Influențează fumatul sănătatea cavității bucale? Dr Liviu Bălăceanu, medic stomatolog la Clinicile Medici’s. Timișoara, spune că: ”există numeroase studii care au demonstrat efectele negative ale fumatului, pe termen lung, asupra sănătății cavității orale, de la probleme estetice la boli deosebit de grave, cancerul bucal”.
Efectele fumatului asupra sănătății orale
Pe termen lung, fumatul afectează sănătatea parodonțiului și a mucoasei orale, determină discolorația smalțului, favorizează acumularea de placă bacteriană și formarea tartrului, crește riscul de carie și determină în final pierderea prematură a dinților. De asemenea, scade capacitatea de vindecare a țesuturilor bucale după intervenții chirurgicale, afectează stabilitatea implanturilor și crește riscul de apariție a cancerului oral.
Afectarea proprietăților salivei la fumători
Saliva este produsă de glandele salivare sublinguale, parotide și submaxilare și este un lichid incolor, transparent sau translucid. Aceasta este formata din apă și substanțe (enzime, electroliți, glicoproteine, peptide, lipide) cu rol antimicrobian, antioxidant, remineralizant. Prin substanțele toxice din fumul de țigară sunt afectate calitatea și cantitatea de salivă. Scăderea fluxului salivar, xerostomia, este asociată cu halitoză (miros neplăcut al cavității orale), cu boala parodontală, risc crescut de carie dentară, dificultăți la masticație, deglutiție, și vorbire, modificări ale gustului.
Modificări estetice la fumători
Din cauza conținutului ridicat de substanțe nocive, fumul de țigară afectează și structura smalțului, ceea ce duce, în timp, la modificarea culorii dinților de la alb-gălbui la maroniu închis. Inițial, petele pot fi îndepărtate printr-un periaj profesional, însă, în timp, sunt necesare tratamente mai complexe, de albire sau tratamente protetice cu fațete sau coroane.
Cum afectează limba și țesuturilor moi?
La fumători sunt afectate toate țesuturile moi ale cavității bucale. Astfel, la nivelul mucoasei obrajilor, planșeului lingual sau limbii pot apărea pete de culoare albă, mucoasa având un aspect îngroșat. Pot fi confundate cu leziunile din candidoza orală și se pot transforma, la un moment dat, în afecțiuni cu caracter malign. La fumătorii cronici, datorită conținutului ridicat de substanțe carcinogene al fumului de țigară, pot apărea la nivelul limbii, pe margini sau pe partea dorsală, pe interiorul obrajilor, în zona palatului, pe buze, la nivelul glandelor salivare, leziuni care nu se vindecă (provocate de dezvoltarea și de divizarea necontrolată a celulelor) – mult temutele cancere orale. Din păcate, leziunile incipiente nu sunt vizibile cu ochiul liber și depistarea leziunilor canceroase se face tardiv, ceea ce complică tratamentul.
Cum prevenim afecțiunile orale la fumători?
Renunțarea la fumat este primul pas și duce la însănătoșirea treptată a țesuturilor! Vizitele regulate la stomatolog și folosirea unor metode neinvazive de screening (cu ajutorul unor lămpi dotate cu cameră digitală și care emit o lumină cu o lungime de undă specifică) pot depista orice modificare a mucoasei. Diagnosticul se pune și pe baza biopsiei, a testelor de sânge sau radiografic (radiografii clasice, CT sau RMN).
Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara.
Comentarii prin facebook