PNL-işti, fiţi măcar PSD-işti!

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Din toată povestea cu împărţirea banilor de la guvern pentru proiectul Timişoara – Capitală Culturală Europeană, un lucru mi s-a părut chiar relevant, prin comparaţie. Un lucru mai vechi, întâmplat în urmă cu trei ani, pe vremea Guvernului Dăncilă. Atunci când timişoreanul Ioan Ardeal Ieremia, secretar de stat la acea vreme în Ministerul Culturii, scria primul text al OUG 42/2019, actul normativ prin care se alocă bani de la guvern pentru evenimentul de anul viitor.

Ieremia a luat dosarul cu care s-a câştigat titlul şi a împărţit banii pentru municipalitate şi judeţ în felul următor: Primăria – 105.879,824 lei, CJ Timiş – 8.778.985 lei. Adică proporţional cu angajamentele financiare ale celor două instituţii pentru proiect. E vorba aici de capitolul de investiţii, fiindcă mai există o finanţare pentru programe. Pe atunci Primăria Timişoara era condusă de PNL-istul Nicolae Robu, iar CJ Timiş de PSD-istul Călin Dobra. Atenţie, Ieremia era membru PSD, la fel şi Guvernul!

Credeţi că a bătut vreun Dobra sau Simonis cu pumnul în masă să se dea bani mai mulţi la CJ Timiş ca să mănânce şi gura primarului din Saravale la o rugă sau cel din Recaş la o discotecă? Nu! PSD respecta regulile jocului şi dădea cezarului ce e al cezarului, fiindcă titlul de Capitală Culturală a fost câştigat de Timişoara, iar nu de Sânnicolau Mare. Nu spun, s-or fi băgat PSD-iştii în alte fonduri, dar pe banii destinaţi unui eveniment atât de important, nu doar pentru Timişoara, ci pentru întreaga ţară, n-au pus mâna. Au lăsat grosul banilor Timişoarei.

Sigur, ordonanţa n-a produs atunci efecte, banii nu s-au mai dat, iar din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost amânat din 2021 pentru 2023. A fost bună şi pandemia la ceva, Timişoara nefiind deloc pregătită atunci pentru eveniment. Cât de sfătos este acum fostul primar Nicolae Robu şi cât de priceput e la toate, în perioada “domniei” sale Asociaţia TM 2021 trecea dintr-un scadal în altul, dintr-o demisie în alta şi nu s-a făcut absolut nimic. Dar nimic! Lucrurile astea parcă se uită însă, ca multe altele.

Ajung acum în anul de graţie 2022, iar textul OUG 42 suferă mai multe modificări în privinţa alocării de fonduri. PNL-ul forţează mâna premierului Ciucă, astfel încât banii se impart acum în mod egal între primărie şi CJ Timiş. Că doar din banii pentru Timişoara ar putea să ia o halcă şi edilii PNL din Sânnicolau Mare sau Ciacova! Repet, regula era ca alocările să se facă direct proporţioanl cu contribuţiile celor două instituţii. Iar Primăria avea un angajament de 20 de milioane de euro, CJ Timiş – cinci milioane, raportul corect fiind 80% – municipalitate, 20% – judeţul. Dincolo de aceşti bani, CJ Timiş primea 7 milioane de lei pentru a face publicitate evenimentului, Primâria, un mare ZERO la acest capitol.

Ce înseamnă asta? Că clientelismul politic a sfidat orice criteriu obiectiv, orice regulă şi, nu în ultimul rând, orice rămăşiţă de bun simţ. Şi asta în condiţiile în care Primăria are investiţii în derulare de 190 de milioane de lei, iar CJ dacă are vreun proiect început. Cine a făcut această golănie, fiindcă asta este, la urma urmei? Partidul care pune dreptatea, moralitatea, obiectiviatea, meritocraţia deasupra tuturor. Că PNL-iştii nu-s “hoţi” ca PSD-iştii, nu-i aşa?

