Lae si „iarba magica”

Când au jucat un amical cu ASA Târgu Mureș, echipa de imagini și sunet a ASU Politehnica le-a furnicat orgoliul fanilor cu ideea că se repune în scenă un meci de tradiție. Frumoasa Poli din 1921 contra ASA, Asociația Sportivă a Armatei Tg. Mureș. Asta trebuiau să creadă fanii. Că o echipă de tradiție din liga a doua bagă în seamă o surată din liga a patra, aflată în lungul drum de revenire în fotbalul mare, ceea ce conferea o recunoaștere suplimentară a pedigriului alb-violet. Totul a fost bine și frumos până ce lumea și-a amintit că ASA Târgu Mureș, condusă atunci de Daniel Stanciu, nu este acea ASA pe care o știm noi, tradiționala echipă a târg-mureșenilor, ci Asociația Sportivă „Ardealul”, cu aceeași abreviere – ASA, creată pe scheletul juridic al fostei echipe din Sânnicolau Mare, culmea. Șmecherie curată, nu? Dar cine mai citește presa post-coitum? Important e ca la nivel de marketing treaba să meargă ca unsă. Și a mers.

Revenirea pe „Dan Păltinișanu” a echipei suporterilor ASU Politehnica s-a produs anul acesta într-un meci de divizia C, cu FC Hunedoara, o echipă de mijlocul clasamentului, dar care se încadra în aceeași rețetă de marketing: jocul a două echipe de tradiție. Pe forumul „Druckeria”, patronul de facto al echipei alb-violete de ligă a treia, a apărut scris la topicul „Meciuri” partida „ASU Politehnica – Corvinul”. Era ingredientul care aduce lumea la stadion într-o competiție nescrisă cu echipa susținută de primărie în Liga 1. A început nebunia, cu ajutorul presei autoexcitate continuu de atâta action și adventure. „Cine adună mai multă lume pe stadion?” era concursul pe ramură pornit ca la un semn, deși răspunsul se știa de la început. Galerie mobilizată, afișe în tot orașul, invitații împărțite cu generozitate la sponsori, pușcăriași etc. Rezultatul? Cum am spus, unul evident. A doua echipă a orașului, „Cenușăreasa” din punct de vedere al finanțării locale, adună mai multe persoane pe stadion decât ACS-ul mâncător, fără folos, de bani publici.

Dar haideți să ne uităm nu mai departe de Wikipedia. Ce zice acest site dacă dai căutare „FC Hunedoara”? Prima propoziție: „Nu confundați cu Corvinul Hunedoara”. Fotbal Club Hunedoara a fost înființat în vara anului 2009 pentru a umple vidul fotbalistic existent în oraș în acel moment, dar în special pentru a crea o oportunitate și a oferi o șansă de a se afirma jucătorilor autohtoni. În aceeași idee se dorea crearea unui puternic centru de copii și Juniori și a unei echipe de seniori după modelul de succes implementat de Mircea Lucescu la Hunedoara, la începutul anilor ’80: „o echipă de hunedoreni pentru Hunedoara”… Înscrisă în Campionatul Județean, noua grupare de pe Cerna a terminat pe primul loc în ierarhie sub conducerea antrenorului-jucător Nelu Mitrică, dar a ratat barajul de promovare în Liga a III-a, câștigat cu 2-0 de clujenii de la Unirea Florești. Chiar și așa, după un artificiu administrativ, Hunedoara a ajuns în cel de-al treilea eșalon (seria a V-a) după ce formația tulceană Eolica „Dobrogea” Baia i-a cedat acesteia locul. Bingo!

