Un control cerut de prefectul de Timiș a găsit prezență de doar 10 la sută la cursurile la seral în școlile din județ

Prefectul de Timiș a avut surpriza să constate că elevii care învață la școlile dinTimiș la seral nu prea merg la cursuri. În urma unei verificări solicitate de acesta, Inspectoratul Școlar a constatat că nu mai puțin de 92% dintre acești elevi lipseau de la ore.

Mihai Ritivoiu a solicitat acest control, dar rezultatele obținute au fost cu totul uimitoare.

”Ce am descoperit însă ca urmare a unui control pe care l-am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Timiș mă face să mă iau cu mâinile de cap. Așadar, învățământul seral este o soluție pentru o anumită categorie de persoane ce doresc să se specializeze într-un domeniu și nu dispun de timpul necesar, probabil pentru că muncesc la orele la care alții sunt la școală. E lăudabilă dorința lor de perfecționare, cu atât mai mult cu cât România și-a distrus sistemul de școli de meserii după Revoluție și are mare nevoie de forță calificată de muncă. Ce se întâmplă, în schimb, la învățământul seral depășește cele mai negre așteptări. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a efectuat un control inopinat, la cererea mea, în liceele cu cursuri serale. Concluziile? Din 2.418 de elevi înscriși în 91 clase la 18 licee au fost absenți 2.227. Adică 92,10%. Ați înțeles bine, 92 (nouăzeci și doi) la sută din elevi nu erau la cursuri”, transmite Ritivoiu.

Ca totul să fie și mai și, la opt licee nu era prezent nici măcar un elev la orele la seral.

”Mai grav este că, din cele 18 licee, la șase dintre ele prezența era 0 (zero!), la alte nouă prezența era sub 10%. Un singur liceu avea o prezență mai acătării (și ea extreme de redusă), de 65%: Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” din Lugoj. În rest, dezastru. Nu voi tolera continuarea acestei practici. Am cerut controale lunare, ad-hoc, la toate instituțiile. Voi spune eu când are loc controlul, exact în ziua respectivă, să nu fie suspiciuni sau aranjamente”, mai spune prefectul.

Dacă școala organizatoare a cursurilor nu reușește să atragă elevii la cursurile la seral, Ritivoiu va cere la acele unități să nu se mai aprobe astfel de clase.

”Dacă rata de absență va fi mai mare de 40%, am să solicit Inspectoratului Școlar să nu mai aprobe clase de seral la respectiva instituție de învățământ pentru anul ce vine. Problema este, de fapt, națională, și sper că la nivelul Ministerului Educației să se ia măsuri drastice. Pierdem o grămadă de bani cu salariile unor profesori care nu au niciun elev. Mai grav, cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee? Ce expertiză profesională au ei? Cum pot ei să își exercite profesia în baza unei diploma pe care o vor obține efectiv pe blat? Ce calitate a serviciilor pot oferi? La ce riscuri ne supunem noi toți dacă ne lucrează așa meseriași? Mă duc și mai departe cu întrebările: ce profesori sunt aceia care, confruntându-se cu o prezență de 0%, continuă să vină liniștiți la serviciu fără să facă nimic? Timpul trece, leafa merge? Ce directori de școală sunt cei care tolerează această rușine a educației naționale?”, conform lui Ritivoiu.

El speră că problema găsită să fie cercetată la nivel național.

”La Timiș am să mă ocup personal de subiect, dar sper din tot sufletul ca problema să fie abordată la nivel național. Tot nu știm de unde să mai cârpim bugetul. Pentru că pierdem o grămadă de bani și continuăm să diluăm competențele și așa tot mai reduse ale economiei românești. Ne mințim singuri pe bani grei și după aia ne mirăm de ce n-avem noroc în viață!”, încheie Ritivoiu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Polilula a spus: (martie 19th, 2025 at 06:43 )

Cand il ai pe Fredi ca model de succes, care a trecut prin scoala ca prin branza, e putin ipocrit sa te nemultumeasca prezenta redusa din licee. Altii nu au dreptul la o cariera de succes? This is the romanian way.

Radu a spus: (martie 19th, 2025 at 08:17 )

Poate ar trebui ca dl Prefect să controleze și firma PRAETORIA Construct SRL, adică firma lui, să vadă câte lucrări are cu autoritățile publice! Tic-tac!

Cristi a spus: (martie 19th, 2025 at 11:25 )

Toți oamenii de rând, iar de aici fac parte și marea masă a profesorilor și directorilor sunt la mâna politicienilor care le-au băgat pumnul în gură.
Așadar, domnule Prefect, curățenia trebuie făcută începând de sus și din jurul dvs. pentru că nimic nu se poate face fără concursul partidelor de la guvernare.
Mult succes!

Delia AS a spus: (martie 19th, 2025 at 11:29 )

Elevii și numai, au modele reale : în parlament, în guvern, în toate instituțiile publice. Toți pot! 😔

Alexandru a spus: (martie 19th, 2025 at 12:32 )

Adica dupa revolutie am dustrus scolile de meserii iar cele care mai sunt sa nu le mai dam aprobare…… mentalitate de neandertalian

Poseidon a spus: (martie 19th, 2025 at 15:16 )

Veniți la Turda/Cluj să vedeți prezența este 0 la clasele de seral și asta de ani de zile.Diplome pe bandă rulantă!

Poseidon a spus: (martie 19th, 2025 at 15:18 )

Veniți la Turda/Cluj să vedeți prezența este 0 la clasele de seral și asta de ani de zile.Diplome pe bandă rulantă!

