru că avem două păcate: respirăm și accentuăm efectul de seră prin activitățile noastre. Să zicem că greșeala e de la emoția vorbirii la microfon …)

Martinescu Iosif a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 17:48 )

Mă văd obligat să răspund:
1.Conferința de presă a avut un mesaj clar,simplu:continuăm să plantam,să FACEM!
Ne dorim un județ curat,verde,cu mai mulți OAMENI implicați.
Un județ de 10.
Pt asta invătăm elevii spiritul voluntariatului și după ce am plantat bine în primăvară,sperăm să aducem la plantare cât mai mulți elevi și profesori.

2.Conferința nu a avut nici pe departe un caracter politic.
Doar a arătat un parteneriat real care dă roade!

3.in declarația mea am spus că fiecare arbore fixează în trunchi cca 20 t de dioxid de carbon și ne dă suficient oxigen pt doi oameni(cca 118 kg)
Două ziare au scris ce au vrut!
Să întru în polemică cu autorii articolelor?!
Nu!

4.Tare bucuros aș fi să-mi spuneți părerea dumneavoastră sinceră și argumentată după ce veniți la o plantare/actiune Verde de Banat!

Nu cred ca ați văzut cum arată cele 3,5 ha de perdea forestieră de la Giarmata!
Poate veniți în oricare din zilele în care vom planta și mai apoi dacă credeți că merităm să ne certați,să o faceți!
Chiar sub masca anonimatului!
Mulțumesc!

Pavel a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 20:28 )

Mă bag și eu, a cincea roată. Cred că e singurul schimb de replici decent, deși polemic, pe care-l văd la comentariile unui articol. Apreciez atât contribuția anonimului – parțial răutăciosă, cât și a celui care pare să fie adevăratul domn I. Martinescu. Hai că putem și fără să ne omorâm!

Inițiativa e chiar de lăudat. Observi pe o hartă din satelit cum orașul e sugrumat de cartiere întortocheate de construcții, o plăcintă de betoane fără zone întinse de verdeață, maxim câte un plaț triunghiular ce nu a putut fi valorificat pe piață.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că acolo a fost reamenajată parcarea, iar acum urmează partea din fața pieței. Viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat finalizarea lucrărilor desfășurate în această perioadă, în Piața Badea Cârțan. Mai precis, s-a turnat asfalt nou pe strada aflată în spatele pieței, între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția de primar în comuna Dudeștii Noi, unde își are domiciliul fostul șef al organizației județene, Alin Nica. Fostul său viceprimar, Ioan Goșa, în perioada în care Nica era primar, face o schimbare bruscă și lasă PNL cu buzele umflate, trecând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche, unde un autoturism a lovit un cap de pod. Consecinţele au fost tragice. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o descarcerare, o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția de primar în comuna Dudeștii Noi, unde își are domiciliul fostul șef al organizației județene, Alin Nica. Fostul său viceprimar, Ioan Goșa, în perioada în care Nica era primar, face o schimbare bruscă și lasă PNL cu buzele umflate, trecând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri
Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche, unde un autoturism a lovit un cap de pod. Consecinţele au fost tragice. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o descarcerare, o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte
Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar
Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că acolo a fost reamenajată parcarea, iar acum urmează partea din fața pieței. Viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat finalizarea lucrărilor desfășurate în această perioadă, în Piața Badea Cârțan. Mai precis, s-a turnat asfalt nou pe strada aflată în spatele pieței, între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate
Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Imediat după acestă vacanță, elevii vor începe ultimul modul al anului școlar 2023-2024. Modulul 5, care este și ultimul din acest an școlar va dura aproximativ o lună și jumătate, finalizându-se pe 21 iunie, când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare
Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul regulat pe locul secund, a jucat finala Cupei şi va încheia şi play-off-ul pe locul 2, ceea ce înseamnă accederea în finala mare a competiţiei. Feroviarii mai au o singură partidă de disputat înainte de meciurile cu trofeul pe masă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul meci oficial înaintea de marea finală
Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
Top