Nicaieri in regiunea noastra nu s-au gasit conditii favorabile de exploatare pentru gazele de sist

ADVERTORIAL. Periodic, în spațiul public se nasc dezbateri aprinse cu privire la prețioasele resurse naturale ale României, și mai precis la petrol și gaze naturale: ce riscuri are exploatarea lor pentru mediu și locuitori? Există gaze de șist în România? Mai avem resurse neexploatate de petrol sau vom ajunge să depindem de resursele rusești și din Asia Centrală? Am vorbit despre toate acestea cu Mihail Batistatu, profesor la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, iar câteva concluzii sunt clare: explorarea nu este periculoasă. Gazele de șist nu se pot exploata în România, pentru că nu este rentabil.. Și da, mai avem rezerve de petrol și gaze naturale, poate și resurse încă nedescoperite.

petrol-si-gaze-naturale

România are o istorie bogată în ceea ce privește industria petrolieră. Ce ne puteți spune despre momentul de vârf al industriei?
Momentul de glorie al industriei petroliere a fost undeva în anii 1975-1976, când în România s-au produs aproximativ 14 milioane de tone de țiței. Cu toate eforturile care s-au făcut ulterior, acest nivel de producție nu prea a mai fost atins. Dar, cum spuneam și mai devreme, dacă am putea să folosim niște tehnologii adecvate și mai ales dacă ar fi cerere… Aici este problema. Majoritatea zăcămintelor din România se află deja într-o fază avansată de exploatare, iar costul pentru extragerea unui baril este mai ridicat.

Care este producția actuală de țiței în România?
Estimativ, în jur de 5 milioane de tone de țiței. Sunt câteva companii care exploatează, Petrom are undeva la 4 milioane și ceva de tone și mai există și alte companii, care exploatează cantități foarte mici.

Posibile depozite de petrol și gaze naturale, în zone insuficient explorate
Cum apreciați rezervele de țiței și gaze naturale pe care le deține în prezent țara noastră?
Cu câțiva ani în urmă, am făcut un studiu de prognoză privind resursele din România, exceptând bazinul Transilvaniei, și vreau să vă spun că rezultatele sunt destul de promițătoare. Adică, cu un grad avansat de tehnologizare, am putea avea mari sorți de izbândă, dar cu costuri pe măsură.
Un fost profesor al nostru, care la vremea aceea era președintele Comisiei Naționale de Rezerve, ne-a arătat la un moment dat harta României și a spus că nu se mai poate merge decât într-o singură direcție: în adânc. Acesta este secretul. Sunt cantități serioase care ar putea fi extrase – pe de o parte cele nedescoperite și, pe de altă parte, din zăcămintele care au fost deja exploatate, pentru că acolo, după 20-30 de ani, se rearanjează fluidele: hidrocarburile deasupra, apa dedesubt.
În ceea ce privește țițeiul, există potențial în Carpații Orientali, în platforma Moesică – în locurile în care nu prea am căutat, adică în zonele mai coborâte. Iar în privința gazelor, există în primul rând gazele din Marea Neagră și în al doilea rând în Depresiunea Getică.
În vestul țării, zona panonică este una mai aparte, cu zăcăminte la adâncimi mai accesibile. Acolo, cu o tehnologie mai puțin performantă, se poate săpa o sondă cu costuri mai mici și în condiții de securitate. Mai este o particularitate a bazinului Panonian: de la Carei până în sudul Banatului nu mai putem să găsim zăcăminte spectaculoase, dar acestea, adunate, pot să dea cantități importante, chiar cu șase zerouri.

Forajele pentru petrol și gaze au riscuri minime sau zero
Cum sunt protejate în timpul forajelor, respectiv în timpul operării sondelor, pânzele de apă freatică?
În industria de foraj, sonda se sapă pe tronsoane consecutive. După ce se traversează un anumit tronson, separat prin proprietățile sale, se tubează sonda. Fiecare interval este izolat, în sondă existând mai multe astfel de coloane. Prima coloană are rolul de a izola tocmai formațiunile superficiale, din două motive: pe de o parte, pentru că ar interfera cu pânzele freatice, pe de alta pentru că s-ar pierde noroiul de foraj, deci și tehnologic ar fi dezavantajos.
De aceea se sapă o coloană cu diametrul mai mare până la o anumită adâncime, de exemplu cu un diametru de 660 de milimetri, și se introduce o coloană de burlane de oțel. Aceasta este cimentată, adică între burlanul de oțel și exterior se realizează un inel de ciment care izolează. Deci avem o dublă izolare: și cimentul, și coloana.
Urmează o a doua coloană, apoi a treia, a patra etc. Fiecare dintre ele separă un anumit pachet de formațiuni geologice. Probabilitatea ca orizonturi diferite să comunice este extrem de mică. Coloanele sunt proiectate în așa fel încât să asigure izolarea. Și niciun petrolist nu vrea să aibă o sondă pe care nu o poate controla.

