Una dintre întrebările cele mai frecvente pe care pacienţii o adresează medicului stomatolog este: “Ce pot să fac ca să nu-mi ami sângereze gingiile?”. La această întrebare va răspunde dr. Albert Korozsi, medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Când gingiile sângerează înseamnă că ţesuturile respective ne transmit un semnal de alarmă, respectiv sunt inflamate. Când vorbim de inflamaţie gingivală, vorbim de gingivită, care din punct de vedere medical este o problemă reversibilă, adică dacă se iau toate măsurile corecte gingia se poate însănătoşi complet. Este important ca pacientul să apeleze la medicul stomatolog sau la medicul specialist parodontolog, pentru a stabili ce fel de gingivită este, având în vedere că există mai multe tipuri.
Gingivita apare din diferite motive: carii dentare, placă bacteriana, tartru, lipsă de vitamine, în perioada sarcinii, igienă bucală necorespunzătoare sau precară, reacţii secundare la anumite tratamente farmacologice, traumatism mecanic, lucrări stomatologice care nu mai sunt corespunzatoare, obiceiuri vicioase, înghesuiri dentare, stres, anumite patologii severe, lipsa elementelor dentare etc.
Periajul corect efectuat după mesele principale ale zilei, controlul periodic şi igienizările profesionale făcute la timp în cabinetul stomatologic stau la baza tratării gingivitei. Important de înţeles că nu este normal atunci când gingiile sângerează să le ignorăm, pentru că netratarea la timp duce la apariţia afecţiunilor parodontale, care au ca rezultat pierderea dinţilor. Graniţa dintre gingivită şi afecţiuni parodontale este foarte “subţire”. Afecţiunile gingivale nu întotdeauna sunt însoţite de durere!
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Comentarii prin facebook