Igienizarea profesională este etapa esenţială pentru a începe tratamentele stomatologice şi reabilitările orale de la simplu la complex. Igienizarea profesională cuprinde îndepărtarea plăcii bacteriene şi tartrului, care se poate face cu ajutorul aparatului cu ultrasunete sau manual cu instrumentar specific (scalers), periajul profesional cu periuţe şi paste şi ulterior air-flow cu pulbere de bicarbonat. În anumite situaţii se pot face aplicări topice cu gel pe baza de fluor.
Igienizarea profesională nu se face doar din motiv estetic, motivul principal fiind cel al prevenţiei, capitol de altfel esenţial stomatologiei. Intervalul la care se poate face igienizarea profesională diferă de la caz la caz: o lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni si 12 luni. Acest interval variază de la pacient la pacient, datorită faptului că fiecare situaţie este diferită.
Igienizarea profesională ajută la stabilirea unui diagnostic corect. Pentru a obţine şi menţine o igienă bucală corespunzatoare, pacientul trebuie instruit de către medicul stomatolog sau igienistul dentar referitor la realizarea igienizării bucale de acasă, prin educarea unui periaj dentar corect, a folosirii firului interdentar şi a apei de gură.
De mulţi ani există profesia de igienist dentar care, împreună cu medicul stomatolog, au grijă să fie menţinută igiena bucală corespunzătoare, fiind acest capitol atât de esenţial în stomatologie. O igienă bucală corectă scade în mod semnificativ riscul de afecţuni stomatologice.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Comentarii prin facebook