Calendarul „negru” al anului 2010 (I)

Gary Coleman, Dennis Hopper, Claude Chabrol, Tony Curtis – doar câteva dintre vedetele din lumea cinematografului şi a televiziunii, care au părăsit această lume în 2010. AFP a întocmit, şi în acest an, un calendar „negru” al starurilor din lumea întreagă.

11 ianuarie: Cineastul Eric Rohmer, figură importantă a Noului Val din cinematografia franceză a anilor 1960 şi autorul multor comedii romantice cu mare succes la public, a murit la Paris, la vârsta de 89 de ani.

14 martie: Actorul american Peter Graves, devenit celebru graţie rolului Jim Phelps din serialul de televiziune „Misiune: Imposibilă”, a decedat, la Los Angeles, la vârsta de 83 de ani.

7 aprilie: Actorul britanic Christopher Cazenove, cunoscut în special pentru rolul din serialul de televiziune „Dinastia”, a murit, din cauza unei septicemii, la Londra, la vârsta de 64 de ani.

13 aprilie: Werner Schroeter, regizor de teatru şi film, considerat unul dintre cei mai talentaţi cineaşti germani din generaţia postbelică, autorul filmelor „Der Tod der Maria Malibran” şi „Nuit de chien”, a decedat la 65 de ani, din cauza unui cancer.

17 aprilie: Sotigui Kouyaté, artist fetiş al lui Peter Brook şi unul dintre primii actori din Burkina Faso, premiat cu Ursul de Argint în 2009, a murit la Paris, din cauza unei boli pulmonare, la vârsta de 74 de ani.

28 aprilie: Scenaristul Furio Scarpelli, considerat unul dintre maeştrii filmelor de comedie italiene, autorul scenariului peliculei „Cel bun, cel rău, cel urât/ The Good, the Bad and the Ugly”, a murit la vârsta de 90 de ani.

1 mai: Actriţa Helen Wagner, care deţine recordul Guinness pentru cel mai longeviv rol din televiziune – personajul Nancy Hughes din serialul „As the World Turns”, jucat timp de peste o jumătate de secol, a decedat la vârsta de 91 de ani.

28 mai: Actorul Gary Coleman a murit, după ce soţia sa a luat decizia de a-l deconecta de la aparatele care îl ţineau în viaţă, el fiind în comă, în urma unei căzături. Actorul, cunoscut pe micile ecrane de când era copil, a decedat la 42 de ani, după ce a căzut în reşedinţa sa din Utah şi s-a lovit la cap.

29 mai: Dennis Hopper, actor american, regizorul şi protagonistul filmului cult „Easy Rider”, a murit la Los Angeles, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer la prostată.

6 septembrie: Regizorul britanic Clive Donner, celebru mai ales pentru comedia „Ce-i nou, pisicuţo?/ What’s New, Pussycat”, a murit la Londra, la vârsta de 84 de ani. Clive Donner suferea de maladia Alzheimer.

12 septembrie: Regizorul francez Claude Chabrol, reprezentant al Noului Val francez, alături de Jean-Luc Godard şi Francois Truffaut, a murit la Paris, la vârsta de 80 de ani.

26 septembrie: Gloria Stuart, una dintre actriţele de prim rang de la Hollywood în anii 1930, care a redevenit celebră în 1997 odată cu rolul supravieţuitoarei Rose în filmul „Titanic”, regizat de James Cameron, a murit la vârsta de 100 de ani.

27 septembrie: Sally Menke, care a montat toate filmele regizate de Quentin Tarantino, a murit, în timpul unei plimbări pe dealurile din jurul oraşului Los Angeles, din cauza căldurii excesive, la vârsta de 56 de ani.

28 septembrie: Arthur Penn, regizor şi producător american de film, autorul celebrei pelicule „Bonnie and Clyde”, a murit în locuinţa sa din Manhattan, la o zi după ce a împlinit 88 de ani.

