Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Evoluția României este clar una pozitivă, iar aceasta se vede și în tendința de scădere a intenției de plecare din țară a românilor la muncă în străinătate, a spus Marcel Ciolacu după discuțiile cu oamenii de afaceri locali.
„Întâlnirea cu oamenii de afaceri a fost foarte aplicată. Totuși, aveți și concerne mari, cum e Continentalul. A fost prezent președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Germani, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Italieni. Am vorbit foarte mult despre învățământul dual, de perspective și de investițiile din zonă. Este o lipsă a forței de muncă, fiindcă orice ar spune domnul Grindeanu, sunteți mult mai dezvoltați ca și infrastructură față de Moldova. Și atunci necesitatea forței de muncă este și mai mare în zona dumneavoastră și viteza de dezvoltare este mult mai mare. Ați terminat și Terminalul 2 de la aeroport, ați terminat și centuri, de est, de sud, de vest. Este o rapiditate, este un pic de decalaj între regiunile de dezvoltare, iar noi trebuie să aducem un echilibru și vă dau niște cifre. În 2018, 22% dintre români voiau să plece în străinătate, să-și caute un loc de muncă, în 2020 am ajuns undeva la 13%, iar astăzi vorbim de 8%. Deci, suntem într-un trend descrescător.”, a declarat primul ministru.
Sistemul de educație dual este un punct important în strategia de creare de noi angajați pregătiți, spune acesta
”Trebuie forțat acest sistem de învățământ dual și în zonele în care nu a fost dezvoltat. Normal că la Timișoara, la Cluj, la Brașov învățământul dual a luat parcă o altă amploare venind companiile, văzând o necesitate. Acum, noi trebuie să punem umărul și sunt un miliard de euro investiți în aceste centre regionale de învățământ dual. Ne pregătim, totuși, de investiții majore în viitor și în sudul și în zona Moldovei”, a mai declarat Ciolacu.
El a mai subliniat că în perioada următoare, coaliția a decis că nu vor mai fi modificări de taxe și impozite, existând predictibilitatea mult cerută de mediul de afaceri.
Comentarii prin facebook