Ziua de 20 decembrie 1989 a fost cea în care la Timişoara cădea comunismul. Treizeci de ani mai târziu, evenimentul a fost aniversat printr-o şedinţă festivă, pe scena Operei, în prezenţa premierului Ludovic Orban.
Presonalităţi ale Revoluţiei, participanţi la evenimentele din decembrie 1989, personalităţi publice, cu toţii au luat loc în sală. Acţiunea a început prin decernarea unei medalii lui Ilie Stepan, autorului cunoscutului imn al Revoluţiei, şi s-a încheiat cu discursul premierului, care a venit special la Timişoara, la evenimentele ceremoniale, cu ajutorul unui avion Spartan, pus la dispoziţie de Ministerul Apărării.
Venit pe scenă cu un discurs gata pregătit, Orban a renunţat la acesta şi a vorbit liber aducându-şi aminte de momentele din decembrie 1989, trăite de el la Braşov.
„Consilierii mei mi-au pregătit un discurs, dar nu pot să-l citesc. Este frumos, dar vreau să povestesc niște lucruri pe care le-am ținut în mine timp de 30 de ani. Sunt un om simplu, părinții au muncit din greu să ne crească. Și eu mă consider un copil al Revoluției. Eu chiar am fost implicat în evenimentele din timpul Revoluției. La început, un singur om a strigat Jos cu Ceaușescu, a doua oară au strigat 100, apoi mii au strigat. La început, de umilință, apoi de teamă, iar în final a fost strig[tul eliberării.”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a explicat apoi ce a însemnat cu adevărat revoluţia pentru el.
„Eu tot timpul am păstrat spiritul adevăratei Revoluții. Pentru mine Revoluția a însemnat mult mai mult, a însemnat libertate, demnitate, respect față de oameni, de a putea să punem pe picioare propriile idei și afaceri. Am păstrat în toată această perioadă acest spirit, nu a murit”, a mai vorbit premierul pe scena evenimentului.
Ludovic Orban a depus, la orele prânzului şi o coroană, la Cimitirul Eroilor, din Calea Lipovei.
Comentarii prin facebook