29 septembrie: Tony Curtis, actorul american care a jucat în peste 100 de filme, a murit la 85 de ani, în reşedinţa sa din Las Vegas, în urma unui stop cardiac. Curtis a suferit în ultimii ani de viaţă de bronhopneumopatie obstructivă cronică.

4 octombrie: Actorul britanic Norman Wisdom, renumit pentru rolurile sale din comediile burleşti din anii ’50 şi ’60, în care a interpretat rolul personajului Norman Pitkin, a murit, într-un azil de bătrâni din Isle of Man, la vârsta de 95 de ani.

10 noiembrie: Dino De Laurentiis, unul dintre cei mai renumiţi producători de film de la Hollywood, a decedat la Los Angeles, la vârsta de 91 de ani. Cineastul italian a produs, printre altele, filmele „Orez amar/ Riso amaro” (1949), regizat de Giuseppe de Santis, şi celebrele „La Strada” şi „Nopţile Cabiriei”, de Federico Fellini.

27 noiembrie: Cineastul american Irvin Kershner, regizorul filmului „Imperiul Contraatacă” (1980), al doilea lungmetraj din seria „Star Wars”, a murit la Los Angeles, la 87 de ani. Irvin Kershner a regizat, totodată, unul dintre filmele din seria James Bond, „Never Say Never Again” (1983), în care rolul principal a fost interpretat de Sean Connery.

29 noiembrie: Actorul Mario Monicelli, unul dintre maeştrii comediei italiene şi critic acerb al guvernului Silvio Berlusconi, s-a sinucis la vârsta de 95 de ani, aruncându-se de la fereastra secţiei de urologie a unui spital din Roma unde era internat pentru a se trata de cancer la prostată.

30 noiembrie: Arthur Bernard Lewis, scenaristul principal al serialului „Dallas”, a murit în reşedinţa lui din Califiornia, la vârsta de 84 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de o pneumonie.

15 decembrie: Regizorul, scenaristul şi producătorul Blake Edwards, care a realizat peste 40 de filme, printre care comediile „Pantera roz” şi drama „Mic dejun la Tiffany”, a murit la vârsta de 88 de ani, din cauza unei pneumonii.

25 decembrie: Cineastul american Bud Greenspan, specialist în domeniul filmelor documentare despre Jocurile Olimpice şi despre atleţi de renume care au marcat lumea sportivă din ultimii 40 de ani, a murit în reşedinţa sa din New York, la vârsta de 84 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de maladia Parkinson.

27 decembrie: Actorul francez Bernard-Pierre Donnadieu a murit la Versailles, la vârsta de 61 de ani, din cauza unui cancer.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli

Nu doar copiii din școli suferă de bullying, ci și cadrele didactice, spune Colegiul Prefectural Timiș. Desigur, nu vorbim despre ”presiuni” între colegii din Cancelarie, ci despre părinții care ar pune presiune și au agresa cadrele didactice. ”Bullyingul părinților la adresa cadrelor didactice – un subiect îngrijorător”, este titlul sub care prefectul de Timiș, Mihai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli

Politica vezi arhiva Politica

Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti

Deputatul PNl de Timiş, Cosmin Şandru, anunţă că s-a semnat contractul dintre RoPower Nuclear și Fluor Corporation pentru realizarea proiectului de la Doicești.  Prin acest proiect, România va deveni un exemplu pentru statele din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție nucleară. “Ce înseamnă pentru România acest lucru? Energie sigură, curată, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici

Trei echipe de tradiție se întâlnesc într-un triunghiular atractiv pe parchetul sălii Constantin Jude. Joi, 1 august de la ora 18.00, SCM Poli Timişoara întâlneşte AHC Potaissa Turda, iar vineri echipele din Turda și Baia Mare se întâlnesc de la ora 12.00. Turneul se va încheia sâmbătă, când începând cu ora 12.00, SCM Politehnica Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei echipe de tradiție se întâlnesc într-un triunghiular atractiv pe parchetul sălii Constantin Jude. Joi, 1 august de la ora 18.00, SCM Poli Timişoara întâlneşte AHC Potaissa Turda, iar vineri echipele din Turda și Baia Mare se întâlnesc de la ora 12.00. Turneul se va încheia sâmbătă, când începând cu ora 12.00, SCM Politehnica Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici
După ce a organizat, în urmă cu doi ani, finala internațională a competiției, Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a găzduit din nou ultimul act al concursului studențesc ICEC 2024 (International Civil Engineering Competition). Acest eveniment organizat de IACES LC Timișoara (Comitetul Local al Asociației Internaționale a Studenților în Inginerie Civilă din Timișoara), are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a găzduit o nouă finală a unei importante competiţii internaţionale din domeniul construcţii
Anunțul mutării Codru Festival, din Parcul Central la fosta Grădină Zoologică a orașului face necesară o curățenie serioasă în locația părăsită de ceva ani. Primarul Dominic Fritz spune că e nevoie și de casarea unor bunuri de acolo, semn că prea curând nu se va mai deschide în locația amintită o activitate ca și cea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Grădina Zoologică Timișoara se trage tare și se face curățenie, pentru a face loc Codru Festival
  Odată pornit proiectul noului stadion mare al Timișoarei, parcurge acum o nouă etapă în vederea ridicării arenei. Compania Națională de Investiții a lansat și licitația pentru găsirea unui diriginte de șantier. Conform anunțului, contractul va avea durata de 86 de luni. Suma oferită este de 2,4 milioane de lei. Dirigenția va fi asigurată pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută diriginte de șantier pentru construirea noului stadion al Timișoarei. Suma oferită, 2,4 milioane plus TVA
Nu doar copiii din școli suferă de bullying, ci și cadrele didactice, spune Colegiul Prefectural Timiș. Desigur, nu vorbim despre ”presiuni” între colegii din Cancelarie, ci despre părinții care ar pune presiune și au agresa cadrele didactice. ”Bullyingul părinților la adresa cadrelor didactice – un subiect îngrijorător”, este titlul sub care prefectul de Timiș, Mihai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli
Timișoarei va găzdui ediția 2026 a Conferinței Europene de Psihologie Sportivă, un eveniment ce se va desfășura pentru prima dată în România. Organizarea conferinței la Timișoara va fi asigurată de partenerii români ai Federației Europene de Psihologie Sportivă (FEPSAC), respectiv Universitatea de Vest din Timișoara și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În perioada 14 -19...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara va găzdui, la UVT, o importantă conferință în domeniul psihologiei sportive
Prima zi a lunii viitoare aduce o nouă serie de tratamente de dezinsecție aeriană pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora pe domeniul public al orașului. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 01.08.2024 – 02.08.2024, între orele 05:30 – 09:30 , în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Stropirile se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se stropește din nou din avion împotriva țânțarilor
Divizionara secundă CSC Dumbriviţa anunţă sosirea lui Răzvan Joldea, un apărător de perspectivă, care vine împrumut pentru sezonul 2024/2025 de la prim-divizionara UTA Arad. Născut la 6 ianuarie 2006 la Arad, noul fotbalist al echipei bănăţene e specializat pe postul de fundaș central, dar poate evolua și ca fundaș dreapta sau mijlocaș central defensiv. A...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un jucător de la UTA va îmbrăca în acest sezon tricoul Dumbrăviţei
Consiliului Local Timișoara va vota, în ședința următoare de plen, propunerea ca trei noi personalități ale orașului să primească titlul de cetățean de onoare. Sunt vizaţi istoricul și criticul de artă Ioan (János) Szekernyes, multipla medaliată olimpică și mondială Maria Olaru și caporalul Ola Adrian Sergiu. Înmânarea titlurilor ar urma să aibă loc pe data...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei noi personalități sunt propuse pentru dobândirea titlului de cetățean de onoare al Timișoarei
Top