„Mergeţi la USR, acolo vă e locul!”. Şi s-au dus. Şi-au mai făcut o Revoluţie

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

La trei decenii de la căderea comunismului – cel puţin oficială, fiindcă mentalităţile au rămas mulţi ani –  timişorenii au scris o nouă revoluţie, prin alegerea unui primar european, născut în Germania, care n-a avut nici cea mai mică treabă cu comunismul. Timişoara a mai adăugat astfel o nouă premieră pe istorica sa listă de premiere. Dar cum s-a întâmplat acest lucru?

„Eroul” acestei noi premieri, Dominic Fritz, vorbea a doua zi după alegeri de un vot „pozitiv” dat duminică de timişoreni. Aici, lucrurile sunt discutabile. Evident, Fritz are multe merite, a muncit enorm în campanie, dar principalul „ajutor” a venit chiar de la contracandidatul său, Nicolae Robu. Dincolo de a vota „pozitiv”, mulţi timişoreni au votat cu multă sete „contra”. Au votat şi util, în acest sens cred că un perdant a fost Marius Craina, cu un potenţial electorat mai educat, care a înţeles însă să-şi sacrifice favoritul pentru un „bine” superior.

Şi spun că a fost un vot „contra”, fiindcă Robu a „reuşit”, precum Dragnea la europarlamentare, să ridice un imens val împotriva sa. În 2012, Robu chiar a fost mânat de intenţii bune, chiar putea produce el o mică „revoluţie” în administraţie, dar a ajuns să se înece în propria vanitate şi mediocritatea celor din jurul său.

În noaptea alegerilor, precum un boxer groggy, Robu încă nu înţelegea nimic din ce i s-a întâmplat. Probabil credea că „grupurile de interese” au schimbat voturile, că timişorenii au dat dovadă de o uriaşă ingratitudine, după ce el le-a „dezvoltat oraşul în forţă”. Poate în ziua care a urmat, la rece, să fi realizat totuşi ce l-a doborât.

Oricum în acea seară a spus un mare adevăr. ”Nu am niciun mesaj pentru contracandidat. Suntem în lumi paralele și vom rămâne în lumi paralele pentru totdeauna”, spunea Robu, întrebat fiind dacă îi transmite ceva învingătorului. Dincolo de mojicie şi aroganţă, Robu a descris perfect realitatea, chiar dacă involuntar: după două mandate era într-o lume paralelă, dar nu cu Fritz, ci cu timişorenii. Pe care nu i-a simţit în ultimii ani, nu a vrut să-i simtă sau n-a fost lăsat de “zidul” cu care s-a înconjurat.

„Mergeţi la USR, acolo vă e locul!”. Este un celebru îndemn făcut, în campanie, de primar unei timişorence nemulţumite şi care a ajuns viral. De fapt, spun surse din PNL, acest mesaj a fost transmis de mai multe ori de Robu în peregrinările sale electorale. Şi oamenii l-au ascultat, s-au dus la USR, acolo unde au fost băgaţi în seamă. E doar un episod al aroganţelor sale şi desprinderii de realitate. “Îmi asum. Am destule procente de unde să pierd”, spunea în urmă cu ceva timp, întrebat fiind de ce acceptă în imediata sa apropiere un individ având mari legături cu lumea interlopă. Şi n-a avut de unde pierde. Nu mai discut că, exact cu două zile înainte de alegeri, precum un demn urmaş al lui Gheorghiu Dej, îi înfiera cu mânie proletară pe intelectualii Timişoarei.

Şi ajung la o altă mare problemă a sa. Deşi clama tot timpul „meritocraţia”, el s-a înconjurat cu tot felul de trepăduşi, personaje îndoielnice, şmenari, seminterlopi, care au făcut un singur lucru: i-au cultivat ego-ul oricum supradimensionat. Ori, atunci când, zi de zi, oră de oră, toţi cei din jur îţi spun că eşti supraom, chiar începi să crezi acest lucru. (Când fundaşii şi portarii din celebrele sale meciuri de fotbal se dădeua la o parte, chiar a crezut că e un mare golgheter.)

Împăraţii romani, chiar dacă unii se credeau descinşi din zei, aveau în spate câte un sclav care le șoptea tot timpul: „Memento mori” („Amintește-ți că ești muritor!”). Lui Robu i-a lipsit un astfel de personaj. Sau dacă cineva avea curajul să-i spună că a greşit, era imediat îndepărtat şi înlocuit cu un alt ţuţăr. Să dau un exemplu. Câte voturi a luat acasă, la el, în Săcălaz, Cosmin Buboi, cel pe care Robu l-a făcut vicepreşedinte PNL Timiş, director de deconcentrată şi preşedinte de CA al unei societăţi din subordinea primăriei (STPT)? Să mai spun că, la partid, principalul său colaborator a fost unul care plimba poşeta Elenei Udrea? Ori timişorenii au votat şi împotriva acestui mod, anacronic, intrigant, de-a face politică  Aceasta e “lumea paralelă” în care s-a scufundat Robu, precum un porc într-o cocină. Şi ar mai fi multe de spus în această “cronică a unei înfrângeri anunţate”, dar mă opresc aici.

