Au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina. Prin urmare, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus, direcțiilor de sănătate publică din toate județele (în special județelor Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea) intensificarea activității de supraveghere a difteriei. În Timiș, medicii au fost informați de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș încă din 22 noiembrie.
Direcția de Sănătate Publică Timiș a informat din 22 noiembrie medicii de familie și reprezentanții spitalelor din cel mai vestic județ al țării privind definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de-a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP Timiș, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara anchetă epidemiologică.
„S-a cerut medicilor de familie să intensifice vaccinarea și recuperarea la vaccinare a copiilor și adolescenților conform calendarului de vaccinare din PNV, în vederea creșterii acoperirii vaccinale și să promoveze importanța vaccinari”, transmit reprezentanții DSP Timiș.
În România nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie în ultimii 30 de ani. Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă cu transmitere aerogenă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler, care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă la care complicațiile pot duce la cazuri mortale și singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinare specifică. Difteria respiratorie se manifestă prin laringită sau rinofaringită sau amigdalită, în timp ce difteria cutanată se manifestă cu leziuni ale pielii, iar difteria cu alte localizări cu leziuni ale conjunctivelor sau ale mucoaselor.
Comentarii prin facebook