Oameni buni, nu promovarea lui ASU Politehnica deranjează, dimpotrivă, nici măcar retrogradarea lui ACS Poli, dacă acest lucru ar da o șansă unificării fotbalului timișorean, dar fățărnicia asta și manipularea pe care le-am trăit de patru ani îți dau o mare amărăciune. ACS Poli e AC Recaș adusă 20 km mai la vest pentru a revitaliza fotbalul timișorean, că doar nu o fi să credem că e echipa lui Traian Lalescu. De aici plecăm. Și cel mai înfocat fan al ACS Poli ar recunoaște asta, dar de aici și până la a schimba istoria altor echipe pentru că așa ne convine e cale lungă. De ce FC Hunedoara (Eolica Dobrogea Baia-Tulcea) e Corvinul Hunedoara (conform Druckeria), Unirea Sânnicolau Mare e ASA Tg. Mureș de tip nou, dar AC Recaș nu ar fi Poli? Întrebarea nu e de ce Recaș nu e Poli, ci de ce alelalte sunt echipe de tradiție în viziunea celor mai puri suporteri de pe pământ.

Sunt câteva întrebări care ar trebui să înlăture senzația că unii sunt foarte deștepți și alții, foarte proști. În rest, e foarte bine că există deschidere la dialog între cele două părți și că pauza competițională ar aduce fie și o mică speranță pentru astuparea rănilor, reorganizare sportivă și o redirecționare a finanțării publice. Numai că atât liderii „Druckeria”, cât și primarul Robu ar trebui să-și pregătească publicul pentru așa ceva. Căci mai sunt, pe ici, pe colo, grupuri care au fost atât de vârtos înveninate în acești din urmă patru ani, astfel încât o apropiere trebuie atent asezonată pentru a nu exista reacții care să dea peste cap discuțiile. Și nu mă pot referi acum la „ultrașii” ACS, care nu există, ci la cei ai ASU, care pe forum se bucură de „mortu-n casă” pe care i l-au băgat lui Lae. Ar fi bine ca aceștia să se întrebe câți lei a plătit ASU chirie pentru a juca pe „Dan Păltinișanu” marți și cât a costat sistemul de panotaj electronic al ACS pe care ASU și-a prezentat, pe bani, sponsorii în timpul meciului cu „Corvinul”. Dacă răspunsul ar fi, întâmplător, GRATIS, atunci ar trebui o mai mare atenție la mobilă, că se zgârie parchetul. Și e păcat de obraz.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

Lazăr a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 10:10 )

Invidia doare la fel ca și prostia.

eu a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 10:14 )

Multi „destepti” si „oameni cu coloana” sunt si la ASU. Macar la ACS sunt doar oameni care vor sa vada fotbal. Din pacate nu vad fotbal, dar asta e alta treaba. Atata timp cat politicul e implicat in fotbal (in cazul de fata la ambele echipe), astfel de fotbal avem ca si politicienii. Patron ca Iancu nu vom mai avea veci. R.I.P. fotbal in TM.

sam a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 10:47 )

din cate cunosc eu acs este detinatoarea tuturor drepturilor privind marca poli,ramane ca dupa alegeri sa actioneze in aceasta directie si criza a luat sfarsit, fiecare pe drumul ales

flo a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 11:15 )

Nu credeam faza cu Corvinul….dar am intrat acuma pe site-ul druckeriei..si pe tabela vad ASU Poli-Corvinu….

bary a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 12:24 )

Gata,s-a terminat perioada de doliu in redactia debanat.Este greu, inca o perioada umilitoare pentru voi dupa promovarea de anul trecut.Din nou ati fost singurii din presa locala care nu ati scris nimica despre acesti meci.Cum ii faceti voi excitati pe alti ziaristi(colegi de breasla),dar cand joaca Acs voi sunteti cei mai excitati,acolo sunteti primii care postati.
Stiu,e greu sa vezi ca sunt tot mai multi betivani,drogati,aserviti politic,etc,iar in partea cealalta crema intelectualitatii locale scade de la meci la meci.

Ady a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 14:00 )

Maine intrarea pe stadion e GRATIS,MOCA.

poli21 a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 15:18 )

Pentru Lazar : prostia nu doare intotdeauna, tu esti cel mai elocvent exemplu.