P.S. Apropo, de “lumi paralele”, tot cu două zile înainte de alegeri. Robu spunea că este mult deasupra PNL, iar pe el îl votează suţinătorii şi altor partide. În realitate, PNL a avut mai multe voturi pe Timişoara decât candidatul său.

P.S. 2. Poate nu e locul aici, dar pentru prima dată la alegeri nu s-a vorbit nimic de PSD. Se pare că în Timiş pentru PSD ajunge un cuvând: irelevant.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

ghiozdan a spus: (septembrie 29th, 2020 at 10:57 )

Nu inteleg revolutia. Practic au invins PNL-ul ….dar USR face coalitie cu PNL in CLT si CJT. Nu e ciudat?

arady a spus: (septembrie 29th, 2020 at 12:08 )

Chapeau, domnule Ardelean ! sinteti un fin analist

merita analizata si cariera universitara a „genialului” – pentru ca imaginea lui sa fie completa

altfel, ramine distorsionata, asa cum el si-o prezinta, si s-a prezentat

insul, ca primar, n-a fost un accident: acelasi el a fost tot timpul, dar cariera univ nu i-a fost purecata

pacientul englez a spus: (septembrie 29th, 2020 at 12:20 )

ar trebui sa scrieti inca o perioada buna de timp despre personajele din jurul lui robu, poate acum isi fac timp sa citeasca si cei ce trebuie, cu atributii, nu doar electoratul, vezi cazul dragnea a doua zi dupa europarlamentare…. administratia incompetenta poate ucide (cazul Poarta Lugojului)

Ovidiu a spus: (septembrie 29th, 2020 at 12:24 )

O foarte bună prezentare. La obiect!

Ochiul limpede a spus: (septembrie 29th, 2020 at 14:25 )

Schimbarea de generații se produce inevitabil și în pnl timis odată cu venirea lui Nica. Atât psd cât și pnl timis parca trăiau în simbioza iar diferențele aproape treceau neobservate. A încadra electoratul într-o anumita categorie se poate întoarce împotriva ta, fapt dovedit în istoria politica recenta. De fapt când ești sub scorul partidului concluzia este una singura și o poate trage fiecare.

Vreau o țară normală . Nu putregaiul ăsta a spus: (septembrie 29th, 2020 at 15:00 )

BRAVOS! Astept un eseu cu toti trepadusii adusi de Robu prin Primarie si companii ake primărie, care ne-au afectat viata orin incompetenta lor, nu doar prin cheltuirea taxelor noastre pe salariile lor nesimtite. Precum CityManagerul Kristof care dupa ce sia cerut cu tupeu salariu de 3000de euro lunar, a disparut ca măgaru-n ceață… De banii ăștia cate asociatii (de protectia animalutelor fara stapin) puteau fii ajutate?! Cite sedinte la psiholog ptr copiii depresivi din familii nevoiase puteau fii asigurate?!
Hai sa-i scoatem mai repede de pe sinecurile ocupate pe pile, stimabile. Ca fiecare luna in plus ne costa bani multi !! Din buzunarul nostru

Lupul a spus: (septembrie 29th, 2020 at 19:44 )

Apropo de trepadusii lui Robu din primarie: cred ca nici macar un singur concurs nu s-a desfasurat „pe bune” !

Rodica Aurelian sefa Direcţiei Resurse Umane din primaria Timisoara ar merita probabil sa infunde puscaria, nu sa fie doar data afara.

NuVotez a spus: (septembrie 30th, 2020 at 06:21 )

” timişorenii au scris o nouă revoluţie”

bah „dashteptule”…peste 65% dintre timisorenii cu drept de vot au boicotat alegerile…deci lasa-ne cu aberatia ca Fritz e diva orasului. Fritz are sustinerea a 17% din electorat…in 2016 prostu dah Robu a castigat cu 14%…
Prezenta foarte scazuta la vot indica faptul ca absolut toti candidatii au fost perceputi de catre majoritatea electoratului drept niste mascarici incompetenti, hoti si prosti…prezenta scazuta la vot reflecta calitatea abjecta a partidelor si candidatilor…asta e realitatea.
Intr-o tara cat de cat normala si oras cat de cat normal…cand peste 65% din electorat boicoteaza candidatii alegerile trebuiau anulate si candidatii schimbati cu altii in masura sa castige increderea populatiei.

@NuVotez a spus: (septembrie 30th, 2020 at 20:49 )

Prezența scăzută la vot indică că pe 60% nu-i interesează ce se întâmplă în oraș. Pur și simplu. Sigur că mai sunt vreo 5% care îl așteaptă pe Făt Frumos pe un cal alb pe care să-l poată vota.

Cu alte cuvinte: e mai bine că acești oameni nu se duc la vot.

iulian a spus: (octombrie 5th, 2020 at 21:06 )

Am mari indoieli ca se va intampla ceva in folosul contribuabilului si ca se va proceda altfel decat in mandatul lui Robu. Deja s-a anuntat noua sefa a Directiei de asistenta sociala a municipiului, in persoana Danielei Monica Bordas. Pai daca se stiu deja ocupantii functiilor pentru care, chipurile, se da concurs, care este diferenta? Se inlocuiesc incompetentii din PNL cu incompetentii din USR?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top