În urma unei intervenţii a lui Alfred Simonis, alocările se schimbă însă mai aproape de normalitate, iar Primăria e trecută cu 72 milioane de lei, CJT 12,7 milioane, apărând şi o nouă entitate: Teatrul Naţional Timişoara – 30 lei. Proiectul ajunge pe masa guvernului, săptămâna trecută, dar este retras în ultima clipă la interveţia liderului CJ Timiş şi al PNL Timiş, Alin Nica. Apropos, pentru ca Nica să fie împăcat cumva, banii de publicitate tot pe mâna lui erau lăsaţi.

În fine, în urmă cu două zile, OUG 42 este adoptată, după pohta PNL. În textul final Primăria Timişoara urmează să primeacă 52,3 milioane lei, CJ Timiş – 32 milioane lei, air Teatrul Naţional 29,7 milioane. Ca urmare de la 105,9 milioane de lei, cu cât era trecută în primul text, Primăria ajunge la aproape jumătate din sumă, iar CJ Timiş aproape de patru ori mai mult.  Repet, cifrele iniţiale aparţin guvernării PSD, atunci când şi preşedintele CJ Timiş era PSD-ist! Mai mare exemplu de împărţire a banului public din pix, strict pe criterii politice şi de haită, chiar greu de găsit.

În urmă cu ceva ani, în timpul marilor proteste de stradă, dincolo de sloganul mai cunoscut “PSD, PNL, aceeaşi mizerie!”, mai exista un îndemn adresat liberalilor: “PNL-işti, nu fiţi PSD-işti!”. Povestea de la Timişoara cu banii alocaţi în cel mai infect mod politicianist cu putinţă, mă fac însă să schimb acest ultim îndemn: “PNL-işti, fiţi măcar PSD-işti!”.

 

 

 

 

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Ion & Gheorghe sculați a spus: (iunie 18th, 2022 at 09:40 )

De vreo 30 de ani liberalii de Timișoara și Timiș trăiesc ca paraziți purtați pe valul de antipatie comunistă al populației. N-au produs nicio personalitate. Ba mai mult, li s-au băgat pe gât „catindați de la centru”: turnătorul Dan Amedeo Lăzărescu, Bușoi, Gorghiu, Cioroianu etc. Vâna locală a fost și este foarte slabă. Dacă intrați să citiți istoria PNL Timișoara (https://pnl-timisoara.ro/istorie/), veți vedea că e protejată cu parolă, așa de mândri sunt de istoria lor!. Pe același website, veți vedea că la conducerea actuală se află doi pedeliști de facto: Tabără jr. și Crețu.
Ei, peneliștii, sunt de fapt pesediști, evoulează în același mucus puturos rezultat din fermentarea comunismului și fesenismului, pe care-l secretă și ei cu sârg prin promovarea bizantinismului în tot ceea ce fac. N-o să aflați niciodată ce fel de liberali sunt (ordo-, neo-, ultra-, etc.) din simplul motiv că nici ei nu știu. Au un statut ciudat, o corcitură de creștin-democrație cu populism și idei liberale vagi. Profită în continuare de apropierea semantică dintre „liberalism” și „libertate”, ceea ce predispune la confuzie mințile simple și leneșe.
PNL e un nume al unui vehicul folosit de oportuniști în căutare de putere și mălai. Atât. Uitați-vă la dansul lor cu PSD-ul la guvernare care seamănă cu luptele dintre viperele în rut: se ondulează impresionant, dar nu se mușcă niciodată pentru c-ar pune specia în pericol. Când se dispută pe subiecte precum impozitarea veniturilor, suprimarea pensiilor speciale etc. parcă vedem un film indian în care el și ea își spun de prea multe ori -Ba, tu! – Ba, tu! – Ba, tu! pe o muzică siropoasă, iar pe la mijloc aflăm că sunt de fapt frați, având același tată. Pentru conveniență, să zicem că pe tată îl chema Stalin.

q a spus: (iunie 19th, 2022 at 00:38 )

esti dus, autorule, crezi ca exista mai mult decat un singur partid politic. SOMN USOR!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Top