Irene a spus: (martie 19th, 2025 at 16:43 )

Nu știu ce să zic! Cursanții de la seral sunt in genere adulți, lucrează în fabrici in schimburi, cei mai tineri nu vin decât la finalul anului pt note. Nu dau bac au nevoie de diploma de 12 clase pt paznic, femeie de serviciu.
Nu știu ce să zic!
In cursul anului majoritatea cursanților interesați aduc la liceu Referate, fise de lucru pe care le primesc pt note.

Tudor Dorina a spus: (martie 19th, 2025 at 18:09 )

Sa o întrebe domnul Ritivoiu pe mama lui ,cum sta treaba cu politica in scoli și instituții. Era șefa mea ,pe timpul când lucram la Protecția Mediului. Era susținută de directorul instituției.

Anonym a spus: (martie 20th, 2025 at 07:54 )

Țara fără legi fără instituții
Dacă vrei să vb cu Prefectul nu ai nici o șansă
La cine sa reclami incompetenta unor Primari?
Toți sunt niște corupți

ANONIM a spus: (martie 20th, 2025 at 18:39 )

Sunt multe lucruri de pus la punct in sisteml de invatamant romanesc preuniversitar si universitar. Dar ce ne facem si cu sistemul de sanantate? Cu medici care profeseaza si la stat si la privat. Aceasi medici sunt si profesori universitari. Cand au timp sa lucreze cele 8 ore pentru care sunt pontati acesti medici? Acolo nu faceti verificari?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul

Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au încheiat sezonul regular cu o înfrângere pe terenul deținătoarei Cupei României și a trofeului întrecerii continentale European North Basketball League, CSO Voluntari. A fost 66-90 într-un meci mai puțin reușit de bănățeni, care veneau după o victortie la Cluj și un eșec în ultimul minut cu Oradea. Alb-violeții au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare

Pista de biciclete, în lungime totală de 4,2 kilometri, construită la Moşniţa Nouă, prin fondurei PNRR, este aproape de-a fi dată în folosinţă. Mai trebuie executate doar lucrările de semnalizare rutieră. Proiectul este important pentru încurajarea mobilității sustenabile și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În cadrul proiectului, au fost amenajate piste de biciclete pe tronsonul Str....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

cursuri CCIAT

CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivelm 3 Operator Introducere,Validare Și Prelucrare Date, în cadrul proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest. Perioada de desfășurare este mai – august 2025, începând cu data de 19.05.2025. Durata este de 360 ore, cu evaluare inițială Tematici abordate: Aplicarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 27 aprilie, „Turul Obiectivelor” a adus Banatul la viață pe două roți, într-o aventură dedicată cicloturismului, gastronomiei locale și promovării producătorilor autentici. Organizat de GAL Colinele Recaș, în parteneriat cu GAL Timișul de Centru, GAL Țara Gugulanilor, GAL Timișoara și GAL Freidorf, evenimentul a adunat aproximativ 100 de participanți, de la cicliști experimentați la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul Obiectivelor, aventura pe două roți în Banat, a adunat peste 100 de participanţi/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivelm 3 Operator Introducere,Validare Și Prelucrare Date, în cadrul proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest. Perioada de desfășurare este mai – august 2025, începând cu data de 19.05.2025. Durata este de 360 ore, cu evaluare inițială Tematici abordate: Aplicarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează un nou curs de pregătire profesională
La trei zile după ce Primăria Timișoara a fost acuzată de liberalul Marilen Pirtea că favorizează anumite școli de elită la care învață copiii membrilor USR, în defavoarea altor școli (cazul Colegiul Tehnologic de Vest vs Colegiul Ana Aslan – n.a.), viceprimarul Ruben Lațcău îi răspunde. Nu e normal ca un membru al Comisiei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe tema școlilor din Timișoara continuă. Poziția lui Ruben Lațcău – Declarațiile lui Pirtea sunt mârlănie dâmbovițeană
Pista de biciclete, în lungime totală de 4,2 kilometri, construită la Moşniţa Nouă, prin fondurei PNRR, este aproape de-a fi dată în folosinţă. Mai trebuie executate doar lucrările de semnalizare rutieră. Proiectul este important pentru încurajarea mobilității sustenabile și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. În cadrul proiectului, au fost amenajate piste de biciclete pe tronsonul Str....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pista de biciclete din Moşniţa Nouă, finanţată prin PNRR, aproape de finalizare
Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au încheiat sezonul regular cu o înfrângere pe terenul deținătoarei Cupei României și a trofeului întrecerii continentale European North Basketball League, CSO Voluntari. A fost 66-90 într-un meci mai puțin reușit de bănățeni, care veneau după o victortie la Cluj și un eșec în ultimul minut cu Oradea. Alb-violeții au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM a pierdut la Voluntari și va juca în play-out cu Ploieștiul
Antepenultima etapă a Ligii Naționale a programat o deplasare dificilă pentru SCM Politehnica Timișoara. Handbaliștii viola au remizat după un meci cu răsturnări de scor și după ce echipa gazdă a egalat cu 16 secunde înaintea finalului. Alb-violeții au condus în cinci rânduri în start de meci. Mare parte a primei reprize a fost echilibrată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un punct care poate va conta decisiv
Banatul, tărâm al multiculturalității și al creativității autentice, continuă să inspire generații de artiști, meșteșugari și vizionari. În mijlocul acestui peisaj cultural divers, în orașul Timișoara – un veritabil hub cultural al regiunii – se conturează un proiect unic în peisajul designului românesc: LUN. Mai mult decât un studio de obiecte, LUN este o stare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul LUN – Design născut în Banat, crescut din suflet și natură/Foto
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.