Calendarul „negru” al anului 2010 (I)

Gary Coleman, Dennis Hopper, Claude Chabrol, Tony Curtis – doar câteva dintre vedetele din lumea cinematografului şi a televiziunii, care au părăsit această lume în 2010. AFP a întocmit, şi în acest an, un calendar „negru” al starurilor din lumea întreagă.

11 ianuarie: Cineastul Eric Rohmer, figură importantă a Noului Val din cinematografia franceză a anilor 1960 şi autorul multor comedii romantice cu mare succes la public, a murit la Paris, la vârsta de 89 de ani.

14 martie: Actorul american Peter Graves, devenit celebru graţie rolului Jim Phelps din serialul de televiziune „Misiune: Imposibilă”, a decedat, la Los Angeles, la vârsta de 83 de ani.

7 aprilie: Actorul britanic Christopher Cazenove, cunoscut în special pentru rolul din serialul de televiziune „Dinastia”, a murit, din cauza unei septicemii, la Londra, la vârsta de 64 de ani.

13 aprilie: Werner Schroeter, regizor de teatru şi film, considerat unul dintre cei mai talentaţi cineaşti germani din generaţia postbelică, autorul filmelor „Der Tod der Maria Malibran” şi „Nuit de chien”, a decedat la 65 de ani, din cauza unui cancer.

17 aprilie: Sotigui Kouyaté, artist fetiş al lui Peter Brook şi unul dintre primii actori din Burkina Faso, premiat cu Ursul de Argint în 2009, a murit la Paris, din cauza unei boli pulmonare, la vârsta de 74 de ani.

28 aprilie: Scenaristul Furio Scarpelli, considerat unul dintre maeştrii filmelor de comedie italiene, autorul scenariului peliculei „Cel bun, cel rău, cel urât/ The Good, the Bad and the Ugly”, a murit la vârsta de 90 de ani.

1 mai: Actriţa Helen Wagner, care deţine recordul Guinness pentru cel mai longeviv rol din televiziune – personajul Nancy Hughes din serialul „As the World Turns”, jucat timp de peste o jumătate de secol, a decedat la vârsta de 91 de ani.

28 mai: Actorul Gary Coleman a murit, după ce soţia sa a luat decizia de a-l deconecta de la aparatele care îl ţineau în viaţă, el fiind în comă, în urma unei căzături. Actorul, cunoscut pe micile ecrane de când era copil, a decedat la 42 de ani, după ce a căzut în reşedinţa sa din Utah şi s-a lovit la cap.

29 mai: Dennis Hopper, actor american, regizorul şi protagonistul filmului cult „Easy Rider”, a murit la Los Angeles, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer la prostată.

6 septembrie: Regizorul britanic Clive Donner, celebru mai ales pentru comedia „Ce-i nou, pisicuţo?/ What’s New, Pussycat”, a murit la Londra, la vârsta de 84 de ani. Clive Donner suferea de maladia Alzheimer.

12 septembrie: Regizorul francez Claude Chabrol, reprezentant al Noului Val francez, alături de Jean-Luc Godard şi Francois Truffaut, a murit la Paris, la vârsta de 80 de ani.

26 septembrie: Gloria Stuart, una dintre actriţele de prim rang de la Hollywood în anii 1930, care a redevenit celebră în 1997 odată cu rolul supravieţuitoarei Rose în filmul „Titanic”, regizat de James Cameron, a murit la vârsta de 100 de ani.

27 septembrie: Sally Menke, care a montat toate filmele regizate de Quentin Tarantino, a murit, în timpul unei plimbări pe dealurile din jurul oraşului Los Angeles, din cauza căldurii excesive, la vârsta de 56 de ani.

28 septembrie: Arthur Penn, regizor şi producător american de film, autorul celebrei pelicule „Bonnie and Clyde”, a murit în locuinţa sa din Manhattan, la o zi după ce a împlinit 88 de ani.

29 septembrie: Tony Curtis, actorul american care a jucat în peste 100 de filme, a murit la 85 de ani, în reşedinţa sa din Las Vegas, în urma unui stop cardiac. Curtis a suferit în ultimii ani de viaţă de bronhopneumopatie obstructivă cronică.

4 octombrie: Actorul britanic Norman Wisdom, renumit pentru rolurile sale din comediile burleşti din anii ’50 şi ’60, în care a interpretat rolul personajului Norman Pitkin, a murit, într-un azil de bătrâni din Isle of Man, la vârsta de 95 de ani.

10 noiembrie: Dino De Laurentiis, unul dintre cei mai renumiţi producători de film de la Hollywood, a decedat la Los Angeles, la vârsta de 91 de ani. Cineastul italian a produs, printre altele, filmele „Orez amar/ Riso amaro” (1949), regizat de Giuseppe de Santis, şi celebrele „La Strada” şi „Nopţile Cabiriei”, de Federico Fellini.

27 noiembrie: Cineastul american Irvin Kershner, regizorul filmului „Imperiul Contraatacă” (1980), al doilea lungmetraj din seria „Star Wars”, a murit la Los Angeles, la 87 de ani. Irvin Kershner a regizat, totodată, unul dintre filmele din seria James Bond, „Never Say Never Again” (1983), în care rolul principal a fost interpretat de Sean Connery.

29 noiembrie: Actorul Mario Monicelli, unul dintre maeştrii comediei italiene şi critic acerb al guvernului Silvio Berlusconi, s-a sinucis la vârsta de 95 de ani, aruncându-se de la fereastra secţiei de urologie a unui spital din Roma unde era internat pentru a se trata de cancer la prostată.

30 noiembrie: Arthur Bernard Lewis, scenaristul principal al serialului „Dallas”, a murit în reşedinţa lui din Califiornia, la vârsta de 84 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de o pneumonie.

15 decembrie: Regizorul, scenaristul şi producătorul Blake Edwards, care a realizat peste 40 de filme, printre care comediile „Pantera roz” şi drama „Mic dejun la Tiffany”, a murit la vârsta de 88 de ani, din cauza unei pneumonii.

25 decembrie: Cineastul american Bud Greenspan, specialist în domeniul filmelor documentare despre Jocurile Olimpice şi despre atleţi de renume care au marcat lumea sportivă din ultimii 40 de ani, a murit în reşedinţa sa din New York, la vârsta de 84 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de maladia Parkinson.

27 decembrie: Actorul francez Bernard-Pierre Donnadieu a murit la Versailles, la vârsta de 61 de ani, din cauza unui cancer.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e proiectat semnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top