ACS Recas a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 15:20 )

Aveti dreptate d-le Sasu,iar cei „foarte prosti”,aia de la ACS Recas, macar stiu sa citeasca niscaiva Regulamente ale FRF.
Concret pe site-ul FRF,la prezentarea facuta ACS ASU Politehnica scrie clar Anul Infiintarii 2014.Asadar ce cauta acest Club in Liga 3,doar cei „foarte destepti”,respectiv Rectorul Serban si Presedintele Lata o pot explica.Noi cei din cealalta categorie citim ROAF(tot pe site-ul FRF), art.1 alin 18 „Cluburile nou afiliate se inscriu in ultima categorie competitionala organizata de FRF/AJF”
Unul „foarte prost”,ceea ce nu e cazul domnilor Lata si Serban, ar fi inscris in anul de gratie 2014 echipa ACS ASU in Liga 6(ultima categorie din Timis) ,iar concluzia ar fi ca in aprilie 2016 noul club ar fi in cel mai fericit caz in Liga 5.
Ar fi interesant de vazut modul( ilegal!?) in care s-a produs substituirea in cadrul AJF Timis a echipei ASU Politehnica,infiintata de „prostul de Robu” in 2002,cu ACS ASU Politehnica infiintata de „desteptul de Serban” in 2014.
Asa ca ar trebui s-o lasam mai moale cu moralitatea,onoarea,etc.,ca daca ne apucam „sa sapam” cine stie ce dracu mai gasim!

Paul a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 16:16 )

Cum sa socotesti si detinutii la nr total de spectatori, numai ca sa le dai o „palma” banatenilor din Recas. Daca Robu nu ar juca la doua capete, problema celor doua Poli era rezolvata de mult.

ali a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 16:38 )

Punctul de vedere exprimat in articol ar merita luat in considerare daca nu ar fi insotit de informatii false. „sistemul de panotaj electronic al ACS” este de fapt sistemul de pontaj al CJT, proprietarul stadionului. La intrebarea „cât a costat sistemul de panotaj electronic?” raspunsul este 0 pt chirie, au fost achitate doar utilitatile. Conforma legii (va las placerea sa vedeti care), CJT este obligat sa puna la dispozitie gratuit stadionul atunci cand primeste o solictare in acest sens de la o alta institutie, in acest caz fiind vorba de UPT.

Spor la scris! Si mai lasati minciunile!

portavocea asu a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 16:46 )

iara a venit brancovan sa dea explicatii de prost gust (pesediste) din regulamentele frf

@all a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 18:02 )

Pomanagii ati fost intotdeauna, Ce mai conteaza ca pomana vine de la Bojin, Serban sau chiar Robu!

aferim a spus: (aprilie 22nd, 2016 at 18:15 )

ali……. Panotajul….. electronic nu e al CJT. El face parte din sponsorizarea facuta de Casa Rusu clubului de fotbal ACS Poli, la care CJT este doar cotizant, ca si primaria si UPT.

de la firul ierbii a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 10:32 )

v-a luat 4 zile sa rumegati spectacolul de pe Dan Paltinisanu? :)))

de cumparat, stiu ca v-a cumparat robu de la infiintare dar am impresia ca sunteti si fara discernamant. pai voi credeti ca au venit 6000 de oameni intr-o zi de marti sa o vada pe corvinul sau pe fc hunedoara? oamenii au venit pentru Politehnica si s-au bucurat de meci si de atmosfera.

asa cum zicea cineva mai sus, stadionul este al consiliului judetean, nu al acs-ului, asa ca mai usor cu mobila. proprietarii (acs?primarie?) panourilor publicitare trebuiau sa nu le puna la dispozitia echipei gazde (Politehnica Timisoara) daca nu voiau. va fuge pamantul de sub picioare? dispar banii pentru articole? :))))

ps. macar noi avem obraz, voi, deontologic nu existati.