Ce riscuri pentru mediul înconjurător și pentru oameni au tehnologiile de explorare utilizate în prezent de către companiile care caută petrol și gaze naturale?
Măsurile legate de protecția mediului au avansat, așa încât la ora actuală toate tehnicile, fie de explorare, fie de foraj, fie de exploatare sunt concepute în așa fel încât riscul să fie minim și în condiții normale să fie zero. Dacă se respectă o tehnologie adecvată, riscurile sunt practic aproape de zero. Deci există tehnologii apte să minimalizeze și chiar să reducă la zero riscul de contaminare.

În vestul țării găsim țiței sau gaze în zăcăminte clasice, nu în șisturi
Ce părere aveți despre potențialul de exploatare a gazului de șist în România? Știm bine, a existat în România o companie străină care și-a declarat interesul pentru această resursă și care a renunțat la concesiunile sale. Ce părere aveți despre această decizie?
Aici sunt două aspecte, unul legat de starea fizică a formațiunilor și celălalt legat de impactul psihologic asupra populației. Pe de o parte, compania care a încercat să exploateze gaze de șist în primul rând nu a găsit o formațiune care să merite exploatată. Mai pot fi zone în care condițiile să zicem că ar fi favorabile, dar cantitatea este relativ mică și nu este rentabil din punct de vedere economic. Pentru gaze de șist s-au făcut încercări în Bulgaria, România, Polonia și Ucraina, vorbind despre regiunea noastră, și practic nicăieri nu s-au găsit condiții favorabile de exploatare.
Iar în ceea ce privește punctul al doilea, privind impactul psihologic asupra populației, acesta este legat de percepția publică și, până la urmă, de manipularea acesteia. Dacă vine popa să spună că știe el care e treaba cu gazele de șist, atunci noi, specialiștii, ce mai facem?!

Au existat în spațiul public numeroase discuții legate de potențialul de gaze de șist care s-ar găsi în vestul României. Există gaze de șist acolo?
În bazinul panonic este mult mai probabil să găsim țiței sau gaze în zăcăminte clasice, în condiții obișnuite, adică în rocă rezervor și nu în roca sursă, adică în șisturi. Și chiar dacă ar exista în șisturi, în bazinul panonic aceste zone sunt relativ discontinue; neexistând o suprafață foarte mare pe care să se facă exploatare de gaze de șist, nu e rentabil. Și atunci nimeni nu se apucă să cioplească un buștean ca să obțină o scobitoare.
O precizare suplimentară: hidrocarburile iau naștere printr-o reacție, iar reacția poate fi accelerată de temperatură sau de presiune. În bazinul panonic temperatura a jucat rolul principal. Dar, în același timp, fiind la adâncime relativ mică, presiunea a fost redusă. Presiunea fiind mică, aceste formațiuni argiloase au rămas relativ poroase, astfel încât gazele au putut migra.

Credeți că estimările care vorbesc despre epuizarea resurselor de petrol ale României în 20-30 de ani sunt plauzibile?
Până la urmă petrolul este ieftin. Chiar și atunci când prețul lui a atins cote foarte mari a fost mai ieftin decât multe alte forme de energie. Când am intrat la facultate mi se spunea „mai avem petrol pentru 20 de ani”, eu le spun acum studenților mei că mai avem petrol pentru 30 de ani. La nivel mondial sunt peste 300 de bazine sedimentare, din care s-au exploatat până în prezent peste 160-170, deci mai există, dar sunt în condiții, să spunem, de frontieră: în apă adâncă, în zone polare, neconvenționale etc.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Werrner Shlossbaum a spus: (noiembrie 19th, 2016 at 19:37 )

