Măsură a valorii. Academia Română a decernat miercuri, 4 decembrie 2024, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula instituției, în prezența membrilor Adunării Generale, premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2022. Și în acest an, ca și în anii trecuți, cadre didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara se află printre laureați.
Premiile se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale Academiei Române și anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, științe geonomice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, științe economice și juridice, sociologie, psihologie, filosofie, teologie, arte plastice, teatru și muzică.
În cadrul secțiunii Științe Chimice, Premiul „Nicolae Teclu” a revenit unui colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului a Universității Politehnica Timișoara, format din Robert-Gabriel Ianoș, Cristiana-Iulia Rus, Radu-Ioan Lazău, Cornelia-Silvia Păcurariu, recompensați pentru lucrarea cu titlul „Near-infrared reflective Ni, La-doped hibonite pigments for cool blue coatings”. Lucrarea, propusă de către Filiala Timișoara a Academiei Române pentru premiere, a fost publicată în anul 2022 în Ceramics International a prestigioasei edituri Elsevier, una dintre cele mai respectate publicații din domeniul materialelor ceramice avansate.
Lucrarea vizează un domeniu de mare actualitate în ultimii ani și care a cunoscut o creștere fulminantă a interesului oamenilor de știință și producătorilor în contextul încălzirii globale, cel al soluțiilor pentru reducerea temperaturii suprafețelor expuse radiației solare. Una dintre abordările raționale care are rezultate măsurabile excelente în acest sens o reprezintă utilizarea așa-numiților pigmenți „reci”, care reflectă radiațiile din domeniul infraroșu apropiat, responsabile cu încălzirea suprafețelor, motiv pentru care acești pigmenți mai poartă și denumirea de pigmenți termoreflexivi.
Ca urmare, acești pigmenți au în prezent numeroase utilizări în domeniul materialelor de construcții (acoperișuri, ferestre, tencuieli, vopsele, etc.), al construcției de automobile (vopsele, țesături, mase plastice sau tratamente ale suprafețelor vitrate), construcția de drumuri (betoane și pavimente speciale). Cu toate că spectrul de aplicații al pigmenților reci este extrem de larg, primul loc ca utilizare și importanță îl ocupă domeniul materialelor de construcții și industria auto, în care aceștia au un rol semnificativ în scăderea consumului de energie necesară pentru păstrarea unei ambianțe interioare confortabile în clădiri și autovehicule, respectiv reducerea consumului de energie.
În acest sens, pigmenții albaștri obținuți de autori au fost testați cu succes în colorarea unor vopsele, constatându-se o temperatură a suprafețelor pe care acestea au fost aplicate, cu 15 °C mai joasă decât atunci când a fost utilizat un pigment convențional de culoare similară. Totodată, în acord cu aplicațiile pigmenților vizați, autorii au utilizat pentru sinteza acestor pigmenți o metodă extrem de rapidă și prietenoasă cu mediul, numită metoda combustiei, pe care aceștia au optimizat-o. În abordarea uzuală, obținerea acestor pigmenți este dificilă și necesită temperaturi ridicate (adesea peste 1300 °C) și durate lungi, de ordinul orelor. În urma unor calcule termodinamice, autorii au determinat reactanții optimi pentru obținerea pigmenților, măsurând în timp real temperatura în timpul reacțiilor de sinteză, temperatură care a atins valori între 1463 și 1565 °C, în funcție de compoziția vizată a pigmenților, durata totală a reacțiilor fiind de ordinul minutelor. Totodată, compușii gazoși secundari sunt inofensivi, iar metoda nu necesită aparatură sofisticată sau operații complexe, toate acestea făcând din metoda combustiei o alternativă eficientă economic și prietenoasă cu mediul.
Autorii au o activitate publicistică susținută în domeniul pigmenților convenționali și inteligenți (cu proprietăți termoreflexive sau luminescente), manifestată atât sub forma lucrărilor publicate, dar și a unor proiecte de cercetare.
Comentarii prin facebook