Super Lae a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 16:57 )

Fortza Ighiu ! Doua boabe va dau acasa ! 🙂
Va dati pe mana pesedeilor numai ca sa fiti impotriva lui Robu. Veti plati la un moment dat toate minciunile pe care le-ati aruncat in spatiul public in ultimii ani ! Ptr un pumn de arginti neimpozabili va dati pe mana oricui numai sa fie impotriva ACS-Robu. Sunteti mai mitici decat miticii de dincolo de munti. Cum ii cu granita la Orsova, apropo? Cand voi aveti numai olteni si vinituri in echipa? Sau daca sunt cu voi, nu se pun? Farisei vopsiti politic ce sunteti !

de la firul ierbii a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 21:58 )

Bine bă! Ole! Ne-ai făcut șah mat!

Julien a spus: (aprilie 23rd, 2016 at 22:25 )

Te roade invidia pentru ca ACS-ul iti este cu ambele picioare in groapa. In ce oras vei mai trai cand va pierde alegerile amicul tau rob?

antirob a spus: (aprilie 25th, 2016 at 09:08 )

„Oameni buni, nu promovarea lui ASU Politehnica deranjează, dimpotrivă,” ba deranjeaza, ba ipocritule, sigur ca deranjeaza.Altminteri n-ai fi tacut in cucuruz cand promovarea s-a produs.Ne-ati tot umplut cu rahat , ati tot dat-o cu liga satelor si iata, stimati tovarasi ca exista o sansa de a juca in aceiasi liga cu aceseul vostru de ch league – noi „betzivii” cu voi milionarii bugetari sau „Fiii risipitori” cum va spuneti.
Asta este, dragi tovarasi, noi mergem inainte cu betzivii, voi cu Laura Codruta Kovesi.

anteconbega a spus: (aprilie 28th, 2016 at 07:48 )

Ramane cum am stabilit: AC RECAS nu e POLI, iar Ion Ionescu nu e Iordănescu..

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Asociația Pro Infrastructură atacă modul în care a fost proiectată centura sud de ocolire a Timișoarei. Locuitorii din Urseni au rămas fără drum

Calitatea extrem de slabă și depășită de vremuri a proiectului centurii sud de ocolire a Timișoarei, aflată în prezent în lucru, a ajuns și în atenția foștilor colegi de viață ”civilă” a actualului ministru al Transportorilor, Cătălin Drulă, Asociația Pro Infrastructură. Organizația analizează o soluție ciudată adoptată pentru a rezolva intersecția cu un drum existent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Pro Infrastructură atacă modul în care a fost proiectată centura sud de ocolire a Timișoarei. Locuitorii din Urseni au rămas fără drum
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

Se reia Liga 1 de fotbal feminin. Deplasare grea pentru Fortuna, dar nu imposibilă

Liga 1 Feminin programează duminică meciurile etapelor cu numărul 3 din play-off și play-out. Continuă astfel, după o pauză de aproape o lună, bătăliile pentru supremația în Liga 1, dar și pentru evitarea retrogradării. În această rundă, confruntarea dintre Vasas Femina Odorhei și Fortuna Becicherecu Mic este derbiul etapei și se vede în direct pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se reia Liga 1 de fotbal feminin. Deplasare grea pentru Fortuna, dar nu imposibilă
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Un jandarm a ajuns în comă, în urma unui groaznic accident petrecut la Covaci/FOTO/Update

În această după-amiază a avut loc un cumplit accident de circulaţie în chiar centrul satului Covaci, comuna Sânandrei. O maşină a Jandarmeriei a fost lovită din lateral de un automobil VW Passat, fiind proiectată într-u stâlp de electricitate. În urma accidentului, un jandarm a fost încarcerat, intrând în comă. La faţa locului a ajuns imediat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un jandarm a ajuns în comă, în urma unui groaznic accident petrecut la Covaci/FOTO/Update
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

