Despre acnee s-au scris deja foarte multe articole, s-au făcut studii şi, cu toate acestea, nu încetăm să ne documentăm cu privire la ce se mai poate face pentru a o elimina complet. Chiar dacă reuşim să scăpăm de ea, mai rămân urme. Şi nu orice fel de urme. Urme care ne jenează şi ne deranjează estetic: cicatricile post-acneice. Dacă putem scăpa de ele, ne spune Dr. Nadiţa Popovici, medic primar dermatolog la centrul de dermato-estetică Derma Skin din Timisoara.
Ce sunt cicatricile post-acneice?
Cicatricile post-acneice apar în urma unui proces de vindecare a tegumentului după lezarea sa. De foarte multe ori, aceste cicatrici îşi fac aparişia şi din cauza faptului că au fost “stoarse”. Aş vrea să fac o precizare foarte importantă: coşurile nu trebuie stoarse nici de pacient, nici de rudele sale, nici de cosmeticiene. Este o practică nocivă şi nu trebuie încurajată. Faptul că există persoane (care, evident, nu au studiat eficient) care vă spun că acest proces poate avea loc în cadrul unui salon, nu trebuie să vă influenţeze. Nici un dermatolog nu va recomanda acest lucru. Există un anumit tip de extracţii care se fac, însă ele nu presupun stoarcerea coşurilor.
Ce factori influenţează modul de cicatrizare?
- Tipul de piele
- Localizarea anatomică
- Profunzimea şi dimensiunea plăgii
- Tratamentele urmate
- Tehnica chirurgicala.
De câte feluri sunt cicatricile-postacneice?
Voi descrie pe scurt, fiecare tip de cicatrice:
- Cicatricile atrofice – se prezintă sub forma unor cicatrici plate, de dimensiuni mici, greu de tratat. La rândul lor, ele sunt de 3 feluri: a)Icepick – se pot confunda uneori cu porii dilataţi, au forma unor depresiuni cu diamentru mic, marginile neregulate; b) Boxcar – arată precum nişte cicatrici angulare, cu diamentru mai mare şi margini regulate; c) Rolling – acestea se întâlnesc mai rar, dau un aspect “vălurit” tenului.
- Cicatricile Keloide – acestea nu sunt foarte întâlnite, sunt ieşite în relief, depăşind astfel graniţele leziunii iniţiale.
- Cicatricile Hipertrofice – se aseamănă cu cicatricile keloide, au o culoare roz-roşie, dar nu depăşesc graniţele leziunii inţiale.
Ce tratamente se pot efectua pentru cicatricile post-acneice?
Pentru unii pacienţi, lupta nu se termină în momentul în care acneea este ţinută sub control. Vă spun şi vouă, ceea ce le explic şi pacienţilor mei: cicatricile post-acneice nu dispar niciodată complet, ele se pot doar ameliora, estompa vizibil şi putem lucra la aspectul pielii astfel încât ele să fie insesizabile. Ca o regulă de bază, cicatricile de după acnee nu au un singur tratament. Ceea ce ai încercat tu, poate să nu fie eficient pentru altcineva. Tratamentele se formulează personalizat, în funcţie de nevoile fiecăruia. Noi, medicii, avem la dispoziţie o serie de proceduri, iar cu ajutorul terapiilor combinate, cicatricile post-acneice se pot trata destul de eficient.
Principalele proceduri care ne ajută să tratăm cicatricile sunt:
- Dermapen,
- Radiofrecvenţa fracţionată,
- Peeling-ul chimic de diferite intensităţi,
- Mezoterapie,
- PRP cu Sunekos sau cu aminoacizi.
- Infiltrațiile cortizonice
- Tratamentele cu laser.
La Derma Skin efectuăm toate procedurile menţionate, mai puţin cele ce implică laser. Cele mai bune rezultate le-am observat atunci când se fac asocieri de proceduri. Putem combina şedintele de PRP cu cele de dermapen, peelingurile se pot asocia cu terapiile LED care stimulează sinteza de colagen. Radiofrecvenţa este iarăşi o metodă excelentă care ajută la regenerarea tenului şi schimbarea texturii pielii.
Tratamentul topic ajută şi el, însă se recomandă doar de către medicul dermatolog, cel care vă devine aliat în acest demers. Sprijinul contează şi el, de aceea nu trebuie să vă simţiţi neputincioşi sau descurajaţi. Ceea ce nu am putut evita, putem totuşi trata, iar medicina din ziua de astăzi dispune de multe metode.
Comentarii prin facebook