Niste oportunisti trimisi de Partidul Ecologist Roman. De ce oare nu s-au sesizat pana acum si de odata s-au trezit ? Ore o fi ca ne aflam intr-o campanie electorala? De ce l-au eliminat dintre protestatari pe Ivan Vasilchin, unicul care s-a luptat intr-adevar pentru comunitatea de la Dudesti? Acesti pseudo-activisti sunt cunoscuti ca activistii care incaseaza leafa de la P.E.R. sa le faca jocurile murdare in campaniile electorale. Acel domn tuns periuta cu ochelari este un cunoscut infiltrat PER in mai multe proteste, apoi este acest Inginer ..nu stiu cum…Aaa da ! Vintilescu.. UN alcoholic notoriu si el sub salarizare la P.E.R.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Se caută cel mai bun traseu pentru noul drum de legătură între A1 și Aeroportul Timișoara, la Remetea Mare/FOTO

Mai mulți specialiști din cadrul Consiliului Județean Timiș, alături de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest Timișoara, au vizitat locația pe care ar urma să se realizeze, cu fonduri europene, una dintre cele mai scumpe lucrări derulate de administrația județeană, un drum de legătură directă între nodul rutier de pe A1 de la Remetea Mare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută cel mai bun traseu pentru noul drum de legătură între A1 și Aeroportul Timișoara, la Remetea Mare/FOTO
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timisoara rugby

Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua

Sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 mai, sunt programate a se disputa partidele din etapa a 4-a contând pentru SuperLiga, o rundă în care campioana Știința Baia Mare se va afla față în față cu Dinamo București, vicecampioana SCM Timișoara o va întâlni pe Steaua București, epilogul fiind duelul Universitatea Cluj-Tomitanii Constanța.  Asadar, derbiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Iulius Town vine cu o ofertă de weekend interesantă pentru timișoreni, la principalul centru comercial din oraș va avea loc expoziția Timișoara în Era Electro-Mobilității. Reprezentanți importanți din piața mașinilor electrice și hibride sunt pregătiți să îți răspundă la orice curiozitate pe care o ai. În același timp, în Iulius Gardens revin sesiunile de teatru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Începând de luni, 17 mai, elevii din 329 de şcoli din judeţul Timiş vor merge fizic la şcoală, localităţile lor fiind în scenariul I, respectiv au o rată de infectare mai mică de 1 la mie. În 262 de şcoli, printre care şi cele din Timişoara, doar elevii din clasele terminale vor merge la şcoală....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămâna viitoare, în 329 de şcoli din judeţul Timiş, toţi elevii vor merge la şcoală. În Timişoara, doar clasele terminale vor merge la şcoală
În judeţul Timiş există patru focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Față de ziua de ieri, nu au apărut focare noi de covid. Au fost închise focarele de la firma privată din Lugoj cu zece cazuri confirmate și de la Căminul privat pentru persoane vârstnice din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două focare de coronavirus, închise în Timiș
Sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 mai, sunt programate a se disputa partidele din etapa a 4-a contând pentru SuperLiga, o rundă în care campioana Știința Baia Mare se va afla față în față cu Dinamo București, vicecampioana SCM Timișoara o va întâlni pe Steaua București, epilogul fiind duelul Universitatea Cluj-Tomitanii Constanța.  Asadar, derbiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua
Mai mulți specialiști din cadrul Consiliului Județean Timiș, alături de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest Timișoara, au vizitat locația pe care ar urma să se realizeze, cu fonduri europene, una dintre cele mai scumpe lucrări derulate de administrația județeană, un drum de legătură directă între nodul rutier de pe A1 de la Remetea Mare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută cel mai bun traseu pentru noul drum de legătură între A1 și Aeroportul Timișoara, la Remetea Mare/FOTO
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 835 persoane, fiind efectuate 22.705 de teste RT-PCR şi 11.911 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 809 pacienţi. Până astăzi, 14 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.070.605 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 835 de persoane confirmate cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. 105 persoane au murit
În ultimele 24 de ore, în Timiș, s-au administrat 3.982 vaccinuri: 160 Moderna, 1.132 AstraZeneca, 299 Johnson&Johnson și 2.391 Pfizer. Astfel, în cadrul etapei I de vaccinare împotriva COVID-19 s-au administrat 45 de vaccinuri. În cadrul etapei a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș, s-a administrat un număr de 990 de vaccinuri....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 125 de mii de timişeni, vaccinaţi împotriva Covid-19 cu ambele doze
Top