De Paști, Iulius Town a pregătit mii de premii în valoare de 20.000 de euro

Primăvara aceasta reinventează-ți garderoba cu piese fresh pline de culoare, iar noile colecții din Iulius Town sunt inspirate din natură și propun piese în culori neutre sau vibrante și pattern-uri impresionante, ce te vor ajuta să-ți păstrezi Your Natural Beauty. Iar dacă ai început deja pregătirile pentru Paște și urmezi tradiția de a te înnoi cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De Paști, Iulius Town a pregătit mii de premii în valoare de 20.000 de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În ultimele 24 de ore, în Timiș, s-au administrat 4.248 vaccinuri (409 Moderna); (635 AstraZeneca), restul Pfizer. Astfel, în cadrul etapei I de vaccinare împotriva COVID-19 s-au administrat 154 vaccinuri. În cadrul etapei a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș, s-au administrat 2.210 vaccinuri. De asemenea, în cadrul etapei a III-a de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crește numărul de persoane vaccinate în Timiș, inclusiv cu AstraZeneca
În judeţul Timiş există șapte focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică.                          Faţă de ziua precedentă n-a apărut niciun nou focar. Focarele active sunt: FIRMĂ PRIVATĂ UTVIN –  35 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au izbucnit focare noi de coronavirus în Timiș
Liga 1 Feminin programează duminică meciurile etapelor cu numărul 3 din play-off și play-out. Continuă astfel, după o pauză de aproape o lună, bătăliile pentru supremația în Liga 1, dar și pentru evitarea retrogradării. În această rundă, confruntarea dintre Vasas Femina Odorhei și Fortuna Becicherecu Mic este derbiul etapei și se vede în direct pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se reia Liga 1 de fotbal feminin. Deplasare grea pentru Fortuna, dar nu imposibilă
Calitatea extrem de slabă și depășită de vremuri a proiectului centurii sud de ocolire a Timișoarei, aflată în prezent în lucru, a ajuns și în atenția foștilor colegi de viață ”civilă” a actualului ministru al Transportorilor, Cătălin Drulă, Asociația Pro Infrastructură. Organizația analizează o soluție ciudată adoptată pentru a rezolva intersecția cu un drum existent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Pro Infrastructură atacă modul în care a fost proiectată centura sud de ocolire a Timișoarei. Locuitorii din Urseni au rămas fără drum
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 3.474 persoane, fiind efectuate 23.909 de teste RT-PCR şi 11.760 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.505 pacienţi. Până astăzi, 17 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.027.039 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 3.474 persoane infectate şi 135 de decese, în ultimele 24 de ore
Timișoara a fost întotdeauna un oraș în care națiunile și religiile diferite au trăit mereu împreună, fără probleme. Armeni catolici, mozaici, islamici, calvinisti, lutherani, cu toții au influențat istoria urbei. Specialiștii Muzeului Național al Banatului au analizat istoria legată de religiile care au existat secole la rând în Timișoara. Primele biserici atestate au multe sute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Religiile și evoluția lor în istoria Timișoarei. Multe biserici au dispărut de-a lungul timpului/FOTO
A fost supărare mare pe rețelele de socializare după ce Festivalul Florilor din Timișoara a fost anulat pentru al doilea an consecutiv. Vizitat de zeci de mii de persoane în cele trei zile de desfășurare, Timfloralis a fost destul de costisitor pentru bugetul local. Însă cei care au văzut aranjamentele florale s-au bucurat de priveliște...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După modelul TIMFLORALIS, 20.000 de flori vor împodobi centrul civic al Reşiţei la expoziția SPRING TIME
Lugojul organizează în acest weekend ultimul turneu al sezonului, pentru echipele din grupa locurilor 5-8. Primul meci pentru timișence a fost un adevărat thriller. Rapidul, echipă ce a intrat în ultima clipă în playoff, a ținut mult timp în „șah” formația de pe malul Timișului. Bucureștencele au condus cu 2-0, după ce și-au adjudecat primele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj învinge în decisiv Rapidul și mai are două meciuri de disputat în acest sezon
Top